De Popronde: la grande bouffe met ‘Hollandse Nieuwe’

Een afwisselend muzikaal diner met Krach als hoofdgerecht

Tekst: Jan-Cees de Vries / Foto's: Armelle van Helden ,

De Popronde geeft bands die succesvol zijn in hun eigen regio de kans om elders voet aan de grond te krijgen. Afgelopen vrijdag streken drie bands neer in de EKKO, waar zij de honger van het publiek naar nieuwe bands stilden met een afwisselende saus van rock, pop, electro en stonerrock.

Een afwisselend muzikaal diner met Krach als hoofdgerecht

Als de vergeten Utrechter nog aan de piepers met de pan met jus zit, vult  3VOOR12’s ‘Hollands Nieuwe’ de buiken van de muziekliefhebber. Regionale muziekhelden komen van heinde en ver. Zij krijgen in EKKO de kans hun muziek te laten integreren in het Utrechtse. De honger van het publiek wordt deze avond gestild door een drietal bands met een afwisselende saus van rock, pop, electro en stonerrock. Zal het de bands Heist, Krach en G.O.T.V. lukken om in het geheugen van deze stad te blijven hangen?

Het Haarlemse vijftal Heist mag de avond aftrappen. In een van de eerste nummers geeft sologitarist Thijs van der Klugt al een klein ‘voorproefje’. Lange, diepe tonen worden de zaal ingestuurd. Deze groeien uit tot ijzige, holle Noordpoolgeluiden die terugkomen in zowel het nummer ‘Chocolate’ als ‘Lies On Display’. De band is vooral sterk in dynamiek: met alle gemak schakelen ze over van kalm naar krachtig. Vooral op de kalme momenten komt de stem van zanger Alex Krottje goed naar voren. Al met al een smakelijk voorgerecht voor de bezoeker om mee te beginnen.
 
Als we een hoofdgerecht voor deze avond uit mogen kiezen, dan zal de naam Krach al snel vallen. Dit vijftal electrorockers uit Arnhem zorgt halverwege de avond voor een feestje op de dansvloer. Gehuld in Franse legeruniformen betrekt Krach het publiek in hun feest dat optreden genoemd wordt. Naast de gebruikelijke bezetting, beschikt Krach ook over een toetsenist die niet vreemd is van een beetje sampling en mixing. De electrobeats waarmee hij de nummers inleidt, beuken door de EKKO en de zaal begint te bewegen. Er wordt gezweet op het podium, de uniformen gaan uit en de megafoon wordt tevoorschijn gehaald. Terwijl frontman Reinier van den Haak het publiek inspringt en zijn teksten scandeert, wisselen basgitarist en toetsenist van functie. Er gebeurt veel tijdens het optreden, maar dat gaat zeker niet ten koste van de kwaliteit van de muziek.

De avond wordt afgesloten door G.O.T.V. De zanger is een statige verschijning die met meeslepende stem de duistere kant van het leven belicht. Waar de nummers in eerste instantie nog respectievelijk licht zijn, worden deze naarmate het optreden vordert zwaarder, zeker wanneer de bassist de distortion-knop omzet. Na het laatste nummer ‘Holocaust’ heeft ook deze band zich vanavond bewezen.

De Popronde heeft een vol EKKO kunnen trakteren op drie verschillende bands die alle drie over de nodige muzikale kwaliteiten beschikken. Het vernieuwende Krach heeft een mooie rol gespeeld in de muzikale afwisseling deze avond. Het Utrechtse publiek mag met een gevulde maag huiswaarts keren.

 

Gezien: Popronde 2010 met Heist, Krach en G.O.T.V., 8 oktober 2010 @ EKKO