Ralph de Jongh en Tommy Ebben bezorgen De Helling een portie stevige rock Ralph de Jongh en Tommy Ebben bezorgen De Helling een portie stevige rock

Zangers weten met opzwepend bluesgeluid het publiek in te pakken

, Tekst: Sabine Schoppers / Foto's: Edward Bos

Ralph de Jongh en Tommy Ebben bezorgen De Helling een portie stevige rock

Zangers weten met opzwepend bluesgeluid het publiek in te pakken

Tekst: Sabine Schoppers / Foto's: Edward Bos ,

Jack Daniel’s presenteerde op 23 oktober in De Helling twee rockers van Nederlandse bodem: Tommy Ebben en Ralph de Jongh. Twee getalenteerde zangers, door de Jack Daniel’s tour samengebracht, die op het punt staan het grote publiek te bereiken. Met een opzwepend en rockend bluesgeluid wisten beide frontmannen - mét hun band - het publiek in te pakken.

Zangers weten met opzwepend bluesgeluid het publiek in te pakken

Wat is er beter dan naar blues te luisteren onder het genot van een glas whisky(cola)? 'Niets' moeten ook de organisatoren van Jack Daniel's Presents hebben gedacht, toen ze deze tour op poten zetten.

Op zondagavond 23 oktober in De Helling spelen De Jongh met zijn band Crazy Hearts en Ebben en The Small Town Villains heerlijke blues en Americana. De beide headliners weten met hun muziek het publiek goed mee te krijgen. Lijken de twee bands op elkaar? Jazeker! Crazy Hearts en The Small Town Villains hebben allebei een charismatische frontman én vele goede muzikanten. Dat het grote publiek eraan zit te komen, is duidelijk. Vorig jaar was 'She Won't Tell' van Tommy Ebben te horen in een reclame van Vodafone en nu volgt Ralph de Jongh met zijn 'More Than Words' in de film All Stars 2. Ook de muziek van beide bands vertoont overeenkomsten.

De avond begint met Tommy Ebben en zijn band. The Small Town Villains heeft net een nieuwe plaat uitgebracht: A Whisper to Arms. Hun vorige album Dreamless Slumbers kwam tot stand op een bijzondere locatie in Utrecht. Zanger/gitarist Tommy Ebben woonde toen antikraak in Villa Jongerius en het pand diende tegelijkertijd als opnamestudio. Vanavond speelt de band afwisselend nummers van zowel de nieuwe als de oude plaat.

Tijdens het openingsnummer moet de band duidelijk nog warmdraaien. Ook het geluid moet nog beter afgesteld worden. Gelukkig gaat dit geleidelijk aan beter en bij het tweede nummer zit de band er goed in. 'Selah' en 'Lucky One', twee nummers van het nieuwe album, slaan goed aan bij het publiek, maar het is duidelijk dat de bezoekers vooral het oudere materiaal kennen. Dit blijkt goed uit 'High School Girls' een vuig en spannend nummer, waarbij her en der al een wiegende heup is te spotten. Hierna wordt de nieuwe single 'Brother Devil' gespeeld. Het nummer begint wat saai met alleen zang en gitaar, maar nadat de andere instrumenten zijn ingevallen wordt het toch een dynamisch geheel. Tijdens 'Belltower Blues', een echt dansnummer, begint een koppel vooraan enthousiast te swingen. Dit tot groot plezier van de bandleden, die grijnzend op het podium staan.

Absoluut hoogtepunt van het optreden is afsluiter 'She Won't Tell' waarin een glansrol is weggelegd voor een duel tussen pianist Maarten Rischen en violist Matthijs Barnhoorn, met een daverend applaus als finale. Opvallend is het aantal nummers met een hoog hitgehalte. 'A Whisper to Arms' en 'All We Ever' zouden niet misstaan in de Top 40 en dat is de zichtbaar genietende band zeker gegund.

Hierna is het podium voor Ralph de Jongh en zijn band Crazy Hearts. Deze jongeman, ontdekt door Harry Muskee, is een rasechte entertainer. De Jongh en zijn band klinken een stuk volwassener dan Tommy Ebben en The Small Town Villains en zijn nog meer op de muziek gericht. Hoewel ze pas begin dit jaar hun eerste album 'More Than Words' hebben uitgebracht, kunnen ze al een goede, volledige set afleveren. Meteen in het eerste nummer zet de band de toon. Er is veel ruimte voor gitaar- en saxofoonsolo's en de stem van Ralph de Jong klinkt erg goed en gevarieerd. Toetsenist Bas Mulder is helaas niet aanwezig, maar door het goede gebruik van gitaar en saxofoon weet de band zijn gemis prima op te vangen. Bijna alles van het debuut wordt gespeeld. Bij 'Where Did You Stay' is het haast onmogelijk om niet mee te zingen, ook als je de tekst niet kent. Het valt middenin de set met een geweldig lied over Harry Muskee. Het nummer heeft alles wat een perfect bluesnummer nodig heeft: goede teksten, een geweldige gitaarsolo van Christof Bauwens en de nodige drama. Het publiek luistert stil en velen zullen vast even hebben stilgestaan bij het verlies van deze bluesheld. Meteen erna zetten De Jongh en Crazy Hearts het opzwepende 'Tears of Rhyme' in waardoor de dynamiek er meteen weer goed in zit.

Het publiek is bij Ralph de Jongh and Crazy Hearts wat actiever dan bij Tommy Ebben and the Small Town Villains. Het enthousiasme van het publiek zorgt ook hier voor een goede sfeer op het podium. Daarbij vallen vooral de kapriolen van percussionist/saxofonist Arend Bouwmeester op, die soms tegelijkertijd aan het blazen is op zijn saxofoon en met sambaballen staat te shaken. In het afsluitende nummer springt Ralph zelf het podium af en laat hij Crazy Hearts de sfeervolle avond afsluiten.

Hoewel Tivoli de Helling nauwelijks voor de helft gevuld was, zorgde de muziek van de twee bands voor een goede sfeer op deze zondagavond. Of de whisky daarbij een handje hielp? Die vraag zal onbeantwoord blijven.

Gezien: Tommy Ebben en The Small Town Villains en Ralph de Jongh en Crazy Hearts, zondag 23 oktober 2011 @ Tivoli de Helling, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht