Poppodium Escape in Veenendaal moet deuren sluiten

Raadsleden en directie blijven zoeken naar oplossing

Tekst: Justin Doornekamp ,

Pop- en cultuurpodium Escape in Veenendaal gaat op 20 december definitief dicht. Wethouder Hans Bouwmeester liet dinsdagavond 10 december weten dat er geen budget is om het pand open te houden. Raadsleden en de directie van Escape laten het er niet bij zitten.

Escape opende in ’93 als jongerencentrum, maar kreeg door de jaren heen ook de status van een poppodium. De gemeente subsidieerde het centrum echter alleen ten behoeve van het jongerenwerk en dat lijkt Escape nu op te breken. In de aanbesteding voor het welzijnswerk komend jaar is het poppodium niet meegenomen.
 
“Er is geen budget voor het poppodium als een op zichzelf staande culturele instelling,” aldus het College van Burgemeester en Wethouders. “En de nieuwe welzijnsorganisatie die volgend jaar het jongerenwerk onder haar hoede neemt, liet weten niet van het Escape-gebouw gebruik te zullen maken.”
 
De programmaleiders van Escape kwamen met een plan om het centrum bij de cultuurafdeling onder te brengen, zodat het poppodium kan blijven bestaan. Zij gingen daarbij uit van een subsidie van 3,4 ton. Onterecht, zegt het College. “Er is verschillende keren kenbaar gemaakt dat er voor een popodium geen middelen overgeheveld zouden worden naar het cultuurveld. Het plan van Escape is zodoende dus niet haalbaar.”

Deze verklaring bevat een aantal feitelijke onjuistheden, zegt Jeroen Brom, programmeur van het poppodium. “De gemeente is gewoonweg vergeten om het budget van Escape uit de aanbestedingsopdracht te halen. Hierop zullen we nog anticiperen de komende dagen en op de raadsvergadering volgende week donderdag (19 december, red.). Dan zal ook de raad opnieuw van zich laten horen, die zit nog vol vragen,” aldus Brom.

“Wij zijn teleurgesteld en boos over de gang van zaken,” zegt Nermina Kundić, fractievoorzitter van D66 in Veenendaal. Tot voor kort wisten we niet eens dat dit speelde. We kwamen erachter via social media. Ik begrijp dat er wel geld is voor de activiteiten, maar niet voor het pand. Dat moet toch op te lossen zijn?”

Brom blijft vertrouwen houden in een oplossing. “Anders hoeven we ook niet meer te strijden. Er zijn fouten gemaakt en iemand moet deze erkennen en met een oplossing te komen. De gemeente kan er niet zomaar voor weglopen.”


Een petitie om Escape open te houden is al ondertekend door ruim duizend mensen. Brom is van plan om nog meer acties op te zetten om het podium te redden. De huidige welzijnsorganisatie Welzijn Veenendaal (in al die jaren de samenwerkingspartner van Escape) en D66 blijven ook aan een oplossing werken. “Een fractielid is vandaag al bezig geweest om een afspraak te maken met de directie van Escape en de gemeente,” aldus Kundić. Welzijn Veenendaal gaat proberen 142.000 euro bij elkaar te schrapen om het poppodium van een ondergang te redden.