Kort Utrechts Popnieuws Week 27

Deze week nieuws over onder meer Summer Darkness, A Balladeer, Cosmo V, Oh, Brave Wide Eyes en Spinvis.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week nieuws over onder meer Summer Darkness, A Balladeer, Cosmo V, Oh, Brave Wide Eyes en Spinvis.

Heb je zelf ook nieuws of tips uit de regio? Mail naar persberichten@3voor12utrecht.nl

Spinvis in Metaal Kathedraal

Poppodium EKKO presenteert deze (na)zomer een aantal speciale concerten in de Metaal Kathedraal. Op zondag 26 augustus speelt Spinvis twee intieme sets en in september vindt er een mini-festival plaats rondom de Utrechtse act I Am Oak. Spinvis zal op zondag om 17:00 uur en 20:00 uur een optreden verzorgen. Voor beide optredens is een beperkt aantal kaarten te koop à 17,50 euro. Tussen de optredens in kun je je - tegen betaling – tegoed aan een heerlijke barbecue (ook voor vegetariërs). Reserveren kan vóór 23 augustus via info@ekko.nl.

Randprogrammering Stekkerfest
Stekkerfest staat weer voor de deur! Niet alleen ziet de line-up er veelbelovend uit (zie hier) vorige week maakte organisator Vers Vermaak ook de randprogrammering bekend. Ook dit jaar is er een bonte verzameling van nieuwe en gerenommeerde creatieve uitspatters samengesteld waarmee het Park Voorveldse Polder op 14 juli wordt omgetoverd tot één grote groene ballenbak. Centraal in de creatieve programmering staat het nieuwe concept Hub-A-Hub. De Hub-A-Hub is de ideale plek om oude of nieuwe vrienden te ontmoeten. Natuurlijk zijn ook mensen zonder vrienden welkom: in de Hub-A-Hub kun je namelijk jouw ideale vriend huren. In de LiveBuild Farm kun je zelf je eigen groenten en fruit in één van de volkstuintjes uit de grond trekken, je ego laten strelen bij Egostreling of rondstruinen over de Zelfgemaakte Markt. Ben je je outfit beu? Laat je kleding kunstig vernuftigen of bestel een groeps-T-shirt bij de Nuftige Noaisters.
De naam Stekkerfest komt dit jaar wel op een hele mooie manier terug in de festivalbeleving. Je kunt namelijk al je oude apparaten met stekker inleveren bij de stand van "Inleveren? Waarom niet!". Professor Loep zal het recyclen van jouw oude apparaat vervolgens in gang zetten en van alle ingeleverde apparaten één heel mooi Stekker-kunstwerk maken.

Nieuwe single Cosmo V
Ze is inmiddels een paar maanden (tijdelijk?) in Amsterdam te vinden, maar Cosmo V (oftewel de dame met de prachtige naam Cosmo Luhulima) blijft nog altijd een speciaal plekje in ons 3voor12/Utrecht-hartje innemen. Haar nieuwe single heet ‘Marble Giant’ en vormt de opmaat voor haar in september te verschijnen debuut-ep.

X-Rated Stage tijdens Summer Darkness
Tijdens de 10de editie van het Summer Darkness Festival in Utrecht (27 t/m 29 juli) gaat de Concertzender concerten registreren. Bob Rusche, programmamaker bij de Concertzender, krijgt in Tivoli zijn eigen X-Rated Stage en gaat live verslag doen. Daarnaast zijn in de loop van 2012 in zijn programma ‘Concertzender X-Rated Live’ de Summer Darkness concerten terug te luisteren.
Op zaterdag en zondag wordt tussen 15:00 en 18:00 vanaf de X-Rated stage live uitgezonden. De inhoud van de uitzendingen bestaat uit eerder gemaakte live opnamen, unieke akoestische gelegenheidssessies, interviews, festival-impressies en een live concert. Op zaterdag is dat het concert van Mars en op zondag het concert van Michel Banabila. Andere concerten die worden opgenomen zijn die van Axiome, Empusae, Challenge Of Honor, Sieben, Triari, Kiss The Anus Of A Black Cat en Camerata Mediolanense.

Nieuw album A Balladeer
Het nieuwe album van a balladeer zit dit najaar het licht. Producer Reyn Ouwehand (Ellen ten Damme, Wende, Kane) nam de plaat op in zijn studio The Church, een zeventiende-eeuwse kerk. Ook Peter Slager (BLØF) en Martijn van Agt (Ilse DeLange, Anouk, Charlie Dée) werkten mee aan het nieuwe album. Rond de release staat frontman Marinus de Goederen op 20 oktober in het voorprogramma van Tom McRae. In november is a balladeer voor het eerst in drie jaar tijd weer als band in de clubs te zien. Achtereenvolgens worden Tivoli De Helling (15 november), 013 in Tilburg (25 november) en Paard van Troje in Den Haag (29 november) aangegaan. Madigan (oftewel Martijn van Agt). De voorverkoop is inmiddels van start gegaan. Overigens is vorige week ‘Sorry, kid’ verschenen in Amerika. Dit is het soloalbum dat Marinus de Goederen twee jaar geleden in eigen beheer uitbracht.

Grote Prijs van Nederland
Na 21 kwartfinales door het hele land hebben jury en publiek hun keuze gemaakt. In september maken in totaal 54 muzikanten, bands en mc’s hun opwachting in de halve finales van de Grote Prijs van Nederland. De vakjury heeft tijdens de kwartfinales per categorie 11 acts geselecteerd. Daarnaast is per avond door het publiek een favoriet gekozen. Twee Utrechtse bands hebben het tot de halve finales geschopt: folkformatie Oh, Brave Wide Eyes en rockgroep Über-Ich. Het exacte speelschema wordt eerdaags bekendgemaakt; de overige halve finalisten vind je hier.