Nieuwe eigenaren voor Plato Utrecht

Werknemers Jeroen Vedder en Willem de Vries nemen platenzaak aan Voorstraat over

Tekst: Marc van der Laan ,

Per 1 januari zijn (oud) werknemers Jeroen Vedder en Willem de Vries de nieuwe eigenaren van Plato Utrecht. De huidige eigenaar Rein Mos trekt zich terug, maar behoudt wel een adviserende rol. Ondanks het feit dat in het hele land platenzaken in hoog tempo verdwijnen, is het tweetal optimistisch over de toekomst van de zaak aan de Voorstraat.

Met Vedder en De Vries komt de winkel, die sinds januari 2009 aan de Voorstraat zit, in handen van twee vertrouwde gezichten. Vedder werkt al bijna vanaf het prille begin bij Plato en De Vries staat inmiddels ook al weer 15 jaar in de winkel. Teruggetreden eigenaar Rein Mos is 25 jaar geleden begonnen bij Plato Rotterdam en was sinds 15 jaar ook eigenaar van de Utrechtse vestiging. Een gehoorbeschadiging maakte het voor Mos echter moeilijk om nog in de winkel te staan. Daar kwam bij dat Rotterdamse vestiging per januari 2013 is gesloten. Omdat Mos al wat op leeftijd is, hebben Vedder en De Vries tegen hem gezegd dat ze de zaak wel wilden voortzetten. Dat heeft wat voeten in de aarde gehad maar Mos is er uiteindelijk ook heel blij mee, vertelt Vedder: "Het is toch zijn levenswerk dat voortgezet wordt." Mos gaat het wat rustiger aan doen, maar blijft nog wel in een adviserende rol betrokken bij Plato.

Met het recente stoppen van de Rotterdamse vestiging is het overnemen van Plato Utrecht geen stap die helemaal van risico ontbloot is. Vedder is stellig: "Wij zijn een heel andere winkel dan Rotterdam was. Plato Utrecht is één van de zaken in het land die het goed doen, samen met onder andere Sounds Venlo, Elpee Groningen, Concerto en Plato Leiden. Ik denk dat er in elke stad ruimte is voor één grote platenzaak. In Utrecht zijn wij dat. De opzet van de winkel zoals inrichting, sfeer, aanbod en instores horen typisch bij ons en maken het een goed lopende winkel. Ik werk hier al lang en ik zie hoe deze winkel leeft; dat kan nog wel een tijdje vooruit. Anders zouden we het ook nooit gedaan hebben", zegt hij lachend. Plato Utrecht heeft een publiek dat bestaat uit een behoorlijke groep vaste klanten en studenten waarvan er elk jaar 2 à 3.000 nieuwe bijkomen. "Een ideale combinatie", volgens Vedder, "Het zijn ook twee generaties die opvallend veel dezelfde muziek kopen."

De bezoeker gaat vooralsnog weinig van de verandering merken. De samenwerking met de andere Plato’s en Concerto gaat bijvoorbeeld gewoon door. "Op langere termijn zullen we wel wat meer onze stempel op de zaak drukken. We zien vooral nog groei in het vinyl, nieuw maar ook in tweedehands." Een feit dat – toeval of niet – onderstreept wordt door het feit dat Vedder tijdens het gesprek nog even telefonisch een prijs voor een aangeboden stapel vinyl doorgeeft. "Vinyl zet een behoorlijk stijgende lijn in. Het einde is nog niet in zicht."

Sinds 1988 heeft de zaak de naam Plato en dit jaar bestaan ze dus 25 jaar onder die naam. Of ze daar iets mee gaan doen, hebben Vedder en De Vries nog niet echt over nagedacht. "We zijn de laatste maanden erg druk geweest met de overname. Eerst wilden we alles op poten hebben en dan pas het nieuws aan de buitenwereld vertellen. Dat is ook de reden dat we het nu pas naar buiten brengen." Maar Plato zou Plato niet zijn als er geen evenementen op het programma zouden staan. Op vrijdag 1 maart draait Blue Flamingo plaatjes vanaf 17.00 uur en op 15 maart doet Claw Boys Claw een instore optreden.