35 jaar ACU: Van alles onder een dak 35 jaar ACU: Van alles onder een dak

Zwarte Poëzie over de plek van ACU in hun bestaan.

, Tekst: Amber IJsendoorn / Foto's: Edward Bos

35 jaar ACU: Van alles onder een dak

Zwarte Poëzie over de plek van ACU in hun bestaan.

Tekst: Amber IJsendoorn / Foto's: Edward Bos ,

Politiek Cultureel Centrum ACU bestond afgelopen lente maar liefst 35 jaar en dit is ook op de burelen van 3VOOR12/Utrecht niet onopgemerkt gebleven. De komende weken zullen we de ACU, haar vrijwilligers en vaste bezoekers in het (najaars)zonnetje zetten met een serie artikelen. In deel 3 van deze serie een gesprek met een band die er al vaak optrad: Zwarte Poëzie.

Zwarte Poëzie over de plek van ACU in hun bestaan.

Het is vrijdag, net na middernacht als we bij de Vitamine ACU disco de jongens van Zwarte Poëzie spreken. Het is er gezellig druk en lawaaierig dus verplaatsen we ons naar buiten om rustig te praten. “Als je het even gehad hebt met alle commerciële mainstream muziek, is het heerlijk om even het weekend in te luiden met Vitamine ACU.” Aan het woord is Sanne Korf, de bassist van de band: “Het unieke aan ACU is wel dat iedereen er welkom is en er altijd een gemoedelijke sfeer hangt.” Zanger en gitarist Edwin van der Velde vult zijn bandgenoot aan: “Wist je dat je hier ook erg lekker kunt eten? En het is niet eens duur!”

Met vier optredens in vier jaar tijd kun je zeggen dat de jongens met enige regelmaat optreden in ACU. Daarnaast zijn ze bijna elke vrijdagavond wel op de Vitamine ACU disco te vinden. Je kunt dus gerust zeggen dat ze de ACU van verschillende kanten hebben bekeken. “We zijn hier ooit terecht gekomen op aanwijzing van een man in een platenzaak.” aldus Van der Velde, “We waren rustig aan het praten over muziek en uitgaan toen de man achter de balie ons wees op ACU.”

Hun eerste optreden was tijdens een benefiet in 2007. Ze traden die avond op met NeWax en Bong. Korf kan het zich nog goed herinneren. “Ik had toen net een nieuwe versterker gekocht en was daar ontzettend zuinig op. Plots zie ik dat een van de jongens van een andere band er een flesje bier op zet. Nog voor ik bij die gozer was, viel het flesje om en zat de versterker onder het bier.” Niet de versterker, maar Sanne Korf zelf ontplofte toen bijna.  Van der Velde: “Ik was er net op tijd bij om hem tegen te houden, ik weet anders niet wat hij gedaan had.” Voor Zwarte Poëzie gaat optreden in ACU  vrijwel altijd wel gepaard met memorabele omstandigheden of gebeurtenissen

Zwarte Poëzie speelt muziek die zich het beste laat omschrijven als new wave. Invloeden van bands als the Cure en Joy Division zijn zonder moeite te herkennen. Het is dan ook niet vreemd dat ze gevraagd werden om te spelen tijdens Manifest, het new wave, electro en verantwoorde 80’s feestje dat om de maand plaats vindt in het politiek cultureel centrum. “Ons tweede optreden in ACU was tijdens Manifest.” verteld de roodharige zanger, “Alles was er, behalve een pootje voor de bassdrum. Die hebben we toen vanuit dB’s laten komen zodat we toch nog konden optreden.”

Eind 2009 kwam de eerste cd van Zwarte Poëzie, Liefde, uit. De presentatie hiervan vond plaats in de ACU en wederom was Manifest het decor. En ook deze keer ontbrak er iets. Of beter gezegd, iemand. Er was namelijk geen geluidsman. Deze is uiteindelijk gevonden in Tivoli, waardoor het hele feest toch nog kon doorgaan

Naast een leuke plek om op te treden of om een dansje te wagen is de ACU ook een plek waar Edwin van der Velde inspiratie opdoet. Veel liedjes van Zwarte Poëzie zijn persoonlijke verhalen over liefdesverdriet. “De vrouwen die bezongen worden in 'Amelisweerd' en 'Lust' heb ik leren kennen in ACU.” aldus de zanger.

Een podium om op te treden, een plek voor inspiratie, een eetcafé waar je lekker kunt eten en dansavonden waar je mensen in alle soorten en maten tegen kan komen; ACU heeft het allemaal en Zwarte Poëzie dompelt zich daar graag in onder. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht