EKKO sluit jubileummaand af met ode aan vinyl EKKO sluit jubileummaand af met ode aan vinyl

Welke bands hebben dubbelalbum met hoogtepunten uit 25 jaar EKKO gehaald?

, Tekst: Marc van der Laan

EKKO sluit jubileummaand af met ode aan vinyl

Welke bands hebben dubbelalbum met hoogtepunten uit 25 jaar EKKO gehaald?

Tekst: Marc van der Laan ,

Vrijdag 28 oktober wordt het vinylproject met de hoogtepunten uit het 25-jarig bestaan van poppodium EKKO gepresenteerd. Dat gebeurt tijdens de Dag van het Vinyl, een avond die helemaal in het teken staat van de meest authentieke geluidsdrager die er is. We belden met mede-organisator Hans Vrijmoed voor een korte toelichting op het programma.

Welke bands hebben dubbelalbum met hoogtepunten uit 25 jaar EKKO gehaald?

Het laatste optreden in het kader van de EKKO-jubileummaand is zondag 30 oktober. De vrijdag daarvoor vindt misschien wel het hoogtepunt van de viering van het jubileum plaats: de presentatie van het - via crowdfunding tot stand gekomen - vinylproject met de hoogtepunten uit het 25-jarig bestaan van het poppodium. Dat gebeurt op een avond die - hoe kan het ook anders - helemaal in het teken staat van wat door sommige mensen wel het zwarte goud wordt genoemd. We belden met Hans Vrijmoed, vrijwilliger bij EKKO en samen met mede vinylfanaat Marije van Veen organisator van deze dag, voor een korte toelichting op het programma. Met deze dag (en nacht) komt een einde aan een project dat voor EKKO erg spannend was. “Op de laatste dag dat het mogelijk was hebben we het benodigde bedrag binnen gehaald”, vertelt Vrijmoed. “Dankzij de bijdragen van veel particuliere donateurs en een aantal organisaties kunnen we die platen straks echt vast houden. Ik ben nu vooral benieuwd of de avond als geheel uitpakt zoals we ons dat bij de voorbereiding voorstelden.”

Tijdens de Dag van het Vinyl worden de zaal en het café van EKKO omgetoverd tot een plek waar alles voor even draait om elpees, singles en platenspelers. De bezoekers kunnen er terecht voor:

Ruilbeurs en platenwasstraat
Je kunt je eigen vinyl meenemen om te ruilen tijdens de beurs (tot ca. 21.00 uur) waar Plato Utrecht, kleine labels of jijzelf hun nieuwe of tweedehands waar aanprijzen. Kopen kan natuurlijk ook. Ook als je platen nog onder een dikke laag stof zitten is dat geen probleem: in het café wordt een heuse platenwasstraat geïnstalleerd.

Scratch showcase en popbingo
De Habek dj’s Mseize en Prace geven een demonstratie van hun scratch-kunsten. Als je tijdens die demonstratie het idee krijgt ‘dat heb ik altijd al eens willen doen’ dan ben je in EKKO ook op de goede plek. Bezoekers krijgen namelijk de kans om zelf een scratch-poging te wagen. Vanaf 20.30 uur verzorgen de Three Imaginary Boys een popbingo met als thema ‘raad het plaatje bij het plaatje’. Je bingokaart bevat een aantal platenhoezen en in plaats van dat er getallen worden genoemd draaien ze platen.

Presentatie EKKO-vinyl
Na een column van The Kik-voorman Dave von Raven over het leven van een vinylfanaat/verzamelaar volgt om 22.15 het formele moment van de avond: directeur Marlies Timmermans presenteert dan de twee vinyl-albums met hoogtepunten uit de EKKO-geschiedenis aan een gast waarvan Vrijmoed, ondanks herhaaldelijk aandringen van onze kant,  de naam niet prijs wil geven. Datzelfde geldt voor de bands die op de verzamelaars terecht gekomen. Ook die lijst willen EKKO en Vrijmoed bewaren voor deze avond. Een snelle blik op de projectpagina bij Voordekunst laat echter zien dat er een goede kans is dat één of meerdere Utrechtse band de tracklist gehaald hebben.

Vinyl-dj’s
Vanaf 22.30 uur kun je tot in de heel kleine uurtjes dansen op de muziek van een viertal dj’s die voor de gelegenheid uitsluitend van vinyl zullen draaien. Headliner is Mark Kneppers, de helft van het duo Kraak en Smaak, die na Eurosonic, Rockit Open Air en Supernatural ook even EKKO aandoet. Voorafgaand aan Kneppers draait Gijsbert Kamer. Voor zijn Unknown Pleasures-concept doet hij een greep in zijn onuitputtelijke vinylcollectie van (post-)punk uit de begin jaren '80. In de zaal wordt de avond afgesloten door St. Paul die als resident-dj van Pop-O-Matic in Utrecht natuurlijk geen introductie meer behoeft. In het café worden vanaf 22.30 uur plaatjes gedraaid door Dave von Raven die daarbij gezelschap krijgt van DJ Kees Schaper, in het dagelijks leven drummer in de band van Tim Knol. Dat wordt vast een dolle boel.

Programma
Het complete programma in café en zaal (tijden onder voorbehoud):
17:00 - 22:00 Cafe: Platenwasstraat met een show van MetDressing
17:00 - 21:00 Zaal: Ruil/platenbeurs met plato, kleine labels en particulieren
18:30 - 20:30 Zaal: Showcase Scratchen van Habek''s Mseize en Prace
20:30 - 22:00 Zaal: Popbingo Three Imaginaray Boys
22:00 - 22:15 Zaal: Column Dave von Raven over typische vinylfanaat/verzamelaar
22:15 - 22:30 Zaal: Presentatie/bekendmaking EKKO vinyl
22:30 - 04:00 Café: Vinyl Café met Dave von Raven + Kees Schaper
22:30 - 00:00 Zaal: Unkown Pleasures met Gijsbert Kamer
00:00 - 02:00 Zaal: Kraak en Smaak
02:00 - 04:00 Zaal: St. Paul

Te zien: Dag van het Vinyl met o.a. Kraak en Smaak, Gijsbert Kamer, St. Paul en Dave von Raven, vrijdag 28 oktober 2011 (vanaf 17.00 uur) @ EKKO
Tot 22.00 uur is de entree gratis, daarna betaal je € 6,-

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht