Overdosis-avond met hiphop uit de Hof van Jaeden-stal in EKKO Overdosis-avond met hiphop uit de Hof van Jaeden-stal in EKKO

Ongezond en Blaxtar staan garant voor overdosis rauwe randjes

, Tekst: Maarten Braun / Foto's: Arne Coomans

Overdosis-avond met hiphop uit de Hof van Jaeden-stal in EKKO

Ongezond en Blaxtar staan garant voor overdosis rauwe randjes

Tekst: Maarten Braun / Foto's: Arne Coomans ,

Het 'nieuwe' hiphopseizoen is vrijdag geopend en wel in EKKO. Utrechts Hof van Jaeden presenteerde een nieuwe Overdosis-avond. Met deze keer de cd-release van de 'Hoflieden' Mats, Tivo en Wildspieker (oftewel Ongezond). Het voorprogramma wordt verzorgd door niemand minder dan Blaxtar, die - met een heuse liveband - ook een nieuw album ten gehore brengt.

Ongezond en Blaxtar staan garant voor overdosis rauwe randjes

Na een korte zomerstop is het weer tijd voor de maandelijkse hiphopavond Overdosis. Deze avond staat opnieuw in het teken van een cd-release, deze keer van de Hofleden Ongezond.

Maar eerst betreedt Blaxtar het podium, die zijn nieuwste album Ozmo6:2 speelt met een liveband. Wat meteen opvalt is dat hij zijn band dirigeert, alsof ze al een tijd samenspelen. Gestart wordt met een vrij lange gitaarintro en dat is weer eens wat anders dan een dj die alleen maar beats laat horen. De toegevoegde live-instrumenten voegen in dit geval zeker wat toe:  ze geven de nummers vaak een extra hard en rauw randje. Op het album Ozmo6:2 was dat natuurlijk ook al te horen en het komt nu ook live goed tot uitdrukking.

Naast het gitaargeweld is er ook tijd voor rustigere nummers als 'We leven nog steeds' en de nieuwe single 'I love you' wordt ook niet vergeten. Verder veel taalkundige en cryptische hoogstandjes, die soms helaas niet helemaal te verstaan zijn. Tussendoor grapt Blaxtar nog even dat zijn band de op één na beste hiphopband is na -natuurlijk!- Utrechts Illicit. Aan het eind is er nog tijd voor een gezamenlijk optreden met de organisator van de avond: J.A.E.

Hoofdact van de avond is Ongezond. Zij releasen hun album  Skeffneckuz Luiwammes Wildspieker. Daarmee is er alweer een nieuwe plaat uit de stal van Hof van Jaeden gekomen, wat natuurlijk een positieve ontwikkeling is. Begonnen wordt met het laten zien van hun nieuwe  videoclip 'Ropopopopompom', waarna de show begint. Wat vooral opvalt is de energie en de samenwerking van de twee rappers Mats en Tivo.

De release is reden voor een feestje en de bezoekers worden daarom ook getrakteerd op een biertje. Het optreden zelf doet een beetje oldskool aan en het is al snel duidelijk dat het om de MC's draait. Zonder al te veel poespas, zoals we ook wel gewend zijn van andere acts van het Hof van Jaeden.

Over een aantal nummers wordt wat uitleg gegeven of er wordt wat bij verteld. Zo wordt 'Platzak' opgefleurd met een anekdote over het niet meer bestaande vierde bandlid dat vanavond gratis naar binnen wilde, omdat hij platzak was. Iets wat Ongezond duidelijk niet kon waarderen.

Ook wordt stilgestaan bij het overlijden van twee vrienden en Ongezond roept de inmmiddels redelijk volle zaal op zoveel mogelijk herrie te maken. Er wordt massaal gehoor aan gegeven. Het nummer 'Ik ben er nog' gaat ook deels over dit overlijden. Zo worden op de nieuwe plaat nog diverse andere thema's aangehaald, met als gevolg een gevarieerd album.

Kanttekening is wel dat sommige nummers op de plaat wat rustiger klinken dan ze live ten gehore worden gebracht. De harde en rauwe manier van optreden is een stijl en dat is ook niet negatief, maar iets meer nuance zou de strekking van de verschillende singles beter overbrengen.

Tegen het eind van de avond betreden alle leden van Hof van Jaeden het podium om gezellig mee te doen, gevolgd door nog een keer 'Ropopopopompom', wat het publiek erg goed oppikt.

Gezien: De Overdosis met Blaxtar en Ongezond, vrijdag 3 september @ EKKO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht