Colossa besluit release-driedaagse in EKKO met “thuiswedstrijd” Colossa besluit release-driedaagse in EKKO met “thuiswedstrijd”

Utrechtse The Medics warmt publiek uitstekend op

, Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Eric Schreurs

Colossa besluit release-driedaagse in EKKO met “thuiswedstrijd”

Utrechtse The Medics warmt publiek uitstekend op

Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Eric Schreurs ,

De release van de debuut-cd van het Limburgs-Utrechtse rocktrio Colossa werd afgelopen weekend groots gevierd. Na optredens in Amsterdam en Heerlen, was afgelopen zaterdagavond Utrecht aan de beurt om kennis te maken met de nieuwste rocksensatie uit de Lage Landen.

Utrechtse The Medics warmt publiek uitstekend op

Onlangs verscheen het debuutalbum van Colossa, Born To Make A Sound, bij het Goomah-label. De band viert dit het laatste weekend van januari met een release-driedaagse langs Amsterdam, Heerlen en Utrecht. Voor de laatste, Utrechtse etappe heeft Colossa EKKO uitgekozen. Voor 3VOOR12/Utrecht een uitgelezen kans om nader kennis te maken met de nieuwste rocksensatie uit de Lage Landen, bestaande uit Remco Eijssen (zang en gitaar), Bas Braam (bas) en Dennis Meentz (drums).

Het lijkt erop dat alternatieve gitaarrock en stoner de afgelopen jaren weer ‘hot’ is. 2009 was het jaar van De Staat, 2010 het jaar van The Mad Trist. Wordt 2011 het jaar van Colossa? “Laten we die andere twee bands niet meer noemen,” reageert frontman Remco Eijssen lachend. “Dit gaat gewoon het jaar van Colossa worden!” De vergelijking met de eerder genoemde bands snapt hij wel. “Al hopen we dat we toch gewoon op onze eigen muziek beoordeeld worden.” Zo wordt Colossa vaak in het genre stoner geplaatst, maar zijn de bandleden zelf van mening dat hun muziek beter te beschrijven is als gitaarrock. “Bij stoner denken we toch meer aan sferische, zweverige gitaarmuziek, terwijl wij echte gitaarrock maken. Onze muzikale voorkeur is ook vrij breed. In de auto hierheen hebben we Morphine en Sonic Youth gedraaid en verder luisteren we graag naar bijvoorbeeld Led Zeppelin, Black Keys, Raconteurs en Foo Fighters.” Die diversiteit aan invloeden hebben ze op hun nieuwe album geprobeerd duidelijker naar voren te laten komen. “Onze eerste EP was vooral veel Foo Fighters en Queens Of The Stone Age, maar Born To Make A Sound is dynamischer en veelzijdiger”, aldus bassist Bas Braam. “We zagen het echt als een uitdaging om een aantal mooie basic nummers te schrijven.”

Colossa is erg enthousiast over hun optreden van vanavond. “De show hier in Utrecht vandaag voelt als een thuiswedstrijd”, vertelt Eijssen. “Het is de eerste keer dat we in EKKO staan en dan gelijk voor zoveel mensen. Echt te gek!” Hij heeft gelijk, want even voor negen uur dooft het licht in een goed gevulde EKKO. Al is het voorprogramma, geen onbekende in de Utrechtse muziekscene, hier ook deels voor verantwoordelijk. The Medics zijn met hun Britse geluid en Interpol/Editors-achtige invloeden misschien niet de meest voor de hand liggende openingsact, maar op het podium lijkt alles te kloppen. Het enthousiasme straalt van alle bandleden af en ze genieten overduidelijk van ieder moment van het optreden. Vooral dankzij de krachtige stem van Daniel Langeveld en de strakke ritmes van Jasper Fabius op drums, slagen The Medics er in een krap half uurtje in om het publiek goed op te warmen voor de hoofdact van de avond.

Dan is het tijd voor Colossa om Born To Make A Sound aan Utrecht te presenteren. Sterke nummers die er direct uitspringen zijn ‘My Heart Is Pounding Like a Drum’, ‘Just What I Need’ en het lekkere uptempo nummer ‘Darling (I Want You)’. Colossa is een echt powertrio: alle instrumenten komen goed tot hun recht. Waar de bas bij veel bands nogal eens verzuipt in het geweld van twee gitaristen, staat het basgeluid van Bas Braam als een huis en voegt het echt wat toe aan de gitaarriffs van Remco Eijssen. Extreem origineel is het niet, maar het klinkt wel erg lekker. Gedurende de show krijgt Colossa steeds meer mensen in beweging. De eerste toegift, een ijzersterke, elektrisch gespeelde cover van ‘Friends’ van Led Zeppelin, mag zeker niet onvermeld blijven.

Na afloop van het optreden verdringen bezoekers zich rondom de merchandise-kraam van Colossa, waar de nieuwe plaat gretig aftrek vindt. De fraaie albumhoes valt direct op: het artwork doet denken aan het werk van John Dyer Baizley, de gitarist van Baroness, die naast de hoezen van zijn eigen band ook het artwork van veel andere bands ontwerpt. Bij navraag blijkt Baizley inderdaad een inspiratiebron. Remco: “De hoes is niet ontworpen door Baizley zelf, maar het werk dat hij voor bands als Kylesia en Kvelertak heeft gemaakt heeft wel als inspiratie gediend. Wij wilden graag artwork in een vergelijkbare stijl, maar met een eigen draai. Blijkbaar is het Sly Masmeijer, de ontwerper, goed gelukt!”

Terwijl de band nageniet van een geslaagde avond, informeert 3VOOR12/Utrecht nog even naar de toekomstplannen van Colossa. “Het is natuurlijk even afwachten hoe de nieuwe cd het gaat doen, maar als het aan ons ligt, gaan we een heel mooi jaar tegemoet met festivals als Paaspop, Festival aan de Werf, Zwarte Cross en wie weet: Lowlands, dat zou echt geweldig zijn.” Dit kunnen wij alleen maar beamen: 2011 belooft een mooi jaar te worden voor Colossa.


Gezien: Colossa cd-presentatie & The Medics, zaterdag 29 januari 2011 @ EKKO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht