The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble creëert droomwereld voor publiek

Een mix van muziek en film hult Tivoli de Helling in duistere sferen

Tekst: Sabine Schoppers ,

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble keert terug naar zijn roots om een fantastisch optreden neer te zetten, waarbij het publiek doormiddel van film extra wordt getrakteerd op een dosis sfeervolle muziek.

Een mix van muziek en film hult Tivoli de Helling in duistere sferen

Rond negen uur stroomt de donkere Tivoli de Helling vol met mensen. Wanneer The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble (TKDE) het podium beklimt is het vrijwel meteen stil in de zaal. Het publiek luistert aandachtig naar de muzikanten op het podium. De muziek van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble is erg experimenteel. Het is een mix van verschillende stijlen, maar op een geheel eigen manier uitgevoerd. Langzame, trippy beats worden door Gideon Kiers afgewisseld met harde en snelle. Verschillende melodieën met daarop solo’s van trombonist Hilary Jeffery en zangeres Charlotte Cegarra. Cegarra zingt zowel jazzy als klassiek. De band bestaat verder nog uit basgitarist Jason Kohnen, gitarist Eelco Bosman. Hun instrumenten klinken divers en sfeervol.

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble is ontstaan als project om nieuwe muziek te schrijven bij al bestaande films. Het filmisch effect komt ook terug in dit optreden. Niet alleen roept de muziek beelden op bij de luisteraar, de muziek wordt ook ondersteund door een film. De film is net als de muziek spannend, donker en een beetje luguber en past perfect bij het optreden. Toch ligt het enige minpunt van het optreden ook bij de film. Aan het einde van het optreden lijkt de film nog niet afgelopen te zijn. Dit is storend, aangezien de film zeker toegevoegde waarde heeft. Maar de muziek van TKDE kan ook zonder de film beluisterd worden. Ook als je je ogen sluit raak je door de klanken van het ensemble haast in een trance.

Hoewel het optreden grotendeels instrumentaal is, wordt het door de gelaagdheid van de muziek nergens saai. Er is namelijk heel veel te ontdekken in de muziek van dit ensemble. The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble kan niet alleen muziek, maar ook beelden overbrengen. De band slaagt er tijdens dit optreden in het publiek anderhalf uur lang geboeid te laten luisteren.

Gezien: The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, 6 oktober 2010 @ Tivoli de Helling