Interview Kees ‘Cybercase’ de Brouwer Interview Kees ‘Cybercase’ de Brouwer

‘Summer Darkness 2011 completer en breder dan ooit’

, Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: Summer Darkness

Interview Kees ‘Cybercase’ de Brouwer

‘Summer Darkness 2011 completer en breder dan ooit’

Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: Summer Darkness ,

Muziek, zwarte romantiek, modeshows, films - het laatste weekend van juli verandert de Utrechtse binnenstad in een duister sprookje. Dan vindt namelijk de negende editie plaats van het Summer Darkness-festival. 3VOOR12/Utrecht sprak met Kees ‘Cybercase’ de Brouwer, een van de bedenkers, organisatoren en hoofdprogrammeurs van het festival.

‘Summer Darkness 2011 completer en breder dan ooit’

De binnenstad van Utrecht vormt van vrijdag 29 tot en met zondag 31 juli het decor van het grootste ‘dark underground lifestyle’-festival van Nederland. De Domstad wordt dan overgenomen door in het zwart gehulde goths en fluorescerende cyber- en electroliefhebbers tijdens de negende editie van Summer Darkness. Het programma bevat meer dan vijftig internationale en nationale bands, waaronder VNV Nation, Rotersand, Komor Kommando, Kirlian Camera, Killing Joke en Nitzer Ebb.

We zochten de 40-jarige Kees ‘Cybercase’ de Brouwer op, een van de bedenkers, organisatoren en hoofdprogrammeurs van Summer Darkness. De Brouwer loopt al sinds begin jaren negentig mee in de gotische wereld. Hij startte in 1994 met de populaire electrofeesten Cyberia in EKKO en Tivoli en organiseerde in 2003 voor de eerste keer het Summer Darkness-festival, dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een begrip in binnen- en buitenland.

Dit jaar vindt Summer Darkness voor het eerst plaats in het laatste weekend van juli en niet in augustus. Is daar een speciale reden voor?
Kees de Brouwer: “Lange tijd viel Summer Darkness samen met het Duitse festival M’era Luna, dat veel bezoekers trekt, ook uit Nederland. Vorig jaar hebben we Summer Darkness voor het eerst wat naar voren gehaald en dat resulteerde in meer bezoekers. Summer Darkness valt nu tussen Castle Fest, M’era Luna en Lowlands – precies goed! Ik ben blij om te kunnen melden dat de voorverkoop beter loopt dan vorig jaar. Summer Darkness trekt niet alleen liefhebbers uit Nederlands, maar ook fans uit Denemarken, Spanje, Griekenland en Engeland.’’

Summer Darkness lijkt zich steeds meer te richten op de echte liefhebber. Er wordt bijvoorbeeld geen metal meer geprogrammeerd. 
“We richten ons nu nog meer op de échte ‘dark underground’. Het gothic metal-genre is nu wel zo’n beetje over zijn hoogtepunt heen. En dus zijn we op zoek gegaan naar andere leuke dingen. Zo besteden we bijvoorbeeld veel aandacht aan balfolk, een stroming die momenteel heel erg leeft en een grote groep liefhebbers kent. In januari hebben we in De Helling een succesvolle balfolkavond georganiseerd en ook het balfolkevenement in Tivoli Oudegracht tijdens Koninginnedag was zeer geslaagd te noemen. Reden genoeg om het nu een prominente plek te geven in de programmering. In de Leeuwenbergh Kerk vindt bijvoorbeeld zondagmiddag een Balfolk Fantasy Meeting plaats en ook op het Domplein valt genoeg te balfolken!’’

Ben je tevreden over de line-up en de invulling van de negende editie?
“Jazeker! We proberen een voortrekkersrol te vervullen door bands en artiesten te programmeren die je niet zo snel tegenkomt op andere festivals. Zo hebben we zaterdagnacht tijdens de Industrial Night een aantal zogenoemde brutestep-acts geprogrammeerd. Dit is een relatief nieuw subgenre, dat momenteel ‘hip & happening’ is binnen de industriële scene. Ook met de X-Rated Stage - nu voor het eerst ook op zondag - proberen we iets nieuws neer te zetten en een podium te bieden voor wat moeilijker genres als noise, dark ambient en de nieuwe stroming ‘witchhouse’. Lokale artiesten als Machinist en The [Law-Rah] Collective worden afgewisseld met internationale acts, waaronder het Engelse Wikan.”

Wat is het grote verschil met de vorige edities?
“Summer Darkness 2011 is completer en breder, ik ben erg blij mee – hoewel het dit jaar wel een stuk lastiger was om alles financieel rond te krijgen. En dat heeft alles te maken met de BTW-verhoging op entreekaartjes en afgenomen subsidiegelden. Verder hebben we door opgravingen op het Domplein de markt wat moeten opschuiven. De gothicmarkt vindt nu gedeeltelijk plaats in het Pandhof, een bijzonder sfeervolle plek. Ook hebben we er bewust voor gekozen om dit jaar meer modeshows op het Domplein neer te zetten. Dat trekt altijd veel bezoekers.”

Waar kijk je zelf het meest naar uit?
“Ik wil altijd alles zien en dat lukt me nooit. Brutestep vind ik zelf heel tof. Balfolk vind ik leuk, en dan vooral om te zien hoe mensen genieten. Killing Joke wil ik graag zien, Komor Kommando uit Canada lijkt me te gek, ik ben benieuwd naar Tying Tiffany, naar organist Joost Langeveld die in de Leeuwenbergh Kerk de klassieke stomme film Nosferatu van muziek zal voorzien - en zo kan ik nog wel even doorgaan!”

3VOOR12/Utrecht doet voor en tijdens Summer Darkness 2011 gewoontegetrouw uitgebreid verslag, dus houd ons in de gaten! En voor wie alvast in de stemming wil komen: in de week voorafgaand aan Summer Darkness wordt in de Spiegelbar in Tivoli een ‘pop-up shop’ geopend, georganiseerd door Attitude Holland. Je kunt je in de Spiegelbar vergapen aan modeshows, bijzonder uitgedoste modellen, burleske danseressen, gotische kleding en nog veel meer. Meer informatie vind je op de Summer Darkness-site.

Summer Darkness met o.a. VNV Nation, Rotersand, Komor Kommando, Kirlian Camera en Faderhead, vrijdag 29 tot en met zondag 31 juli 2011 @ diverse locaties in Utrecht

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht