Kort Utrechts Popnieuws Week 28

Nieuws over onder meer DUM DUM, Johnnygoody, This Routine Is Hell, Oh, Brave Wide Eyes en nieuwe video's van Rachèl Louise, Kensington en Disquiet.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer DUM DUM, Johnnygoody, This Routine Is Hell, Oh, Brave Wide Eyes en nieuwe video's van Rachèl Louise, Kensington en Disquiet.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

DUM DUM stopt na vijf jaar
Na vijf mooie jaren met ruim zestig feesten, houdt DUM DUM op te bestaan. Na nog twee edities in juli en augustus zal op 29 september de DUM DUM Finale plaatsvinden. De komende drie maanden voorziet DUM DUM gelukkig nog gewoon nog in je maandelijkse portie kwaliteitsdance. Zo is er op 21 juli de Urban Farming-editie met The Loops of Fury, Henzel&Disco Nova en Boemklatsch. Op 25 augustus komen Feadz (Ed Banger Records) en Prace op bezoek, uiteraard zijn residents Boemklatsch ook dan van de partij. De DUM DUM Finale vindt op zaterdag 29 september plaats. Dan zetten ze een ‘all star’ line-up neer met de fijnste Nederlandse dj's die ooit al eerder bij DUM DUM op bezoek kwamen.
Omdat de organisatoren deze jaren niet willen vergeten, hebben ze besloten de herinneringen vast te leggen in een boek. Vijf jaar aan fotomateriaal is doorgespit om tot een afgewogen selectie te komen. Voordat wordt besloten welke foto’s in het boek komen, willen de DUM DUM-organisatoren heel graag weten wie er precies op deze foto’s staan. Iedereen wordt dan ook opgeroepen om zichzelf in de selectie op de DUM DUM-Facebookpagina te taggen. Je maakt dan niet alleen kans om in het boek te komen, maar ook op een gratis exemplaar!

Johnnygoody releast debuutalbum 
Nadat Johnnygoody jarenlang in Utrecht had gewoond lonkte het avontuur en werden New York, Londen en Berlijn verkend. Hij hield vervolgens Berlijn aan als thuisbasis. Debuutalbum ‘Introducing’ werd in een leegstand pand in het dorpje Surhuisterveen in Friesland opgenomen, tegenover het ouderlijk huis van Luutzen Dijkstra, zoals Johnnygoody in het dagelijks leven heet. Aan het album hebben onder anderen leden van I Am Oak en Daily Bread meegewerkt. Op het album wisselt Johnnygoody semi-akoestische rootsnummers af met indierock. In februari van dit jaar stond het nummer ‘Same Old’ al op een Hollandse Nieuwe van 3voor12. ‘Introducing’ is uitgebracht onder het pay-what-you-want principe en is vanaf nu als download verkrijgbaar via de website johnnygoody.com. Het nummer staat tijdelijk ook op de Luisterpaal. In de afgelopen maanden was Johnnygoody al live te zien in Engeland, Duitsland en Nederland.

Staplab presenteert: Mezlev en Aafke Romeijn 
Gullivers Verzamelingen is een initiatief van Pet van de Luijtgaarden, die al jarenlang verzamelingen verzamelt. Van 7 tot en met 22 juli stelt hij deze tentoon in de Jaarbeurs Utrecht in de vorm van een groot lichaam, waarvoor hij zich heeft laten inspireren door het verhaal van Gulliver’s Travels. 
In samenwerking met Gullivers Verzamelingen presenteert Staplab op zaterdag 14 juli twee muzikale singer-songwriters van Utrechtse bodem. Mezlev & Aafke Romeijn zullen vanaf twee uur optreden in de Jaarbeurshallen. Mezlev is al een tijdje bezig in het singer-songwriter circuit en werd onlangs opgemerkt door Giel Beelen, die hem selecteerde voor het programma De Beste Singer Songwriter Van Nederland. Aafke Romeijn ken je misschien van haar liedjes over Stella en haar optreden op de januari-editie van Club 3voor12/Utrecht. Op het moment is ze druk bezig met haar EP Cold Case, die helemaal gefinancierd wordt door crowdfunding.

French Fries en June Miller op zomereditie Bright 

Wij durven het woord ‘zomer’ al bijna niet meer in de mond te nemen, maar Bright doet dat gewoon nog wel. De clubavond in EKKO waar frisse geluiden op een laagdrempelige manier samenkomen kent op 24 augustus een speciale zomereditie. Die avond staat de succesvolle Parijse dj French Fries in de booth en verzorgt June Miller een speciale UK Garage-set. De 20-jarige French Fries wordt beschouwd als de belangrijkste ambassadeur van de nieuwe Franse housesound, zoals die door labels als Clek Clek Boom, Youngunz en Sound Pellegrino wordt verspreid. Daarnaast hebben de organisatoren het Engels-Nederlandse duo June Miller gevraagd om hun voorliefde voor klassieke UK Garage ten gehore te brengen. De avond wordt in- en uitgeluid door MileZ en Bright-boegbeeld El Maria. Bright begint om 23.00 uur en kost 8 euro.

This Routine is Hell werkt aan nieuw album 

Een beetje vaag is het nog wel, het nieuwe album waar de punkband This Routine Is Hell aan zegt te werken. Het concept is ons nog niet helemaal duidelijk, maar wellicht snap jij, waarde lezer, het wel. 

Nieuw clipje Oh, Brave Wide Eyes 
Vorige week meldden we al dat het Utrechtse folkgezelschap Oh, Brave Wide Eyes de halve finale van de Grote Prijs van Nederland heeft bereikt. Deze week verscheen er een intrigerende korte video op Facebook. Onze gok is dat het een fragment uit een sessie voor In De Kringloop is, maar helemaal zeker weten we dat ook niet. Misschien moeten we beter hun Facebook-pagina in de gaten houden… 

Rondje video’s: Rachèl Louise, Kensington en Disquiet
Drie Utrechtse acts met nieuwe video’s, respectievelijk ‘Take Your Place’ van Rachèl Louise, ‘No Way Out’ van Kensington en ‘Trenches of Blood’ van Disquiet.

BLOKfest nieuw festival in Amersfoort
Amersfoort krijgt een nieuw festival in de binnenstad. Op het Burgemeester Brouwerplantsoen wordt op zaterdag 1 september BLOKfest gepresenteerd: een plek om te dansen en van alles binnen en buiten alle muziek- en kunstdisciplines te ontdekken. Het grasveld achter het stadhuis wordt van een rustig park omgetoverd in een creatief festivalterrein. Jonge makers bouwen een feest waar plek is voor muziek, dans, theater, beeldende kunst, videokunst, fotografie, mode en nog veel meer. Met twee podia en een grasveld waar alles en iedereen terecht kan organiseert Per Expressie in de zomer een festival voor en door jonge Amersfoorters. Het festival is hard op zoek naar kunstenaars, illustratoren, videokunstenaars en andere creatievelingen. Per Expressie maakt de plek en biedt de middelen voor installaties, exporuimte of een decorproject! Ook is theater en dans meer dan welkom in onze line up. Als je je uitgedaagd voelt kun je een goed plan pitchen via het aanmeldformulier op www.perexpressie.nl! Niks is te gek dus pak die kans... Als je wilt meebouwen en/of meedenken met het BLOKfest kun je je aanmelden via kroew@perexpressie.nl.

The Daily Indie
Nederland is een nieuw iPad-muziekmagazine rijker: The Daily Indie. De eerste editie, die deze week in de App-store van Apple is verschenen, bevat interviews met onder anderen The Drums, Bombay Bicycle Club en Alt-J. Ook Nederlandse acts als Lola Kite en Daily Bread komen aan bod, aangevuld met columns van John Denekamp en Theo Ploeg en twee fotoreportages. De man achter deze eerste editie van The Daily Indie is The Medics-gitarist Ricardo Jupijn, in het verleden schrijver bij 3voor12/Utrecht.  
Of en zo ja wanneer de tweede editie verschijnt is nog niet duidelijk. Ricardo Jupijn: “In de toekomst hoop ik er nog meer mensen bij te kunnen betrekken en schrijvers te kunnen gaan betalen. Nu heeft iedereen vrijwillig bijgedragen. Misschien dat ik deze winter weer voor een editie ga, maar ondertussen richt ik me op het blog en natuurlijk vooral op het magazine.”
The Daily Indie is gratis verkrijgbaar in de App Store en ook te bekijken via thedailyindie.nl.

Kapok wint Dutch Jazz Competition 
Op een koude februari-avond waren wij getuige van de presentatie van Flatlands, het in Kytopia opgenomen debuutalbum van het jazztrio Kapok. Nog geen vijf maanden later wint de band de prestigieuze Dutch Jazz Competition. De jury was unaniem in haar oordeel: “Kapok blinkt uit in originaliteit en inventief samenspel, speelt lekker ongepolijst en spontaan. Met een overdonderend rijke, beeldende set weet Kapok een geweldige spanning op te roepen.” Kapok wint een prijzenpakket dat bestaat uit de bekostiging van meerdaagse cd-opnamen in een studio naar keuze, een optreden op zaterdag 7 juli in de Volga zaal van het North Sea Jazz Festival (inmiddels achter de rug) en een uitgebreide Young VIP Tournee langs de Nederlandse jazzpodia.