Wat vinden zij tot nu toe van Popronde?

Utrechtse bands over hun deelname en de must see’s voor Popronde Utrecht

Tekst: Kelly Leeuwis ,

Het mobiele muziekfestival Popronde arriveert op 17 oktober met haar caravaan in Utrecht. Deelnemende bands krijgen door Popronde de kans in verschillende steden te spelen, zodat ze juist buiten hun eigen stad bekendheid vergaren. Je zal dus tijdens Popronde Utrecht geen Utrechtse bands zien spelen. Maar we zijn ‘onze’ bands natuurlijk niet vergeten. Hoe gaat het met hun deelname aan Popronde? En wat zijn volgens hen de must see’s van Popronde Utrecht? We vragen het Emil Landman, The Maureens, Tududuh en My Blue Van.

Welke leuke, bijzondere of juist afschuwelijke dingen heb je al meegemaakt tijdens een Popronde?

Tududuh: 
"Ons eerste optreden van de Popronde, tijdens de Kick-off in Nijmegen, speelden we om 00.30 uur in Café de Plak. De avond ervoor moest ik met mijn andere band Minus the Tiger spelen in Istanbul. Zonder geslapen te hebben ging ik van Istanbul, via Parijs en Schiphol naar Nijmegen. Rond 00.30 uur was ik behoorlijk high van het slaaptekort en alle indrukken van de trip. Het optreden ging als in een roes voorbij. Een geestverruimende ervaring."
Emil Landman: "In Delft eindigde mijn optreden met twee compleet onversterkte liedjes al staande op de bar van café De Joffer. Volle kroeg, doodstil, met een ventilator die angstig dichtbij mijn hoofd steeds maar rondjes bleef draaien. Dit vond ik een erg fijn moment!"
The Maureens: "Het toffe en meteen ook het lastige van de Popronde is dat je overal terecht kan komen. Voor ons vergt dat bij kleine locaties veel creativiteit. We waren in Apeldoorn vergeten stekkerdozen mee te nemen en dat is dan ook echt een probleem. Een Popronde-medewerker kwam toen mokkend en met opgeheven vinger stekkerdozen brengen.
Verder hebben we enkel leuke dingen meegemaakt. Je merkt doordat we bij DWDD zijn geweest en 3voor12 ons flink promoot heeft, de zalen goed vol staan. Dat is natuurlijk wat je als band wilt."
My Blue Van: "Het optreden in Delft is in meerdere opzichten wel memorabel. We speelden buiten op het marktplein en deden daar een akoestisch optreden. Het optreden ging lekker en we hadden redelijk wat bekijks tot de klokken van de Nieuwe Kerk begonnen te luiden en wij er met geen mogelijkheid meer bovenuit kwamen. Dat was een klein minpuntje op een verder heel leuke Poprondeshow."

Bij welke locatie van Popronde Utrecht zou je zelf graag willen spelen?

Tududuh: 
"Dat is café Bastaard. In 2009 deed Tududuh ook al mee aan de Popronde, toen nog als poppy singer-songwriter. De huidige regel, dat je niet in je thuisstad mocht spelen, bestond nog niet en wij speelden in een afgeladen Bastaard. Het was heel fijn om in het café, waar ik een tijdlang achter de bar heb gestaan, mijn eigen liedjes te spelen voor zoveel bekende gezichten."
Emil Landman: "Dan zou ik willen spelen bij Klijs en Boon. Tot zover staat de Popronde voor mij in het teken van veel spelen en veel spelen op plaatsen waar ik normaal gesproken niet zou spelen. Dan laat je de kans om in een lingeriewinkel te spelen ook niet links liggen, toch?"
The Maureens: ""Dat is natuurlijk de EKKO. Daar hebben we onze albumrelease gedaan. Het is een heel fijne tent met goed geluid en een tof podium."
My Blue Van: "De ACU, daar hebben we nog nooit gespeeld. Verder biedt het de faciliteiten om uitversterkt te kunnen spelen en daar gaat onze voorkeur wel naar uit. Dat is wie of wat we eigenlijk zijn en ook het liefst doen."

Wat zijn volgens jou de must see's van Popronde Utrecht?

Tududuh:
 "Als je van donkere avontuurlijke muziek houdt, zoals ik, zijn de zwoele klanken van The Future's Dust, de lo-fi shoegaze van RAAF en de compromisloze noiserock van Kleinindustrie niet te missen. Ik ben ook benieuwd naar de zoete electropop van Elle."
Emil Landman: "Ik zou gaan kijken bij Bells of Youth, Yorick van Norden, When We Are Wild en Kleinindustrie."
The Maureens: "We kwamen in Nijmegen in contact met Twin Shades. Ze hebben een lekkere, psychedelische sound. Jonge gastjes, stoer bandje!"
My Blue Van: "Woot vinden we een heel toffe band. Lekker vuige bluesrock die het checken zeker waard zal zijn."

Welke Popronde waar je zelf moet spelen, kijk je nog het meest naar uit?

Tududuh: "Op 23 november spelen we in Amersfoort in Kunsthal KAdE. Ik ben erg benieuwd naar hoe dat gaat uitpakken. Zoals we tijdens onze albumpresentatie hebben laten zien, past Tududuh prima in een museale setting."
Emil Landman: "Tijdens Popronde Venlo ga ik samen met Amber Arcades en Bells of Youth spelen in de Domani Kerk. Ik weet niet heel erg veel van kerken maar na Popronde Venlo is dit toch zeker de allermooiste kerk waarin ik ooit heb mogen spelen."
The Maureens: "De kleine zaal van de Effenaar. We spelen niet vaak in het zuiden maar we hebben daar wel mensen wonen die ons graag een keer willen zien. Daarbij is het een van de betere podia uit ons rijtje."
My Blue Van: "Popronde Amersfoort, waar we in café Miles spelen. Daar kunnen we uitversterkt spelen en het is een café dat qua programmering het dichtst bij onze muziek ligt."