Bouwen aan (De Slag om) Vrede

Een kijkje achter de schermen

Tekst: Eva Assink / Foto’s: Anke Asselman, Paul van Dorsten, Roy Wolters ,

Bouwen aan vrede: daar is de mens misschien wel nooit mee klaar. Al werd in 1713 een veelbelovende aanzet gegeven in de vorm van het verdrag Vrede van Utrecht, afgelopen weekend driehonderd jaar geleden. Openingsspektakel De Slag om Vrede gaf op zaterdag 13 april de aftrap voor het Vrede van Utrecht-jubileumjaar, dat groots gevierd wordt met een uitgebreid cultureel programma.

Op het dak van de A2 bij Leidsche Rijn werd het historische moment dat de Vrede van Utrecht gesloten werd nagespeeld met medewerking van het Metropole Orkest, tweehonderd militairen van de Koninklijke Landmacht, twintig acteurs, tien dansers, 45 kinderkoorleden, 150 vrijwilligers en niemand minder dan Junkie XL (Tom Holkenborg), die alle muziek componeerde. Vuur, gedreun van kanonnen, kolossale wagens en vuurwerk maakten van De Slag om Vrede een indrukwekkend spektakelstuk.

Driehonderd jaar is een lange tijd en ook een evenement van de omvang van De Slag om Vrede is niet in één middag georganiseerd. Fotografen Anke Asselman, Paul van Dorsten en Roy Wolters namen voor 3voor12/Utrecht een kijkje achter de schermen en legden de voorbereidingen en de show zelf vast.

Gezien: De Slag om Vrede, zaterdag 13 april @ het dak van de A2, Utrecht