In de achterkamer van Utrechts hipste koffiebar ontmoet 3voor12/Utrecht de gebroeders Zwart en jeugdvriend Benjamin Buitenhuis. De leden van indierock band Coppersky vertellen over hun passie voor koffie en hun debuutplaat Relief, Be Around The Bend die op 10 oktober uitkomt. Dit natuurlijk onder het genot van latte’s, ristretto’s, en goede oude filterkoffie.

Koffie als persoonlijkheidstest
Eenmaal aangekomen bij The Village zit bassist en jongste broer Robert-Jan Zwart al klaar, en vertelt bescheiden maar vol blijdschap dat hij gisteravond is verloofd. Terwijl broer Martijn de laatste klanten helpt, komt ook gitarist en nieuw bandlid Benjamin Buitenhuis binnengewandeld. Erik, de oudste broer en eigenaar van lunchroom KEEK, kan er vanochtend niet bij zijn vertelt Robert-Jan. “Hij zit krap qua tijd in verband met een levering.” Drummer Ray Murphy zit momenteel in Canada met Aestrid, zijn side-project. “In gedachten is hij bij ons met zijn aero press,” grapt Martijn.

Koffie wordt geserveerd en terwijl ik aan mijn latte sip, vertelt Robert-Jan over zijn ristretto. “Altijd als ik hier ben, drink ik een ristretto. Ze hebben een aparte molen; zo krijg je hem nergens. Het korte moment dat je een ristretto drinkt, is eigenlijk een totaal geniet moment. Van begin tot eind is er een heel kort momentje dat je het hart van de koffie drinkt. Het is zo intens, en ik houd van die intense smaak. Pittig en fruitig: de god-shot.” Hoewel de jonge marketeer van Boot Koffie zichzelf niet als intens persoon beschouwd, blijkt deze intensiteit er op het podium wel van af te stralen. “Op het podium ben ik niet meer te houden,” lacht hij.

Martijn neemt liever de tijd voor een mok filterkoffie; zwart uiteraard. “Je kan lekker lang zitten met een mok. Het lijft lekker lang warm, het drinkt super lekker en elke slok is de smaak weer anders door het temperatuurverschil.” Het (filter)koffie-momentje is een ogenblik van bezinning voor de drukke barista en gitarist. Zijn professionele voorkeur komt in het gesprek al snel om hoog: “De smaak [van filterkoffie] is gewoon super, maar niet [van] alle filters. Niet Douwe Egberts-filters, maar de filter die ze opschenken. Die is meestal super.”

Benjamin, zeefdrukker bij De Katoenfabriek, drinkt pas sinds net koffie. “Martijn heeft mijn eerste koffie gemaakt,” bekent hij. “Pas vier maanden geleden!”, blèrt Martijn er doorheen. Hij is duidelijk de nieuweling onder de koffiekenners. “Als ik koffie drink dan neem ik wel even m’n momentje,” vertelt hij. “Je moet koffie leren waarderen en daardoor waardeer je ook dat moment.” Hij vindt dat een beetje stom en gemoedelijk overkomen, maar legt uit dat hij er echt zin in moet hebben. “En je kan lekker met die melk roeren,” grapt hij verder.

Koffie Centraal
Vier van de vijf jongens doen in het dagelijks leven dus iets met koffie. “Martijn begon er mee, zes jaar geleden,” vertelt Robert-Jan. “Daarna begon Maria, de vrouw van Erik, De KEEK. Zo heeft Erik dus ook met koffie te maken. En Ray en ik zijn beïnvloed door Martijn.” Martijn is eigenlijk verzeild geraakt in de koffie door zijn jeugdliefde. “Zij vertelde me dat ze koffie super lekker vond, maar ik vond het niet te pompen,” lacht Martijn. “Ik kreeg wel eens een e-mail van haar met “Ik zit nu hier koffie te drinken”, en toen dacht ik “Shit! Ik moet ook koffie leren drinken”.” Bij de lokale koffiebar, waar hij op den duur is gaan werken, begon hij met ijskoffie’s drinken, maar werd hem later een espresso aangeboden. “Het was zo vies! Super bitter, heel wrang en het smaakte naar asprine gemixt met sinasappelsap.” En toen ging het lampje branden... “Je moet iets leren drinken. Als je een avondje goed bier door drinkt dan komt het helemaal goed. Dus ik dacht, ik ga zeven espresso’s in een grote beker doen en helemaal opdrinken. Dus dat heb ik gedaan.” Iedereen lacht, terugkijkend op de oude herinneringen.

Dat The Village de nieuwe hotspot is voor creatief Utrecht was al duidelijk, maar Martijn onthult dat het er ook wemelt van de muziekprofessionals. “Er komen hier veel boekers en mensen uit de muziekscene.” Als bekend gezicht achter de bar laat hij soms doorschijnen dat hij in een bandje speelt, maar niet te vaak. “Er komt hier een boeker van een heel groot boekingskantoor en ik heb hem vroeger heel vaak gestalkt met e-mails. Hij komt hier nu bijna elke week koffie drinken, maar heb hem nog nooit laten weten dat ik dat was.” Iedereen lacht er om, maar het is duidelijk dat Martijn zijn job serieus neemt. “Ik wil me helemaal focussen op goede koffie maken en zorgen dat alles goed gaat. Het is een klein plekje en het is een soort energiepot; alles gaat heel snel je moet alles onder controle hebben met z’n tweeën. Ik kan dus niet de hele dag ouwehoeren met mensen uit de muziek.”

Nieuwe plaat
De debuutplaat van Coppersky verschijnt op 10 oktober. Qua inhoud wordt hij vergeleken met zwarte koffie; een filterkoffie, maar dan wel een intense. Martijn roept “Kenia!” terwijl Benjamin een “vleugje chai latte” probeert toe te voegen. Donker, maar toch ook fruitig en spicy lijkt te conclusie te zijn. “We zijn wel echt zwartkijkers. We zijn blije gasten, geloof me,” zegt Martijn. “Maar muziek gaat over serieuze dingen,” vult Robert-Jan aan. “He was a skaterboy zul je bij ons niet horen.” Dat komt deels door zanger Erik. “Hij houdt van herfst en melancholisch weer. Daar haalt hij energie uit,” vertelt Robert-Jan. Relief, Be Around The Bend roept volgens de jongens nostalgie op, “een echte familieplaat”. Hoewel ze eerder schreven over grote maatschappelijke thema’s, komt nu Erik’s verleden aan bod en persoonlijke issues die de jongens hebben verwerkt. “Qua muziek is het een stuk rauwer en harder geworden,” vertelt Martijn. Dit heeft volgens hem deels te maken met de keuzes van de producer (Jurriaan Sielcken, red.), maar ook “omdat het nu veel dichter bij ons hart ligt”. Zodra er naar invloeden wordt gevraagd, noemen de jongens The Killers, The Replacements, The National en The Gaslight Anthem. “En vooral oude bands. Vandaar ook [het gevoel van] nostalgie op deze plaat. Veel jaren 80, maar ook Bruce Springsteen, Pearl Jam en The Pixies.”

In zes dagen nam Coppersky negen nummers op, live welteverstaan - dus drum, bas en gitaar tegelijkertijd. “Het opnemen was een soort speeltuin met instrumenten,” volgens Robert-Jan. Martijn beaamt dat wanneer hij vertelt dat ze anderhalve dag lang versterkers en drum setups hebben getest. De beleving van het samenzijn en elkaar beter leren kennen, ook als broers, sprak Robert-Jan erg aan: “Erik die dan in zijn badjas naar beneden kwam om te zingen”. “We waren de hele dag high op koffie,” vult Martijn aan. “Eerst lekker ontbijt met een french press, dan gingen we espressootjes maken en met de lunch dronken we capuccino. Echt te gek!” Het bier vloeide ook in overvloed, maar werd bewaard tot het einde van de dag. “We sliepen boven de studio. Het was maart, dus het was best koud, maar het was echt super gezellig. We hadden een kacheltje, we hadden eten meegenomen, een tosti-ijzer. Het was geniaal,” voegt Martijn toe.

Toekomst
Met de Popronde en status als Serious Talent en Hollandse Nieuwe als mijlpalen in hun jonge carrière gaat Coppersky een goede toekomst tegemoet. Hun plannen? “Ziggodome,” roept Benjamin, die na een uur praten overduidelijk de lolbroek van de band is. Robert-Jan vertelt dat ze dit najaar een tourtje doen, waarbij ze ook koffiebarretjes langs gaan. Volgens Martijn is Coppersky met de nieuwe release klaar voor Noorderslag. “Het belangrijkste is dat we gewoon shows blijven spelen,” zegt Martijn. “Dit najaar gaan we leuke clubs langs, en heel misschien iets met Duitsland”. Benjamin sluit af met: “Doelen stellen is goed, maar neem jezelf niet té serieus.”

Te Zien: Relief, Be Around The Bend komt uit op 10 oktober, wat wordt gevierd met een releaseshow in EKKO. Tickets zijn verkrijgbaar voor 6 euro via www.ekko.nl.