Weekagenda week 40

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, Thus:Owls, Melt Banana, Rumor 62, Oh No Ono en Goslink

Tekst: Marc van der Laan ,

Behalve de Popronde op vrijdag is er deze week weer van alles te horen op de Utrechtse podia. 3VOOR12/Utrecht maakt weer een selectie.

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, Thus:Owls, Melt Banana, Rumor 62, Oh No Ono en Goslink

Wanneer: woensdag 6 oktober
Wat: stemmig, ambient en jazzy
Waar: Tivoli de Helling
Wie: The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble

Waarom: The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble (TKDE) is één van de vele projecten van de zeer productieve Utrechter Jason Köhnen, vooral bekend van zijn alter-ego Bong-Ra. Met Bong-Ra heeft hij een wereldwijde reputatie als breakcore artiest. Met het collectief TKDE laat hij een andere kant van zijn muzikale persoonlijkheid zien: duister en melancholisch. Op het laatste album Here Be Dragons worden ook ambient en jazz verkend. De live-optredens van de groep worden ondersteund door videobeelden.


Wanneer: donderdag 7 oktober
Wat: dromerige soundtrack bij Scandinavische landschappen
Waar: EKKO
Wie: Thus:Owls en Bird on the Wire

Waarom: Omdat dit zomaar een heel bijzondere avond kan worden. Thus:Owls is de band van Simon Angell (gitarist van Patrick Watson) en Erika Alexandersson van Loney, Dear. Ze hebben elkaar ontmoet toen beide bands de bill van EKKO deelden. Eerst was er de gezamenlijke liefde, daarna het gezamenlijk muziek maken. Maar genoeg van de Privé-pagina. Vorig jaar lieten ze tijdens Le Guess Who? met hun dromerige en mystieke geluid al veel potentie horen, maar was het advies aan de band om op eigen benen te gaan en meer een eigen sound te ontwikkelen. Of dat gelukt is horen we donderdag. Ze lijken op weg want in augustus gaven ze op de Affaire een bloedmooi optreden. Niet te missen dus.
Voorprogramma is het poëtische folktrio Bird on the Wire uit Amsterdam. Of is dat Utrecht? Afgelopen weekend speelden ze al op de EP-presentatie van Tududuh, donderdag dus bij Thus:Owls en vrijdag kun je ze tijdens de Popronde zien in Café de Morgenster aan de Oudegracht.
Na de optredens kun je blijven hangen voor electro-beats, mixen, chillen en creativiteit bij Wildgroei, de gratis toegankelijke maandelijkse studentenavond in EKKO.


Wanneer: vrijdag 8 oktober
Wat: Japans noise/electronica/rockmonster
Waar: dB’s
Wie: Melt Banana + Boutros Bubba
 
Waarom: Melt Banana speelt zeer snelle noiserock gemend met experimentele electronica. Zelf noemen ze het gewoon punk. En een punkband is wat ze live eigenlijk ook zijn. Dan komen de energie, het volume en de snelheid van de band veel beter tot hun recht dan op plaat. Bij het grotere publiek zijn ze niet zo bekend maar hun reputatie heeft er wel toe geleid dat ze in het voorprogramma hebben gespeeld van Mr. Bungle, Melvins, Tool en Jim O’Rourke. Niet de minsten dachten we. En deze band staat dus zomaar op een vrijdagavond op het podium van dB’s.


Wanneer: zaterdag 9 oktober
Wat: muzikale avonturenreis op Rumor 62
Waar: EKKO / SJU Jazzpodium / Theater Kikker
Wie: Evangelista/Carla Bozulich & Massimo Pupillo (Zu), The Thing with Otomo Yoshihide, Flower-Corsano Duo

Waarom: Rumor, het festival voor avontuurlijke muziek, is al weer toe aan de 62e editie. Voor de onwetenden lichten we het concept nog even toe. Tijdens één avond kun je op drie Utrechtse podia luisteren naar evenzoveel concerten die ieder een eigen muzikaal genre bespelen. Elke avond is weer anders en staat hoe dan ook garant voor niet alledaagse muzikale combinaties en ontdekkingen. Voor zover er al sprake is van een thema wordt deze editie gekenmerkt door samenwerkingen. In EKKO zijn dat zangeres Carla Bozulich en bassist Massimo Pupillo. In het SJU Jazzpodium speelt freejazz trio The Thing met gitarist Otomo Yoshihide. De avond eindigt in Theater Kikker met bespeler van snaarinstrumenten Mick Flower en drummer Chris Corsano. Corsano stond een tijdje geleden nog in EKKO met weer een andere combinatie, Rangda.


Wanneer: zondag 10 oktober
Wat: indie met orkestrale invloeden
Waar: EKKO
Wie: Oh No Ono en Lola Kite

Waarom: Met hun tweede album Eggs schaarde Oh No Ono zich tussen andere Deense bands die indie combineren met orkestrale invloeden, zoals Efterklang en Mew. In hun thuisland is dat album al in het voorjaar van 2009 verschenen. Hoewel sommige Nederlandse popjournalisten er toen al laaiend enthousiast over waren duurde het tot begin 2010 voordat het album officieel in Nederland uitkwam. Met uitzondering van een optreden tijdens de Affaire in Nijmegen hebben ze sinds de release nog niet in Nederland gespeeld. Dat gaan ze nu met deze show in EKKO goedmaken zodat ze live kunnen laten zien of de kleine hype terecht was.


Wanneer: zondag 10 oktober
Wat: dwarse, Nederlandstalige americana
Waar: Theater Kikker
Wie: Goslink, Blue Grass Boogiemen & DJ Blue Flamingo

Waarom: Alles wat Goslink doet heeft op de één of andere manier met het zijn van kunstenaar te maken. Zijn debuutalbum ‘Stil leven’ bevat muzikale en tekstuele miniatuurtjes waarin het accent vaak ligt op de liefde. Ook de instrumenten die Goslink en zijn band gebruiken zijn kunstwerken, want bijna allemaal met de hand gemaakt uit afvalmateriaal. Ook de vormgeving van de cd is een dankbaar object voor zijn creativiteit. De digipack is letterlijk en figuurlijk een kunstwerk, inclusief plakhaakje. De eerste 250 exemplaren zijn door de schilder gesigneerd. Om het helemaal af te maken vindt de presentatie van het album plaats met een echt stilleven als decor!
Op verzoek van Goslink speelt de Utrechtse bluegrassband Blue Grass Boogiemen mee en zorgt DJ Blue Flamingo met bakelieten 48-toeren-klassiekers voor de muzikale omlijsting van de avond.