Kort Utrechts Popnieuws Week 33

Deze week nieuws over onder anderen stadsbeiaardier Malgosia Fiebig, Marike Jager, Kypski, BLOKfest en Veel Gedoe Om Niks.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week nieuws over onder anderen stadsbeiaardier Malgosia Fiebig, Marike Jager, Kypski, BLOKfest en Veel Gedoe Om Niks.

Tubular Bells op de beiaard van de Domtoren 
Tijdens Summer Darkness was al te horen dat Malgosia Fiebig, de nieuwe beiaardier van de Domtoren, ook voor popmuziek haar hand niet omdraait. Zij opende het jaarlijkse gothicfestival met klokkenarrangementen van Depeche Mode's ‘Enjoy The Silence’, Within Temptation's ‘Ice Queen’ en ‘Palestina Song’ van Qntal. Op 20 augustus geeft ze een daar een bijzonder vervolg aan. Om 20.00 uur voert ze samen met vier pianisten (op twee keyboards) op de beiaard van de Domtoren 'Tubular Bells I' en 'Tubular Bells II' van Mike Oldfield uit. Het geluid van de keyboards wordt via vier grote luidsprekers versterkt en is zo samen met de beiaard in de stad te horen. De Utrechtse Klokkenspel Vereniging richt voor de uitvoering van ‘Tubular Bells’ een speciale luisterplek in op het Buurkerkhof. Daar zijn ongeveer 200 zitplaatsen beschikbaar waarvan het publiek gratis gebruik kan maken. Zelf een klapstoel meenemen mag ook. Op het Buurkerkhof is het concert niet alleen goed te horen, via een groot scherm zijn de vijf muzikanten boven in de Domtoren ook te zien.

Line-up BLOKfest bekend 
In Kort Utrechts Popnieuws 28 berichtten we al over het nieuwe Amersfoortse festival BLOKfest. Op zaterdag 1 september tovert Per Expressie het Burgemeester Brouwerplantsoen van 14.00 tot 22.00 uur om tot een creatief festivalterrein waar plek is voor muziek, dans, theater, beeldende kunst, videokunst, fotografie, mode en nog veel meer. Inmiddels is het muziekprogramma rond. Er wordt gespeeld en/of gedraaid door onder anderen Hoodie, Cardboard Motel, Tundra, Spenk, We Are The Knight en For the Bird. Entree is € 5 of steun het festival met € 10 via Voor de Kunst.
 
Kypski werkt aan eerste album 
Het klinkt haast ongelofelijk maar onder eigen naam heeft Kypski nog nooit een album uitgebracht. Na veel remixwerk en allerlei samenwerkingsverbanden (Caro Emerald, Matangi Quartet) is hij nu veel nieuwe nummers aan het schrijven en produceren. In het voorjaar van 2013 hoopt hij alles klaar te hebben en een mooi label te hebben gevonden dat het album uit wil brengen. Een voorproefje in de vorm van een EP verschijnt eind november. De eerste keer dat Kypski weer in onze buurt optreedt, is op 29 september in Tivoli Oudegracht tijdens de laatste Dum Dum.
 
Here Comes The Night LIVE 
Het afgelopen voorjaar tourde Marike Jager langs de theaters met haar audiomachines: objecten van hout en roestig ijzer die geluid maken en bewegen. Audiomachinist Geert Jonkers maakte in samenwerking met Jager de audiomachines voor de show en ontwierp en bouwde ook het decor. In het komende najaar gaan Jager en haar audiomachines weer op tour. Op 24 oktober speelt ze in de Blauwe Zaal van de Stadsschouwburg Utrecht. Het concert dat Jager en band dit voorjaar in de Groningse Oosterpoort gaven is gefilmd en verschijnt op de dvd 'Here Comes The Night Live'. Als extraatje is een korte documentaire gemaakt met de Audiomachinist in de hoofdrol. De dvd ligt vanaf 24 augustus in de winkel.
 
Nieuw album Thus:Owls verschijnt via Kytopia 
Kernleden van de Zweeds-Canadese folkband Thus:Owls zijn Erika en Simon Angell. Beiden hebben een bijzondere relatie met Utrecht, al is het maar omdat ze elkaar hier ontmoet hebben. En zij die er bij waren zullen het fantastische optreden in het EKKO-café tijdens de 2010-editie van Le Guess Who? niet snel vergeten. Het nieuwe album van Thus:Owls gaat 'Harbours' heten en verschijnt begin 2013 in Europa op het Kytopia-label. Behalve dat het de eerste internationale act op Kytopia is, betekent het ook een muzikale verbreding voor de broedplaats aan de Zeedijk. De eerste single van het nieuwe Thus:Owls-abum heet 'White Night'.

Veel Gedoe Om Niks van start gegaan 
In de Utrechtse Schouwburg vond donderdag 16 augustus de eerste voorstelling plaats  van 'Veel Gedoe Om Niks '(Much Ado About Nothing). Theatergezelschap De Utrechtse Spelen en New Cool Collective hebben Shakespeare’s romantische komedie omgevormd tot een wervelende muziektheatervoorstelling. Op livemuziek van New Cool Collective ontmoeten spelers én publiek elkaar op de dansvloer ‘om nog één avond te dansen op de vulkaan’. De Douwe Egbertszaal van de Stadsschouwburg Utrecht heeft inmiddels een complete metamorfose ondergaan. In een reportage die RTV Utrecht afgelopen week heeft uitgezonden, zijn de voorbereidingen te zien. De voorstelling gaat zondag 19 augustus in première. En natuurlijk nemen wij ook een kijkje; binnenkort een verslag op 3voor12/Utrecht!