Summer Darkness Winter Edition doet Tivoli kolken Summer Darkness Winter Edition doet Tivoli kolken

Combichrist, Mortiis en Centhron trakteren Tivoli-publiek op dark electro en industrial

, Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Tim van Veen

Summer Darkness Winter Edition doet Tivoli kolken

Combichrist, Mortiis en Centhron trakteren Tivoli-publiek op dark electro en industrial

Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Tim van Veen ,

Na de uitgebreide verslaggeving van Summer Darkness afgelopen zomer, mag 3VOOR12/Utrecht natuurlijk ook niet ontbreken op de wintereditie van dit roemruchte festival. Helemaal als er, behalve een XL-uitvoering van de Cyberia dancenight ook nog bands als Combichrist en Mortiis op het programma staan.

Combichrist, Mortiis en Centhron trakteren Tivoli-publiek op dark electro en industrial

Het is een echte Summer Darkness-avond; veel bezoekers hebben voor de gelegenheid alles uit de kast gehaald. Plateauzolen, korsetten, lak en fluorescerende accessoires zijn goed vertegenwoordigd in het publiek.
 
Rond half 9 mag Centhron de aftrap geven in het uitverkochte Tivoli. Dit dark electro/industrial-trio uit Bremen zet meteen de toon voor de avond. Harde elektronische dansbeats, een zanger die (al dan niet door een gasmasker) de longen uit zijn lijf schreeuwt en een basgitaar die je niet hoort, maar voelt. De stemming zit er direct goed in en op de voorste rijen wordt zelfs al flink gedanst.

Na afloop van de show verkopen de leden van Centhron zelf hun merchandise in de Spiegelbar. Een buitenkans om even met Elmar Schmidt te praten, de frontman van Centhron. De band staat voor de eerste keer op Summer Darkness, maar hopelijk is het niet de laatste keer. “Het publiek hier in Nederland is altijd geweldig. Heel enthousiast, geweldig om voor te spelen.” De man die net nog agressief en energiek tekeer ging op het podium, is opvallend vriendelijk en beleefd als hij naast mij op de bank in de Spiegelbar zit. Ik krijg complimenten voor mijn Morbid Angel-shirt. “Ik speelde vroeger in een death metal-band en ben nog steeds fan. Domination (een album van Morbid Angel, red.) ken je wel neem ik aan? Dat album is een inspiratiebron voor onze nieuwe cd Dominator, die in april uitkomt.” Toch is deze death metal-liefhebber tegenwoordig actief in de wereld van de gothic/dark electro. “Toen mijn band op een gegeven moment uit elkaar viel, zat ik zonder drummer. Ik ben toen wel muziek blijven maken en gaan experimenteren met een drumcomputer. Ik luister bijvoorbeeld ook veel naar Suicide Commando en naar hardstyle. Zo is Centhron uiteindelijk ontstaan.”

Gedurende ons gesprek is het podium in gereedheid gebracht voor het Noorse Mortiis. Ooit begonnen als dark ambient soloproject, is Mortiis uitgegroeid tot een volwaardige band die stevige gitaargeoriënteerde industrial rock maakt. Deze diversiteit aan stijlen komt ook tijdens het optreden terug. De band begint het optreden als een vierkoppige punkband met een Misfits-achtige uitstraling, maar gaandeweg sluipt er steeds meer elektronica in het geluid. Helaas heeft Mortiis te maken met een probleem dat in Tivoli vaker voorkomt: matig geluid. Hier hebben vooral de gitaarnummers aan het begin van de set onder te lijden.

Het is wel duidelijk voor welke band het overgrote deel van het publiek gekomen is. Als het licht uitgaat stijgt er uit de stampvolle zaal een oorverdovend gejuich op voor Combichrist. Links en rechts op het podium staan twee drumstellen en hoog daartussenin de keyboards en synths. Dit laat het voorste deel van het podium helemaal vrij voor frontman Andy LaPlegua, waar hij als een gekooide tijger driftig heen en weer loopt. Alle bandleden zien er zoals gebruikelijk uit alsof ze de hele dag in een kolenmijn hebben gewerkt en zo het podium zijn opgestapt. Combichrist laat zien wat het genre ‘electronic body music’ inhoudt. Het geluid is niet superhard, maar de bassen en de beats dreunen stevig door je hele lichaam. Vergeleken met de agressieve en heftige presentatie op het podium, zijn de beats van Combichrist opvallend toegankelijk. De songkeuze van deze avond is minder radiovriendelijk met titels als ‘This Shit Will Fuck You Up’ en ‘What the Fuck Is Wrong With You?’. Overal in de zaal wordt gestampt, gedanst en hier en daar zelfs gemosht. Combichrist weet de dansvloer om te toveren in een kolkende massa.

Als Combichrist is afgelopen, gaat de avond vloeiend over in Cyberia, de dark underground dancenight met huis-DJ -X-X-X-. Wie nog niet genoeg gedanst en gestampt heeft, of wie geen kaartje had voor het begin van de avond, kan tot in de kleine uurtjes lekker los.

Overigens heeft de organisatie van Summer Darkness van de gelegenheid gebruik gemaakt om de eerste namen voor de komende editie bekend te maken en vroege vogel-tickets in de verkoop te doen. Het festival zal dit jaar van 29 tot 31 juli plaatsvinden op diverse locaties in de stad. Vanzelfsprekend is 3VOOR12/Utrecht er ook weer bij.

Gezien: Summer Darkness Winter edition met Combichrist, Mortiis en Centhron, vrijdag 4 februari 2011 @ Tivoli

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht