Marten de Paepe tovert EKKO om in klein-Boskoop

Tuindersdorp gepresenteerd in geluid, geur en smaak op albumpresentatie

Tekst: Niels Spinhoven / Foto's: David Eerdmans ,

De weg die singer-songwriter Marten de Paepe aflegt, kende tot nu toe onverwachte bestemmingen. Boskoop was er een die hem inspireerde tot het maken zijn gelijknamige debuutalbum. De plaat kreeg de live-doop in EKKO en 3VOOR12/UTRECHT was erbij.

Tuindersdorp gepresenteerd in geluid, geur en smaak op albumpresentatie

Als je satellietfoto’s van Boskoop bekijkt, begrijp je meteen waar dit dorpje om draait. In het orthogonale veenlandschap is elke vierkante meter die geen weg, water of woning is, benut voor tuinbouw. Het is een functioneel ingericht gebied waar je als buitenstaander niet snel iets te zoeken hebt.

De weg naar succes die singer-songwriter Marten de Paepe aflegt, kent echter onverwachte bestemmingen. Hij leidt langs besloten balfolkfeesten in Brabant, huiskamers van volslagen onbekenden en ook langs Boskoop. In een groentekas in het dorp ontstond het verhaal van het album Boskoop over de zoektocht van artiesten naar hun publiek.

Dat verhaal brengt De Paepe knap aan de man, ook op de albumpresentatie in EKKO. Het is gevat in herkenbare beelden van kassen, de laatste overgebleven bovengrondse elektriciteitsdraden en waterrijke graslanden. Maar ook in een speciaal voor de cd-presentatie samengesteld driegangendiner, dat eerder op de avond in EKKO geserveerd werd, met streekproducten als de appel ‘Schone van Boskoop’ en bier van de Bodegravense brouwerij ‘De Molen’.

En zo is, met enige goede wil, ook de muziek van Marten de Paepe een streekproduct, maar dan wel een uit zuidelijker streken van de VS. Dat geldt wellicht nog meer voor voorprogramma Johan Borger. Borger is, naast gitarist in de band van De Paepe, zelf songwriter. Hij speelt in het voorprogramma de rootsy folkliedjes van zijn debuut ‘Sometimes’ met een volwaardige band. De liedjes ademen een ontspannen on-the-road gevoel door de teksten waarin reizen en natuur terugkerende onderwerpen zijn. In het bandgeluid worden de hoofdrollen opgeëist door de perfecte samenzang met zus Mariecke Borger en voor Jaromir Fernig op pedal steel. Het wonderlijk dat iemand die zoveel op Steven Seagal lijkt, het smaakmakende instrument zo beheerst kan bespelen.

Na zijn set neemt Borger zijn plaats als gitarist in de band van De Paepe in. De muzikale omzwervingen van laatstgenoemde hebben hem volgens het zwaan-kleef-aan principe een geoliede live-band opgeleverd. Naast al bekende bandleden als bassist Jesse Borger, drummer Mischa Porte en Chantal van der Leest, maakt toetsenist Niels Broos vanavond zijn live-debuut in de band.

De Paepe is een perfectionist die lang aan zijn liedjes schaaft voor hij ze het daglicht laat zien. Het is mooi om te horen hoe zijn band zich in dienst van de uitgekristalliseerde songs opstelt, maar toch bijdragen met een eigen smoel levert. Drummer Porte voorziet elk liedje van een ritmisch maatpak en zoekt daarbij voortdurend contact met Jesse Borger en Broos. Het geïmproviseerde toetsenwerk van de laatste voegt een vleug soul toe aan het totaalgeluid en overbrugt daarmee met gemak de kloof tussen die stroming en folk. Broos en Johan Borger vinden elkaar in het slotstuk van ‘Used Cars’, waarin pedal steel en hammond naadloos in elkaar opgaan. En het spelplezier spat van het podium af.

Na het optreden kan worden teruggezien op een vrijwel perfecte show van een verzameling songs met een warm kloppend hart. Er blijft echter een gemis aan afwisseling. Zorgvuldig opgebouwde songs als ‘In Your Dreams’ en afsluiter ‘Island In The Sun’ zijn spannend en onheilspellend, maar daar staan veel songs tegenover die, hoewel mooi, qua dynamiek en tempo niet veel van elkaar verschillen. Dit, in combinatie de volmaakte uitvoering, maakt dat je tijdens het optreden de behoefte zou kunnen ontwikkelen aan een shotje ongecontroleerd dissonant gitaargeweld.

Maar we vermoeden dat dit liefhebbers van rootsy folkpop een zorg zal zijn. Met Boskoop bewijst Marten de Paepe dat Nederland er een songwriter en liveband van formaat bij heeft.

Gezien: Marten de Paepe, support door Johan Borger, 10 september 2011 @ EKKO, Utrecht.