#LGW13: gezeefdrukte concertposters bij Le Gig Poster? #LGW13: gezeefdrukte concertposters bij Le Gig Poster?

Zeefdrukker Joris Diks haalt internationale collega's naar Le Guess Who?

, Tekst: Marloes Scholtalbers

#LGW13: gezeefdrukte concertposters bij Le Gig Poster?

Zeefdrukker Joris Diks haalt internationale collega's naar Le Guess Who?

Tekst: Marloes Scholtalbers ,

Het atelier van zeefdrukker Joris Diks zit verborgen in een woonwijk. Verstopt in de achterkamer van een rijtjeshuis treffen we een grote ruimtelijke plek aan, gevuld met zijn werken die aan de muur om aandacht schreeuwen. Her en der liggen nog andere projecten verspreid over tafels en in kasten die de georganiseerde chaos van zijn drukkunst tentoonspreiden. De wereld van de gezeefdrukte concertposters is nog in opkomst en kan in Nederland enorm groeien. Bij deze groei hoort natuurlijk een expositie die vandaag begint als schaduwfestival van het muziekfestival Le Guess Who? in Utrecht. De expositie is tot en met zondag 1 december te bezoeken in de Kargadoor en draagt de naam Le Gig Poster?.

Pas twee jaar geleden heeft Diks zijn pijlen gericht op het maken van concertposters. "Ik ben de afgelopen jaren naar verschillende Europese steden afgereisd om Flatstocks te bezoeken en daar mijn werk te laten zien", vertelt Diks. Flatstocks zijn festivalmarkten waar posterkunstenaars hun werk kunnen exposeren en verkopen. "Elke keer kwam ik daar vol inspiratie van terug. Ik ontmoette daar namelijk de grootste posterkunstenaars waarmee ik achteraf contact hield", vervolgt hij zijn verhaal. Hij trok de stoute schoenen aan en legde het idee van een Flatstock tijdens Le Guess Who? voor aan de organisatoren. Zij waren gelijk geïnteresseerd.

Wat heeft Joris Diks met muziek?
"Ik heb altijd muziek op staan en ik ben altijd aan het tekenen. Hoe het precies werkt weet ik niet. Misschien ben ik zelf de verbindende factor tussen die twee. Muziek inspireert me en zorgt voor veel creativiteit", vertelt Diks luchtig. De link tussen muziek en zijn kunst is dus snel gelegd. Hij vroeg poppodium EKKO of zij geïnteresseerd waren in gezeefdrukte posters voor aankomende concerten. Zo is het balletje gaan rollen. "Hoewel het ophangen van mijn posters in EKKO en ze etaleren op mijn website een nieuwe stap was, wist ik zeker dat ik hiermee verder wilde gaan", zegt hij enthousiast.

Wie, hoe en wat tijdens Le Gig Poster?
Diks kreeg meer dan 45 zeefdruk-kunstenaars zo ver om te exposeren tijdens Le Gig Poster?. "Ongeveer honderd werken zullen we de komende dagen samen exposeren. De kunstenaars komen uit Amerika, Europa maar ook 'gewoon' uit Nederland", zegt Diks. Naast Diks zijn er geen andere Utrechtse kunstenaars die meedoen. "Dat vind ik heel erg jammer, maar ik heb ze simpelweg niet kunnen vinden", vertelt hij enigszins teleurgesteld. Grote namen uit de posterwereld zullen niet ontbreken. Denk aan Mara Piccione, Kunny van der Ploeg en Willem Kolvoort, grote namen uit Groningen. Er zullen ook werken te bezichtigen zijn van Cross Hair en Justin Santora uit Chicago. "ik ben nog steeds verbaast dat al deze kunstenaars zo’n unieke stijl hebben", voegt hij bewonderend toe aan zijn verhaal. Op de vraag of hij wat verschillende stijlen kan typeren, antwoordt Diks aarzelend: "De stijl van Crosshair zou ik typeren als ietwat fotografisch. Zelf heb ik misschien een schetsende stijl. Maar alle kunstenaars maken veel verschillende werken met elke keer weer een ander tintje". Genoeg te bewonderen dus tijdens Le Gig Poster?.

Speciaal werk voor Le Gig Poster?
Sommige kunstenaars hebben speciaal voor Le Guess Who? een poster gemaakt. Willem Kolvoort bijvoorbeeld voor Mark Lanegan. En de poster van King Khan & The Shrines is van de hand van Kunny van der Ploeg. Beide acts zijn vandaag te zien tijdens Le Guess Who?. Diks zelf heeft een concertposter ontworpen voor Damien Jurado die geprogrammeerd staat op de zondag van Le Guess Who?. "Alle werken die geëxposeerd worden zijn 'official artwork'", benadrukt Diks. "Mensen denken soms dat het kopieën zijn van een origineel, maar dat is dus absoluut niet zo."

Wat zijn de wensen voor de toekomst?
Diks hoopt dat Le Gig Poster? een succes wordt en dat het volgend jaar herhaald zal worden. Hij is benieuwd wat het publiek van de expositie gaat vinden, juist omdat dit soort werken in Nederland nog niet zo bekend zijn. Verder hoopt hij in de toekomst meer werken te gaan maken voor internationale artiesten. "Stiekem zou ik heel erg graag ooit eens een poster willen maken voor bands als Queens Of The Stone Age, Radiohead of Pearl Jam. Van deze bands ben ik groot fan." Op de vraag of dat haalbaar is, antwoordt Diks: "Alles is mogelijk, als je maar wilt."

 

Te zien: Le Gig Poster? als onderdeel van Le Guess Who?, donderdag 28 november tot en met zondag 1 december 2013 @ de Kargadoor, Utrecht
 

 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht