Ongezond levert een degelijk debuutalbum af

Utrechts trio zet zichzelf als hardcore hiphopact op de Utrechtse kaart

Tekst: Maarten van Veen ,

De Utrechtse hiphopformatie Ongezond zet met Luiwammes, Skeffneckuz, Wildspiekers een degelijk debuut neer. De lekkere flows met een in-your-face delivery beloven een sterke live-act, hoewel op de cd de variatie soms wat ontbreekt. Op de komende Club 3VOOR12/Utrecht kun je zien of Ongezond de potentie zal gaan inlossen.

Utrechts trio zet zichzelf als hardcore hiphopact op de Utrechtse kaart

De Utrechtse hiphopformatie Ongezond presenteerde 3 september jongsleden hun debuutalbum Luiwammes, Skeffneckuz, Wildspieker in EKKO. Als je zit te wachten op catchy rap met poprefreintjes, ben je aan het verkeerde adres. Verwacht ook geen maatschappijkritisch album of een plaat met filosofische diepgang. Dit is hardcore hiphop, met sterke flows en een overtuigende delivery. Goed uitgevoerd, maar niets nieuws onder de zon.

Luiwammes, Skeffneckuz en Wildspieker zijn naast de albumtitel ook de artiestennamen van de twee rappers en de producer van Ongezond. Zij hebben hun debuutalbum uitgebracht onder het Hof van Jaeden, het label van ex-StropStrikker Jae en onwikkelingsbureau voor hiphop uit Utrecht.

Het album opent lekker met een noisy instrumental, aangekleed met stukjes uit nieuwsberichten. “we leven zo gezond, dat het niet meer gezond is”. De beat komt er lekker in en zet met snelle flows van Luiwammes en Skeffneckuz een sterk begin neer. De volgende paar tracks zijn een luistertrip van donkere beats met schreeuwerige raps, waarbij vooral de flows positief opvallen. Er is veel variatie en de delivery is overtuigend. Bijvoorbeeld op ‘Platzak’: “Kom checken, we letten niet op de omzet, wat we omzetten, in kwaliteitsrap, ontzettend, zo vet zijn wij echt.” De energieke flows en pompende beats van tracks als ‘Wie we zijn’ en 'Ropopopopompom' beloven een sterke live-act.