Weekagenda week 42 Weekagenda week 42

Peasant, C-Mon & Kypski play Musical Chairs, Woost, Geen Daden Maar Woorden festival, Live & Local, The Unwinding Hours

, Tekst: Marc van der Laan

Weekagenda week 42

Peasant, C-Mon & Kypski play Musical Chairs, Woost, Geen Daden Maar Woorden festival, Live & Local, The Unwinding Hours

Tekst: Marc van der Laan ,

Met de herfst in aantocht zet 3VOOR12/Utrecht op een rij waar je je deze week op een natte, gure avond muzikaal onder kunt dompelen.

Peasant, C-Mon & Kypski play Musical Chairs, Woost, Geen Daden Maar Woorden festival, Live & Local, The Unwinding Hours

Bij het schrijven van deze weekagenda genieten we nog lekker van een zonnetje, maar de komende week laat de herfst zijn echte gezicht zien. Zorg dus dat je komende week je regenjasje bij je hebt, wanneer je één van de door ons getipte concerten bezoekt.


Wanneer: dinsdag 19 oktober
Wat: drie singer-songwriters uit verschillende windstreken
Waar: dB’s
Wie: Peasant, Coldair en Marten de Paepe

Waarom: Dit is zo’n dinsdagavond om je mee te laten voeren door de zieleroerselen van een drietal singer-songwriters. Peasant is het alter ego van de Amerikaan Damien DeRose. Zijn dit jaar verschenen tweede album Shady Retreat heeft hij opgenomen in een oude boerderij. Qua geluid bevindt hij zich op dat album ergens tussen indiefolk-collega Bon Iver en grote, meer gepolijste jongens als Damien Rice en David Gray. Wat ons betreft mag het accent vooral op het eerste liggen. Peasant wordt voorafgegaan door Coldair, een Poolse singer/songwriter en multi-instrumentalist die zijn ouders kennen als Tobiasz Biliñski. Ook op het programma staat de in Amersfoort woonachtige Marten de Paepe. Op maandag 18 oktober kun/kon je al naar hem luisteren tijdens de wekelijkse MENGVOER avond in Café de Stad, maar vanavond is hij één van de twee support acts van Peasant. In april zagen we De Paepe bij een biebconcert. Tijdens dat concert speelde hij jammer genoeg bijna geen materiaal van zijn nieuwe, nog te verschijnen, album dat hij heeft opgenomen met Frans Hagenaars. We hopen oprecht dat hij dat vanavond wel doet.


Wanneer: woensdag 20 oktober
Wat: C-Mon & Kypski play Musical Chairs
Waar: Tivoli Oudegracht
Wie: C-Mon & Kypski

Waarom: Utrecht lijkt wat beter te worden in het uitventen van zijn culturele helden uit heden en verleden. En waarom ook niet? Onze stad heeft zeker wat te bieden. Eén van die culturele helden is Gerrit Rietveld. In het kader van het Rietveldjaar 2010 wordt aandacht besteed aan leven en werken van de stoelenbouwer/architect/ontwerper. Het Centraal Museum heeft C-Mon & Kypksi gevraagd om een bijdrage te leveren aan het Rietveldjaar. Dat hebben ze gedaan door een nieuwe track te componeren, 'The Sitdown'. Bij het nummer is ook een videoclip gemaakt die is geïnspireerd door het gedachtegoed van Rietveld. Woensdag wordt in het Centraal Museum de nieuwe tentoonstelling Rietvelds Universum geopend en dat is tevens het startsein van de reeks unieke concerten die C-Mon & Kypksi onder de naam ‘play Musical Chairs’ gaat spelen. Het eerste optreden uit de reeks is woensdagavond in Tivoli Oudegracht.


Wanneer: vrijdag 22 oktober
Wat: rock uit de Benelux
Waar: EKKO
Wie: Woost & The Van Jets

Waarom: De jongens van Woost hebben we de afgelopen maanden al verschillende keren in Utrecht gehoord en gezien. In april presenteerden ze hun nieuwe album in De Helling. In augustus gaven ze een sterk optreden tijdens In Vervoering en vorige maand stonden ze op de 50ste editie van Club 3VOOR12/Utrecht. Elk van die optredens liet een sterke band zien die zowel het nieuwe als het oude materiaal met veel overtuiging weet te brengen.
De Belgische Van Jets starten de avond. Met hun mix van glamrock, garagerock en pop doen ze het in eigen land heel goed. Nu Nederland nog.


