Finalisten Clash of the Titans 2013 bekend Finalisten Clash of the Titans 2013 bekend

Woods on Fire overtuigende winnaar tweede halve finale

, Tekst: Marc van der Laan / Foto’s: Patrick Binnekamp

Finalisten Clash of the Titans 2013 bekend

Woods on Fire overtuigende winnaar tweede halve finale

Tekst: Marc van der Laan / Foto’s: Patrick Binnekamp ,

De jury is eruit. Het pleit is beslecht. Na tien voorrondes, een eerste halve finale en een wildcardronde waren er nog vijf bands die kans maakten op de resterende twee plekken in de finale van de Clash of the Titans. Met Woods on Fire kent de tweede halve finale van de grootste bandwedstrijd van Utrecht een overtuigende winnaar.

Bekende beelden in een lekker vol dB’s tijdens de tweede halve finale van bandwedstrijd Clash of the Titans: bandleden die zo ontspannen mogelijk proberen te doen, familie en vrienden die hen bij de optredens hartstochtelijk aanmoedigen en oprecht kameraadschap tussen een aantal van de bands. Je zou bijna vergeten dat er wat op het spel staat, maar dat is toch echt het geval. Een plek in de finale van de Clash of the Titans betekent spelen in Tivoli de Helling en de kans om je in een rijtje met illustere voorgangers als We vs. Death, StropStrikkers, Sheriff of Hong Kong, Kleinindustrie, A Polaroid View en Guy Corneille te scharen.

Vol gas
Eerste band The Arson Strategy laat er dan ook geen gras over groeien en geeft meteen vol gas. De muziek van het vijftal kent met stevige riffs, felle screams en boze blikken klassieke post-hardcore ingrediënten. Maar de band snapt ook dat zelfs dit genre wat dynamiek in de nummers kan gebruiken en schakelt af en toe een tandje terug. Dat zijn wel net de minder sterke momenten. De rustige stukken lijken soms te veel op een vrije jam, terwijl een fijne hook dan juist wonderen zou kunnen doen. De energieke podiumpresentatie maakt echter veel goed.

Het Utrechtse drietal Stillwave maakt sfeervolle alternatieve rock met new wave-invloeden waarin wordt afgewisseld tussen zacht en hard(er) en een belangrijke rol is weggelegd voor het met effecten gelardeerde gitaarspel van Michaël van Putten. Meest opvallende element is daarnaast de zang van bassist Marcel Jongejan. Hoewel relatief klein van stuk brengt hij een donkerbruin geluid voort dat wel wat weg heeft van Editors-frontman Tom Smith. De band neemt risico door twee nieuwe nummers te spelen, waarvan er één door de niet hoorbare akoestische gitaar min of meer in het water valt, maar maakt een sterke indruk.

Energieke show
Here Come The Wolves lijkt wel het prototype van een indierock-band. Twee gitaristen, een bassist (met bovenhandse greep!) en een drummer die lange alternatieve rocknummers spelen met veel wisselingen in tempo en ideeën. Ze beginnen lekker fel met een nummer waarin veel muzikale gedachtes een plekje hebben gekregen. In het middelste deel van de set worden soms iets te veel ideeën in een nummer gestopt maar de band eindigt sterk. Complimenten voor gitarist Bart Meijer die een energieke show speelt, ondanks blessures aan zowel zijn linker als rechtervoet.

Met drie bassisten - waarvan er één zijn bas bijna als een gitaar heeft gestemd - en een drummer is Status Aparte de vreemde eend in de bijt. De band maakt slim gebruik van de beperkingen en zoekt het muzikaal vooral in (post)punk. Ondanks de korte songteksten wordt op een creatieve manier gebruik gemaakt van de stemmen van de drie bassisten. De band maakt echter een minder sterke indruk dan in de voorronde, toen er meer variatie in de nummers zat en ook de presentatie overtuigender was.

Meest overtuigend
24 uur voor het optreden bij de Clash stond Woods on Fire ook al op het podium van dB’s, tijdens de april-editie van Club 3voor12/Utrecht. Je zou dan ook kunnen zeggen dat de band al een try-out heeft gehad. Nadat in het begin van 2012 opnames zijn gemaakt voor het later dit jaar te verschijnen debuutalbum, heeft Woods on Fire in alle rust een nieuwe gitarist ingewerkt in de persoon van Vincent van Haperen. Ten opzichte van de voorgaande periode is de mix van indierock en elektronica swingender geworden en is ook de presentatie vooruit gegaan. Radiohead lijkt één van de invloeden van het vijftal, mede door de op Thom Yorke lijkende zanglijnen van Jurgen van Harskamp. Al snel wordt duidelijk dat dit de band is met de meest overtuigende set. Sound, samenspel en presentatie zijn één kloppend geheel.

 Een gegeven dat een half uur later ook door de jury wordt onderschreven. Woods on Fire gaat als winnaar van deze halve finale door naar de finale, op 25 mei in Tivoli de Helling. De tweede plek is voor Stillwave. In de finale neemt dit tweetal het op tegen Paper Doll Decay, Capgras en 20th Century Hansa.

Gezien: Tweede halve finale Clash of the Titans met The Arson Strategy, Stillwave, Here Come the Wolves, Status Aparte en Woods on Fire, vrijdag 26 april 2013 @ dB’s, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht