Marten de Paepe, Coldair en Peasant in dB’s: "Who needs a stage?" Marten de Paepe, Coldair en Peasant in dB’s: "Who needs a stage?"

De drie artiesten zorgen voor een intieme singer/songwriter avond in dB's

, Tekst: Nanouk Wouters / Foto's: Armelle van Helden

Marten de Paepe, Coldair en Peasant in dB’s: "Who needs a stage?"

De drie artiesten zorgen voor een intieme singer/songwriter avond in dB's

Tekst: Nanouk Wouters / Foto's: Armelle van Helden ,

dB’s staat vanavond in het teken van drie singer/songwriters. Marten de Paepe, Coldair en Peasant treden op. Ze laten hun gevoelige liedjes horen en weten op hun eigen manier een intieme sfeer te creëren.

De drie artiesten zorgen voor een intieme singer/songwriter avond in dB's

Deze avond staan er in het concertzaaltje dB’s in Utrecht drie singer/songwriters op het programma. De in Amersfoort woonachtige Marten de Paepe speelt Engelse liedjes, afgewisseld met enkele Nederlandse. Dit jaar wil hij zijn tweede album uitbrengen. Tobiasz Biliñski alias Coldair uit Polen maakt een tour door Europa om zijn eerste cd te promoten, en tot slot zal de Amerikaanse Damien DeRose als Peasant de afsluiter zijn van de vanavond.

Aan het begin van de avond is het waarschijnlijk de regen die er voor zorgt dat het rustig blijft in dB’s. Er zijn ongeveer tien mensen wanneer Marten de Paepe begint met spelen. Jammer natuurlijk, maar het versterkt wel de intimiteit tussen het publiek en de artiest.

Marten heeft voor dit optreden zijn vierkoppige band thuis gelaten. Hij begint de avond met het liedje 'Shopping Mall'. Zelfverzekerd staat hij op het podium en zijn gitaar klinkt helder. De mondharmonica versterkt meestal het warme gevoel van zijn muziek, maar deze wordt te vaak ingezet. Het warme stemgeluid van Marten en zijn gitaar zijn genoeg.

Al snel blijkt dat de inhoud van de liedjes dicht bij Marten staat en met humor vertelt hij hoe deze zijn geschreven. Zijn teksten gaan over persoonlijke onderwerpen, zoals bij het liedje ‘In the Morning’, dat gaat over zijn ochtendhumeur. Hoe heerlijk het soms kan zijn om chagrijnig met je krant en je kop koffie alleen de ochtend te beginnen, maar hoe vervelend dit is als je er anderen mee lastig valt.

Een volgend lied is Nederlandstalig gezongen en geïnspireerd door een gedicht van W.F. Hermans. Marten heeft zoals hij zelf vertelt de tekst wat veranderd, want deze vond hij niks. Het is net als de rest een gevoelig gezongen en gespeeld lied, maar zijn Engelstalige nummers komen krachtiger over. Omdat het applaus hard genoeg is wil Marten nog een toegift spelen. In het liedje ‘Perfect Man’ komen zijn aangename stemgeluid en mooie gitaartokkels nog een laatste keer tot hun recht.

Hierna is het de buurt aan Coldair. Een singer/songwriter uit de Poolse stad Krakow wiens echte naam Tobiasz Biliñski is. Coldair begint het optreden vrij experimenteel. Hij speelt of zingt korte stukjes die hij vervolgens met een mengkastje mixt. Hierdoor is hij instrumentaal wat interessanter dan Marten de Paepe, maar komt het geheel wat chaotisch over. Later wordt het optreden rustiger en meer een geheel. Door de rauwe gitaarklanken en zijn hoge stemgeluid creëert hij een eigen, melancholische sfeer op het podium. Sommige overgangen binnen de nummers zijn vrij plots, maar passen wel in de stijl van het optreden.

Coldair is een schattige verschijning, vooral wanneer hij ‘Happy Birthday’ voor zichzelf speelt omdat het vandaag zijn 28ste verjaardag is. Hij vertelt dat sommige mensen hem ook wel ‘the king of the short songs’ noemen. Het optreden wordt dan ook afgesloten met drie korte liedjes en daarna wenst de singer/songwriter het publiek veel plezier bij Peasant.

Damien DeRose is een Amerikaanse artiest, beter bekend als Peasant. Dit jaar verscheen zijn tweede album Shady Retreat en deze avond in dB’s is hij de afsluiter. Aan het begin van zijn optreden is er een technische storing en snijdt er een oorverdovende piep door de zaal. Wanneer dit zich herhaalt besluit Peasant het optreden akoestisch te beginnen, wat een erg goede beslissing is. Het publiek is inmiddels gegroeid, maar nog steeds rustig genoeg om iedereen zonder versterking te bereiken. De muziek komt op deze manier juist erg puur over.

Peasant speelt kleine ingetogen liedjes. Met alleen zijn gitaar en zijn zuivere hoge stem weet hij de muziek gevoelig over te brengen. Hij staat zelfverzekerd op het podium, maar na enkele nummers besluit hij daarvan af te stappen. Letterlijk tussen het publiek vervolgt Peasant het optreden. Het is een mooi beeld hoe hij tussen de mensen doorloopt en zijn pakkende liedjes blijft doorspelen. Hij versmelt met het publiek en het optreden wordt hierdoor aangenaam persoonlijk. Of zoals Peasant het zelf mooi verwoordt: "Who needs a stage?"

Gezien: Marten de Paepe, Coldair & Peasant, 19 oktober 2010 @ dB's.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht