Rock met hoofdletter K van 50 Grams of Violence en Dirty Tuesday Rock met hoofdletter K van 50 Grams of Violence en Dirty Tuesday

Keihard rocKen in de Keistad

, Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Edward Bos

Rock met hoofdletter K van 50 Grams of Violence en Dirty Tuesday

Keihard rocKen in de Keistad

Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Edward Bos ,

Amersfoort wordt ook wel de Keistad genoemd. Een bijnaam die
mogelijkheden biedt als je uit de regio komt en in een keiharde rockband speelt. Dat is wat 50 Grams of Violence en Dirty Tuesday gedacht moeten hebben toen ze besloten om de handen ineen te slaan en onder de vlag 'Keihard 033' gezamenlijk op te gaan treden.

Keihard rocKen in de Keistad

De diverse aankondigingen op internet gaven weinig uitsluitsel over het juiste aanvangstijdstip. 3VOOR12/Utrecht besloot daarom geen risico te nemen en voor het vroegste tijdstip te kiezen. Zo kon het dus gebeuren dat we iets na negen uur aan de bar van een erg leeg Vyssotski zaten te staren naar een leeg podium dat werd omringd door gitaarkoffers, versterkers, monitors, kabeltjes, snoeren en half uitgepakte onderdelen van een drumstel. Rond half elf was alles echter opgebouwd en gelukkig hadden inmiddels ook zo'n 50 geinteresseerden de weg naar Vyssotski weten te vinden, waarmee het café direct aardig gevuld was.

Na een korte soundcheck mocht 50 Grams of Violence de aftrap verrichten. Deze vijf jonge honden spelen stevige hardrock/stoner in de traditie van Queens of the Stone Age, Eagles of Death Metal en Wolfmother. Met andere woorden: versterkers op 11, distortion aan en knallen. Bas en drums vormen de solide basis waarop de twee gitaristen hun hakkende riffs en solo's neerleggen. Zanger Waldo Volmer wordt regelmatig zeer verdienstelijk en meerstemmig ondersteund door gitarist Sander van der Hoorn.

Het feit dat 50 Grams of Violence erg goed heeft geluisterd naar hun hierboven genoemde helden doet niets af aan het feit dat er een strakke en solide rockshow wordt neergezet. De band  permitteert zich één cover en omdat Queens of the Stone Age waarschijnlijk te veel voor de hand zou liggen, wordt voor een nummer van Them Crooked Vultures gekozen dat overigens strak wordt uitgevoerd. De interactie met het publiek is erg goed, waarschijnlijk omdat het publiek voor een groot deel uit vrienden en bekenden bestaat, maar de grappen en grollen dragen wel bij aan de gemoedelijke en losse sfeer waarin de hele avond plaats plaatsvindt.

Na een uurtje zit de show van 50 Grams of Violence erop en is het de beurt aan Dirty Tuesday. Gelukkig gebruiken de bands grotendeels dezelfde apparatuur, dus het ombouwen gaat redelijk vlot en om tien voor twaalf betreedt het kwartet van Dirty Tuesday het podium. Ook bij deze band zijn de invloeden uit de hardrock/ stoner/ grunge duidelijk aanwezig, maar Dirty Tuesday slaagt erin om een iets gevarieerder en dynamischer geluid te produceren.

Het is niet alleen maar volle kracht vooruit en gaan met die banaan. Er is ook af en toe een moment om op adem te komen tussen al het gitaargeweld door. De basis blijft echter meer dan stevig en de liefhebber van vette rock met een hoofdletter K wordt ook door Dirty Tuesday deze avond niet teleurgesteld. Op het moment dat de band het laatste nummer aankondigt, iets na half één, moeten we  helaas het pand verlaten om de laatste trein richting huis te halen, maar het is met zekerheid te zeggen dat rockliefhebbers een geslaagde avond hebben gehad.

Gezien: 50 Grams of Violence + Dirty Tuesday, zaterdag 16 oktober 2010 @ Grand Café Vyssotski, Amersfoort

Te zien: 50 Grams of Violence + Dirty Tuesday, vrijdag 26 november 2010 @ The Flame, Amersfoort

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht