FC Amersfoort Thuis haalt grote namen naar huis

Gratis festival boekt o.a. Blaudzun, Jett Rebel, Great Minds en Handsome Poets

Tekst: Joris Postulart ,

Toen vorig jaar bekend werd dat het gratis festival Torenpop niet door zou gaan, was Amersfoort even te klein; critici en festivalgangers buitelden over elkaar heen om te beargumenteren hoe erg de culturele kaalslag in de keistad wel niet was. Nog geen jaar later duiken er geruchten op over een nieuw, groot, gratis popfestival. Die geruchten zijn inmiddels feiten, dus heeft Amersfoort er op 8 juni met FC Amersfoort Thuis een in potentie prachtig popfestival bij.

Gideon Hofland en Raymond van der Hoek, de oprichters van FC Amersfoort (FCA), zitten gebroederlijk in de roodzwart gestreepte FCA-shirts naast elkaar in het kantoor van Van der Hoek. Op de achtergrond schittert het Eemplein - het decor voor hun nieuwe plannen - in de lentezon. Als je niet beter zou weten zou je denken dat het hier om een voetbalclub gaat, getuige de voetbalshirts en zelfs de naam van het festival. Amersfoort weet sinds 2011 echter beter; FCA support de lokale popcultuur, niet alleen door lokaal talent te promoten maar ook door cultuur bij de 'hogere machten' op de agenda te zetten. Tot op heden waren het slechts woorden, gevolgd door vele lokale liefhebbers. Op 8 juni worden er voor het eerst ook daden bijgevoegd met het festival FC Amersfoort Thuis.

Van den Hoek: "De kogel is al een tijdje door de kerk; we gaan vlammen. Op zondag 8 juni vanaf 12:59 [in het jaar 1259 kreeg Amersfoort haar stadsrechten, red.] tot een uur of elf in de avond. Daarna is er een aantal afterparty’s in de stad. We hebben ontheffingen geregeld, dus de kroegen mogen zo lang open blijven als ze willen. Maandag is het tweede pinksterdag, mensen kunnen dan lekker uitslapen. Hopelijk sturen wij dus 's nachts enkele duizenden mensen nog de stad in, wat ook goed is voor de horeca, ook naast de locaties die een afterparty organiseren."

Wat direct in het oog springt als je naar de festivalposter kijkt, zijn de grote namen. Blaudzun, Jett Rebel, Great Minds, Handsome Poets, Wudstik: stuk voor stuk artiesten die de afgelopen twee jaar hoge ogen hebben gegooid. Daarnaast hebben ze allemaal een Amersfoortse link. Een perfect affiche dus voor een stad als deze. Hofland: "Alle artiesten zijn ook genomineerd geweest voor belangrijke prijzen als de Edison Awards, 3FM Awards en de Schaal van Richter, dus we zijn enorm trots dat we deze bands op dit moment hebben kunnen binnen halen. Kijk naar zo'n jongen als Jelte (Jett Rebel). Dat is een mooi voorbeeld van waar we als FC Amersfoort voor staan: lokaal talent dat eerst alle mogelijke Amersfoortse plekken met diverse projecten heeft plat gespeeld en nu doorstroomt naar de landelijke Eredivisie. Prachtig om te zien. Ook leuk dat hij uit Baarn komt en niet uit Amersfoort. We zijn er namelijk voor de hele regio." Van den Hoek: "We hebben een prachtige popstad, en Amersfoorters mogen weten waar ze trots op mogen zijn. Daarom zijn we enorm blij met deze line-up. Miss Montréal hadden we er ook graag bij gehad, maar zij kon helaas niet. Dat vond ze zelf ook jammer, ze is een goede ambassadrice voor de stad. Net als Wudstik trouwens, die altijd als hij op tv komt (bijvoorbeeld bij The Passion en TVOH) een FCA petje draagt."

Wat mogen we precies verwachten van het festival? Volgens van den Hoek wordt het vooral basic: "een podium, een tap en een patatkraam. Veel meer hebben we niet nodig. Tegelijkertijd is ook het eetfestijn Lepeltje Lepeltje [van Kultlab, red.] bezig, daar sturen we mensen heen voor een goede maaltijd. Die samenwerking met hen loopt prima. Dat is het mooie van Amersfoort, iedereen kent elkaar en het is fijn werken samen."

Update (1 juni 2014): Het tijdschema voor FC Amersfoort thuis is:
12.59 uur - Warming up
13.45 uur - Aftrap
14.00 uur - Blaudzun
15.45 uur - Jett Rebel
17.15 uur - Wudstik
19.00 uur - Handsome Poets
20.45 uur - Great Minds

Te zien: o.a. Blaudzun, Jett Rebel, Handsome Poets & Wudstik, zondag 8 juni vanaf 12:59 @ Eemplein, Amersfoort.