Wanneer: zaterdag 23 oktober
Wat: Geen Daden Maar Woorden festival
Waar: Theater Kikker
Wie: Lou Rhodes, Lotte van Dijck en Naald en Kraak

Waarom: Na eerdere edities in Den Bosch en Rotterdam strijkt het Geen Daden Maar Woorden festival ook in Utrecht neer. Zoals de titel al zegt gaat het vooral om de woorden: de hedendaagse letteren staan voorop. Maar naast auteurs heeft het festival ook muziek, dans, theater, animatiefilms etc. Het programma voor de eerste Utrechtse editie ziet er veelbelovend uit. Je kunt onder andere luisteren naar auteurs als Franca Treur, Adriaan van Dis, Herman Brusselmans, Alexis de Roode en nog vele anderen. De muzikale headliner is Lou Rhodes. Haar solo geluid is intiemer en meer breekbaar dan de triphop waarmee ze in Lamb bekend is geworden. Wat blijft is haar fantastische, doordringende stem. Behalve naar Lou Rhodes kun je luisteren naar de singer-songwriter Lotte van Dijck. De afterparty zit ook geramd: die is in de capabele handen van het Utrechtse DJ collectief Naald en Kraak.


Wanneer: zaterdag 23 oktober
Wat: Live & Local
Waar: De Peppel, Zeist
Wie: Operation Julie, Heroism, The Daddy Long Legs en Dirty Tuesday

Waarom: Als de bladeren van de bomen vallen en het buiten donkerder wordt, gaan de bandwedstrijden weer van start. Afgelopen weekend kende de Kei van Amersfoort bijvoorbeeld al zijn finale. Live & Local, de bandwedstrijd van De Peppel, is al toe aan de tweede voorronde. Net als bij de meeste regionale bandwedstrijden in onze provincie gaat de band die de finale wint door naar de halve finale van de Utrecht Popprijs. Tijdens deze tweede voorronde gaan Operation Julie, Heroism, The Daddy Long Legs en Dirty Tuesday de strijd aan om een plekje in één van de halve finales van Live & Local.


Wanneer: zaterdag 23 oktober
Wat: Nederlandse Britpop
Waar: EKKO
Wie: Uncle Frankle & The Crowns

Waarom: Uncle Frankle presenteerde hun eerste EP Triple A-side in dB’s. Voor de nieuwe EP hebben ze een plekje gevonden in EKKO. De volgende EP of het debuutalbum dan in Tivoli? Het zou zo maar kunnen. Dat ze hits kunnen schrijven bewezen ze met die eerste EP. En genregenoten als Only Seven Left en Kensington hebben laten zien dat het mogelijk is om op eigen kracht zalen als EKKO en Tivoli uit te verkopen. Kwestie van hard werken. Naar verluid klinken de songs op de nieuwe EP gelaagder en sfeervoller. We gaan het meemaken, zaterdag in EKKO.


Wanneer: zondag 24 oktober
Wat: ingetogen nummers afgewisseld met gitaargeweld + Nederlandse shoegaze
Waar: EKKO
Wie: The Unwinding Hours + Eins Zwei Orchestra

Waarom: Het Belgische magazine Goddeau noemde het debuutalbum van The Unwinding Hours “de mooiste comeback van het jaar, nu al”. Hoewel dat formeel niet klopt toont het aan hoezeer Aerogramme, de voorloper van The Unwinding Hours, gemist wordt. En met twee voormalige leden van Aerogramme in de gelederen is het ook lastig om de band niet als een doorstart te zien. Waar Aerogramme naam maakte met beukend gitaargeweld, kent The Unwiding Hours meer rustige, ingetogen momenten. Maar ook de hekenbare gitaaruitbarstingen komen terug.
Voorprogramma is Eins Zwei Orchestra. Deze relatief nieuwe shoegaze band is een project van Stefan van Maurik en Lydia van Maurik- Wever. De band debuteerde live op de Club 3VOOR12/Utrecht editie van afgelopen mei. Inmiddels heeft de band een album op de plank liggen dat de band tijdens Noorderslag hoopt uit brengen.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht