Weekagenda week 5 Weekagenda week 5

History of Popquiz, Stukafest, Stadshelden, Summer Darkness, Me & Stupid, Open Strings, The Slummers, Azure Ray

, Tekst: Marc van der Laan

Weekagenda week 5

History of Popquiz, Stukafest, Stadshelden, Summer Darkness, Me & Stupid, Open Strings, The Slummers, Azure Ray

Tekst: Marc van der Laan ,

Deze weekagenda bewijst maar weer eens dat Utrecht barst van de interessante optredens en lokale initiatieven. Waar ga jij deze week naar toe?

History of Popquiz, Stukafest, Stadshelden, Summer Darkness, Me & Stupid, Open Strings, The Slummers, Azure Ray

Deze weekagenda bewijst maar weer eens dat Utrecht barst van de interessante optredens en lokale initiatieven. De Vette Analoge Shit-avonden zijn natuurlijke vaste prik, maar deze week kun je ook naar een In A Cabin With presenteert, naar Stadshelden gepresenteerd door Staplab of naar een nieuwe popquiz. En dat is nog maar de helft van wat we deze week hebben geselecteerd.

Wanneer: woensdag 2 februari
Wat: History of Popquiz
Waar: dB’s
Wie: Siberian Oxygen

Waarom: Van popquizzen kunnen er niet genoeg zijn. Je kent natuurlijk de maandelijkse popquiz in Tivoli en ook de quiz van café De Stad is berucht. De komende vier maanden kun je nu ook elke eerste woensdag van de maand in dB’s terecht voor een popquiz. Vijf studenten van de HKU loodsen je door de hele popgeschiedenis, waarbij ook een rol is weggelegd voor de befaamde popprofessor Bert van de Kamp. Natuurlijk zijn er mooie prijzen te winnen en in de pauze is er een live-optreden, deze keer van het Utrechtse Siberian Oxygen. Ronsel dus nog snel een team van maximaal drie personen bij elkaar en laat zien wat je allemaal weet.


Wanneer: donderdag 3 februari
Wat: Stukafest en StukaFeest
Waar: diverse studentenkamers en Tivoli de Helling
Wie: o.a. Flux, The Tunes, DJ Tommi, Ambitiebeesten

Waarom: Stukafest is van en voor studenten. Tijdens dit door studenten georganiseerde festival bezoek je drie studentenkamers in de stad voor een fijne dosis muziek, theater, cabaret, poëzie, literatuur of dans. Je kunt je eigen programma samenstellen. Artiesten van dit jaar zijn o.a. Flux, Finn Silver, Silent Disco, Tuur en Bird on the Wire. Na afloop kun je door naar Tivoli de Helling voor het StukaFeest met The Tunes, DJ Tommi en Ambitiebeesten. De vorige editie van Stukafest is ons in ieder geval goed bevallen.


Wanneer: donderdag 3 februari
Wat: Staplab presenteert Stadshelden
Waar: dB’s
Wie: The Pikeys, Ulysses & the Squaresen, The Indoor Park

Waarom: Staplab is een website met het laatste nieuws over het uitgaansleven binnen Utrecht maar heeft nu ook zijn eerste evenement georganiseerd: Stadshelden. Onder die naam spelen donderdag in dB’s drie bands/artiesten die, zoals Staplab zegt, “uit Utrecht komen of hun hart binnen Utrecht hebben liggen”. Mooi toch? Op de eerste editie staan Ulysses & the Squaresen, The Indoor Park en voormalig Utrecht Popprijs-winnaars The Pikeys.


Wanneer: vrijdag 4 februari
Wat: Summer Darkness wintereditie en Cyberia XL
Waar: Tivoli Oudegracht
Wie: Combichrist, Mortiis en Centhron

Waarom: Hoewel Summer Darkness dit jaar verhuist van augustus naar het laatste weekend van juli duurt het nog een half jaar voordat de Utrechtse binnenstad weer zwart en fluoriserend kleurt. Het wachten wordt verzacht door de Summer Darkness wintereditie. Met Combichrist als headliner is zeker geen sprake van een tussendoortje. Het affiche wordt compleet gemaakt door Mortiis en Centhron. Na Combichrist kun je blijven hangen voor Cyberia XL. De plaatjes worden verzorgd door de DJ’s -X-X-X-, Krat en Spud.

Update (1/2/2011, 21:00): De Summer Darkness winter editie is inmiddels uitverkocht. Voor Cyberia XL, dat aansluitend plaats vindt, zijn nog wel voldoende kaarten.


Wanneer: zaterdag 5 februari
Wat: In A Cabin With presenteert …Me & Stupid
Waar: EKKO
Wie: Me & Stupid

Waarom: Twee weken geleden kon je al een voorproefje van Me & Stupid krijgen tijdens de instore die ze deden in Plato, in de weekagenda van toen vind je meer informatie. Komende zaterdag staan ze op het podium van EKKO. Het album van Me & Stupid staat op de luisterpaal.


Wanneer: zaterdag 5 februari
Wat: Open Strings
Waar: Theater Kikker
Wie: Wooden Wand, Ryan Francesconi, zwerm en Cam Deas

Waarom: Vorig jaar vond de eerste editie plaats van Open Strings, een festival waarin de gitaar centraal staat. Belangrijkste naam op de tweede editie is Wooden Wand, een Amerikaanse singer-songwriter met donkere en weemoedige songs. Zijn nieuwste album is verschenen op Young God. Dit label van Michael Gira (Swans) brengt onder andere ook de platen van James Blackshaw uit. Dan weet je een beetje in welke hoek je het moet zoeken. De rest van het programma biedt met improvisatie, Bulgaarse folk, Amerikaanse bluegrass en barokke luitmuziek veel variatie maar altijd met de gitaar als leidend instrument.


Wanneer: zaterdag 5 en zondag 6 februari
Wat: rootsy rock & roll en droompop
Waar: dB’s
Wie: The Slummers en The Light Brigade (zaterdag) / Azure Ray, James Huggins III en The Secret Love Parade (zondag)

Waarom: 
Zaterdag: Gas Food Loding van Green On Reed is één van de onderschatte meesterwerken waar het kerkhof van de popmuziek vol mee ligt. Dat album komt voor een groot deel op het conto van Dan Stuart maar ook bandleden als Chuck Prophet en Chris Cacavas leveren essentiële bijdragen (Cacavas is toevallig bezig met een Europese tour met Steve Wynn, net als Stuart een klassieke songsmid). Na een korte reünie van Green On Reed en een Danny en Dusty-album (samen met de eerder genoemde Steve Wynn) is Stuart weer een eigen band begonnen: The Slummers. Debuutalbum Love Of The Amateur kenmerkt zich door een eclectische mix van doorleefde Americana en gitaarrock. Je hoort gitaarrock, powerpop, oude Stones, psychedelische folk, glam rock, wat Green On Reed natuurlijk en alles daar tussenin. Hip? Nou nee. Goed? Ja zeker!
Zondag: Headliner op de eerste Vette Analoge Shit-editie van dit jaar is Azure Ray. Dit Amerikaanse droompop duo heeft tussen 2001 en 2004 drie albums gemaakt met dromerige popmuziek waarin violen en gitaren worden aangevuld met subtiele elektronische drums en keyboards. Na een break zijn ze sinds 2008 weer bij elkaar. Afgelopen jaar is van Azure Ray het erg mooie album Drawing Down The Moon verschenen. De avond begint met The Secret Love Parade, vaste en graag geziene gasten op de Utrechtse podia. Daarna kun je ook nog luisteren naar een set van James Huggins III, die naast zijn solowerk tot 2010 lid was van Of Montreal. Conclusie: de mannen van Vette Analoge Shit hebben weer een mooie avond samengesteld.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht