Maurits Westerik presenteert zich in Tivoli als veelzijdig soloartiest Maurits Westerik presenteert zich in Tivoli als veelzijdig soloartiest

Anne Soldaat maakt voorprogramma Paul Weller compleet

, Tekst: Alice Boothby / Foto's: Tom Roelofs

Maurits Westerik presenteert zich in Tivoli als veelzijdig soloartiest

Anne Soldaat maakt voorprogramma Paul Weller compleet

Tekst: Alice Boothby / Foto's: Tom Roelofs ,

Maurits Westerik, bekend als zanger van GEM, opende donderdagavond voor 'modfather' Paul Weller in een uitverkocht Tivoli. Westerik toont zich deze avond een veelzijdig soloartiest en een gastoptreden van Anne Soldaat vormt de kers op de taart.

Anne Soldaat maakt voorprogramma Paul Weller compleet

Een grote glimlach verschijnt op het gezicht van Maurits Westerik (zanger van GEM) als hij in zijn eentje, gewapend met een akoestische gitaar, richting de staande microfoon loopt. "Het is voor mij een hele grote eer om in het voorprogramma van Paul Weller te spelen. Echt waar." Van een dergelijk clichématige zin kijkt niemand meer op, zou je zeggen. Maar Westerik meent het echt. Zijn lichaamstaal liegt niet.

Een handvol Wellerfans leunt ongeduldig tegen het podium van Tivoli aan. Ze zijn de jongste niet meer. Maar het wachten op de 52-jarige rocker wordt beloond met breekbare folkliedjes van Westerik die zelfs de luidruchtigste barhangers achterin de zaal even stil krijgt. Folk? Was GEM juist niet dat bandje met een The Strokes-achtige sound die naamsbekendheid kreeg door een reclame van een groot Nederlands uitzendbureau? Juist. Maar Westerik bewijst in zijn eentje op een leeg podium ook een veelzijdig soloartiest te zijn. Zijn muziek doet zelfs een beetje Bob Dylan-achtig aan. Eén van zijn grootste invloeden. En dat is fijn 'wachten'.

Na enkele nummers van "een nieuwe plaat die eraan gaat komen", zo kondigt Westerik aan, is het gissen of hij het over een soloproject, een nieuwe band of over GEM heeft. Het nieuwe materiaal gehoord hebbende, wachten we dit met belangstelling af.

Vanavond heeft Westerik voor het publiek een fijne verrassing in petto. Anne Soldaat speelt een paar liedjes mee. Het jammerende gitaargeluid van Soldaat in combinatie met de immer rauwe stem van Westerik werkt uitstekend. Zijn stem klinkt volwassener. Hij oogt volwassener. Een t-shirtje is ingewisseld voor een blazer. De gympies hebben plaats gemaakt voor nette suède schoenen.
Doordat Westerik en Soldaat al menig podium hebben gedeeld, zijn ze perfect op elkaar ingespeeld. De zaal loopt vol. En dat kan goed door deze gouden combinatie komen. Of misschien toch omdat de Wellerfans hun held willen zien?

Gezien: Maurits Westerik (+ Anne Soldaat) in voorprogramma Paul Weller, 16 september 2010 @ Tivoli

Verslag van het optreden van Paul Weller was helaas niet toegestaan.

Update (20 september): 3VOOR12 artikel over het niet mogen verslaan van Paul Weller. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht