Kort Utrechts Popnieuws Week 32

Met o.a. The Apologist, Riverdistrict, EINDBAAS, Lukas Batteau, Biton Open Air en niemand minder dan - jawel - Jan Smit.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week nieuws over onder meer The Apologist, Riverdistrict, EINDBAAS, Lukas Batteau, Biton Open Air en niemand minder dan - jawel - Jan Smit. Kijk hem eens shinen op de foto.

Rauwe rock uit Amersfoort 
The Apologist is een nieuwe rauwe rockband uit Amersfoort. De bandleden speelden eerder in bands als Snatchin’ Jenny, Wackmobil en 50 Grams of Violence. De eerste single ‘Wasted Time’ is verschenen op 3 augustus. De ruwe song met een hoofdrol voor de gitaar is opgenomen in een live-opstelling en kreeg meteen een plekje op de nieuwste Hollandse Nieuwe-compilatie van 3voor12. ‘Wasted Time’ is te vinden op iTunes, Spotify en Bandcamp.

Tiende editie EINDBAAS 
EINDBAAS, het beste en grootste chiptunefeest van Nederland en misschien wel van de wereld, is toe aan zijn tiende editie. Voor wie niet weten wat chiptunes zijn: bleepy beats die gecomponeerd worden met vintage Nintendo Gameboys, Atari’s, Amiga’s en C64’s. De jubileumeditie vindt plaats op vrijdag 14 september en op het programma staan cTrix, FantomenK, deadbeatblast en xyce. De EINDBAAS-avonden in EKKO zijn altijd razensnel uitverkocht, dus wees er snel bij! De deur gaat om 23.00 uur open en de entree bedraagt 9 euro. Voor die tijd kun je de EINDBAAS-dj’s aan het werk zien op dinsdag 14 augustus bij Biton Open Air, waar ze de afterparty voor hun rekening nemen.

Late Night Sails 
Late Night Sails is het gedroomde en zelf georganiseerde feestje van Utrechters dj St. Paul en Age Versluis. De plek waar ze op het idee kwamen – aan het water – wordt ook de locatie waar het feest plaats gaat vinden. Op zaterdag 22 september kun je aanmonsteren voor een nachtelijke boottrip op de Amsterdamse wateren (vertrek en aankomst bij Amsterdam CS). De boot heeft een gigantisch bovendek en benedendeks vind je een dansvloer, volgens St. Paul ‘de bakermat van iedere samenleving’. St. Paul draait een dj set zonder regels: pop, soul, indie of electronica. Daarnaast zal er een aantal verrassingen zijn in de vorm van speciale gasten en de nodige High Fidelity-symboliek. Late Night Sails kost 10 euro en duurt van 21.00 tot 2.00 uur. Op de boot is plaats voor 250 man. Vanaf maandag 13 augustus begint de voorverkoop.

Nieuwe nummers Riverdistrict 
In 2010 verraste Riverdistrict met het album ‘Portrait of Portraits’, dat ogenschijnlijk vanuit het niets verscheen. Destijds was de band nog een eenmansproject van Tim Nolet, inmiddels staat er een sterke vijfmansformatie, die we afgelopen maanden al verschillende keren in onze provincie hebben zien spelen. De heren zijn deze zomer druk aan de slag geweest met de opnames van nieuw werk. De resultaten daarvan verschijnen na de zomer op de EP Canvas Holes. Vooruitlopend daarop zijn er al twee nummers vrijgegeven, die je kunt beluisteren en downloaden: ‘Walt Whitman’ en ‘Kids Around Coffins’.

Stukafest Utrecht met huiskamerconcerten tijdens de UIT 
Stukafest Utrecht organiseert op woensdag 15 augustus vier gratis huiskamerconcerten in de buitenlucht. De huiskamersessies zijn onderdeel van de informatiemarkt van de UIT (Utrechtse Introductie Tijd) die in de Uithof wordt georganiseerd. Er zijn sessies van Mevrouw Tamara, Yesterday's Men, Hello April en Ása. Tamara van Esch speelde eerder al met haar alter ego Mevrouw Tamara op deBeschaving en schopte het onlangs tot de finale van tv-programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Afgelopen weekend stond ze nog op het podium van In Vervoering met Oh, Brave Wide Eyes. Yesterday's Men maakt theatrale op klassiek geïnspireerde, pop in de stijl van Elbow, Arcade Fire en Patrick Watson. De indiepopband Hello April bracht in april een debuutsingle uit, gevolgd door een muziekvideo, debuutplaat en een optreden op deBeschaving. Áslaug Vigfúsdóttir is geboren in Nederland, maar heeft onverdund IJslands bloed in haar aderen. Onder de artiestennaam Ása neemt ze je mee langs pijn, hoop, geluk en liefde uit een ander bewogen leven. De sessies vinden plaats vanaf 11.30 uur.

Nieuwe oude EP voor Lukas Batteau 
Op 31 augustus verschijnt de nieuwe, naamloze EP van de Utrechtse singer-songwriter Lukas Batteau. Nou ja nieuw? Alle vier de nummers stonden al op de EP die Batteau medio 2011 online zette. Maar Batteau was niet tevreden met het eindresultaat. Begin van 2012 heeft hij de songs onder het vergrootglas gelegd. Deze keer niet in een studio maar gewoon bij hem thuis. Extra zang en gitaar werden toegevoegd en de nummers zijn opnieuw gemixed en gemasterd. Voor Batteau voelt het als een nieuwe EP. Hieronder vind je één van de nummers van de EP, ‘Go’.

Zeno over geluidskunst
Op 17 augustus om 20.00 uur vindt er weer een Podiumavond bij kunstenaarsverening Kunstliefde (Nobelstraat 12a) plaats. Dit keer een voordracht over geluidskunst door Zeno van den Broek (genomineerd voor de Kunstliefdeprijs). Hierbij behandelt hij in vogelvlucht werken waarbij de relatie tussen beeld en geluid wordt onderzocht: geluidskunst waarin het visuele een belangrijke rol speelt. Verder vertelt Van den Broek over de relatie tussen partituur (beeld) en geluid: welke vormen van muzieknotatie bestaan er, behalve het traditionele notenschrift, en hoe ‘verbeelden’ deze geluid? En tot slot vertelt Zeno over zijn eigen werk: de relatie verkennen tussen beeld en geluid, waarbij beeld de context schept voor het geluid, geluid beeldende aspecten verklankt en vice versa. Zie voor meer informatie www.kunstliefde.nl

Biton Open Air 2012
Dinsdag 14 augustus is het weer tijd voor Biton Open Air, Het festival dat georganiseerd wordt door Biton tijdens de UIT. Op het programma van de negende editie staan Reddish, Rouge United, Klopje Popje, Lord Volture, KinKobra, Resistor en Transmitter. Biton Open Air  wordt – zoals we elders in deze KUP al melden – afgesloten met een heftig bliepende set van de EINDBAAS-dj’s. Het begint allemaal om 17:00 en het feest gaat door tot in de kleine uurtjes. Het blokkenschema vind je op www.bitonopenair.nl

Luid de zomer uit in met Festafette

Het gratis festival Festafette viert samen met de inwoners van Nieuwegein het einde van de zomer(vakantie) op zaterdag 25 augustus in Park Oudegein. Het dagprogramma bestaat uit een Estafette, waarbij kleine groepen de Estafette van een klein uur lopen en op verschillende locaties in Park Oudegein verrast worden met korte optredens van verschillende kunst- & muziekdisciplines. ’s Avonds is het de beurt aan diverse acts: het Nieuwegeinse duo Priya & Spyro, Fallow Dear en NY FAN. De dj’s van Ambitiebeesten sluiten Festafette - en daarmee de zomer en bijbehorende vakantie – swingend af. 

Duurzaam dansen in de duinen 
Nog meer festivalnieuws: op 25 augustus 2012 organiseert de Amersfoortse Stichting Recycle Events de eerste editie van het Recycle Festival, midden in de natuur net buiten Amersfoort. In Manitoba, Dodeweg 10a, Leusden (vlakbij Amersfoort) om precies te zijn. Het festival staat geheel in het teken van ‘the 3 R’s’. Reduce, Reuse and Recycle. Recycle Festival wil een sympathiek en maatschappelijk betrokken evenement zijn. Er is ruimte voor 1800 bezoekers en een entreekaartje kost 15 euro. Op drie verschillende podia kan gekozen worden uit de stijlen techno, house, jazz, reggae en dubstep. De line-up bestaat uit onder anderen Secret Cinema, Luna City Express (DE), Milton Jackson (UK), Mic Newman (AUS), Makam live, Erdbeerschnitzel live (DE), El Mundo & Satori, Unders, Hauk 'n Baum live, Paul Mad (HUN), Immer, Brand! live, Pompidou live, Cardboard Motel en Nachtbraker. Verschillende kunstenaars en creatieve vrijwilligers zullen het terrein aankleden en ook het publiek wordt om participatie gevraagd. Bezoekers kunnen op het festival creaties maken van restmateriaal. Daarnaast wordt er kleding ingezameld voor de Kledingbank Amersfoort. 

Jan Smit in Utrecht
Verdomd. Waren we bijna vergeten dat we nog een nieuwtje in de aanbieding hebben: niemand minder dan Jan Smit komt naar Utrecht! Hopelijk lees je dit nog op tijd, want Jan brengt al aanstaande zaterdag (11 augustus) een bezoekje aan de Free Record Shop aan de Roelantdreef 12. En nee, natuurlijk doet hij dat niet zomaar: er moet iets aan de man/vrouw gebracht worden. In dit geval zijn nieuwe album Vrienden. Wij rollen alvast onze slaapzak uit en gaan voor de deur liggen.