Albumrelease Marock&Roll is vooral een startschot Albumrelease Marock&Roll is vooral een startschot

De rijpe vruchten van de Nederlandse Popacademie vallen in grote getale van de boom op releaseparty in Tivoli de Helling

, Tekst: Niels Spinhoven / Foto's: Rosanne van de Leemkolk

Albumrelease Marock&Roll is vooral een startschot

De rijpe vruchten van de Nederlandse Popacademie vallen in grote getale van de boom op releaseparty in Tivoli de Helling

Tekst: Niels Spinhoven / Foto's: Rosanne van de Leemkolk ,

Na drie jaar zwoegen, is het debuutalbum Take A Look In My World gereed voor release. Het moment werd groots gevierd met iedereen die op de weg ernaartoe betrokken was.

Je kan beweren dat popmuziek zich niet laat institutionaliseren in zoiets als de Nederlandse Popacademie (NPAC). Maar je kunt niet ontkennen dat het op z’n minst een plek is waar meer en minder gelijkgestemden met ambities in de muziek elkaar tegenkomen en waar minder voor de hand liggende samenwerkingsverbanden leiden tot opmerkelijke resultaten. Marock&Roll past in die categorie. Drie acts met wortels op de NPAC geven vanavond gebroederlijk een gevarieerde show in Tivoli De Helling, georganiseerd rond de langverwachte release van Marock&Roll’s eersteling Take A Look In My World.

Nicole Bus opent op indrukwekkende wijze. De met een uitbundig afro-kapsel en een zonovergoten glimlach gezegende soulzangeres geeft licht. Bus maakt momenteel furore als gospelzangeres en won diverse prijzen in dit genre. Haar bezield gebrachte songs gedijen echter ook in een popzaal als De Helling, zeker als het fundament wordt gelegd door een fijn groovende ritmesectie. Na de majestueuze afsluiter ‘Jerusalem’, zoemt de naam Nicole Bus nog lang door het publiek.

‘Zuster’ Nicole Bus bracht de juiste de stemming, hiphopcollectief 3Wish and the Band warmt op, aldus voorman Triwish Hanoeman. De strak in pak gestoken Hanoeman heeft een zevenkoppige liveband om zich heen verzameld, waar hij op een vrij vanzelfsprekende wijze leiding aan geeft. Als het tweede nummer de mist ingaat, wordt de boel resoluut platgelegd. ‘Ik zat in een andere space’. Dat hebben we allemaal wel eens. Het verdere optreden wordt geconcentreerd en professioneel afgewerkt. 3Wish heeft een ontspannen flow en zijn maatschappijgerichte teksten zijn goed verstaanbaar, waardoor taalvondsten als ‘microfoonchemie, ik noem het poëzie’ niet verloren gaan in het door blazers en gitaar gedomineerde bandgeweld.

En dan... na jarenlang schaven, slijpen, schrijven en schappen is het debuut Take A Look In My World van Marock&Roll voldragen. Groot en sterk genoeg geacht om op eigen benen te staan. Het toegewijde werkterrein van Illias Boudellah en de zijnen kan zich verplaatsen van de studio naar de podia in den lande. De eerste stap van deze nieuwe fase wordt uitbundig gevierd met alle betrokkenen en verder iedereen die het weten wil.

Zelden zal het publiek van De Helling een band met de omvang van deze gelegenheidsformatie van Marock&Roll aan het werk gezien hebben. Er zijn momenten dat er wel 15 man op het podium staan. Alleen dit is al een prestatie op zich, zeker met een beweeglijke voorman als Boudellah. Die stuitert met een niet-aflatende oor-tot-oor-glimlach rond, voortdurend contact zoekend met het publiek en zijn mede-bandleden.

Degenen die Marock&Roll eerder aan het werk hebben gezien, zullen zich de energie van het optreden herinneren. Het proces van de totstandkoming van het album en het vele repeteren hebben Marock&Roll tot een betere band gemaakt. De energieke funkrocksongs worden puntig neergezet en de ruwe energie wordt meer gericht ingezet. Echt subtiel wordt het echter nergens; de vakkundig opgemetselde geluidsmuren laten weinig ruimte voor details. Het past in de visie van Boudellah; naast zijn energie moet ook het geluid van Marock&Roll de achterste rijen van een festivalweide gaan bereiken.

Met Take A Look In My World op zak kan voor Marock&Roll de zoektocht naar het grote publiek beginnen. Ready, set...eindelijk.

Gezien: Take A Look In My World releaseparty met Marock&Roll, 3Wish and the Band en Nicole Bus, vrijdag 11 februari 2011 @ Tivoli de Helling

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht