The Cosmic Carnival presenteert EP The Cosmic Carnival presenteert EP

Marien Dorleijn maakt solo grote indruk

, Tekst: Maarten Hermans / Foto's: Edward Bos

The Cosmic Carnival presenteert EP

Marien Dorleijn maakt solo grote indruk

Tekst: Maarten Hermans / Foto's: Edward Bos ,

The Cosmic Carnival presenteert in EKKO zijn EP en maakt er een swingend muzikaal feestje van. In het voorprogramma twee artiesten die hun kunnen laten zien: Novack laat werk horen van hun nog te verschijnen debuutalbum en Marien Dorleijn (Moss) maakt ook solo grote indruk.


Marien Dorleijn maakt solo grote indruk

The Cosmic Carnival presenteert vanavond zijn EP in EKKO. In december won de Rotterdamse band de Grote Prijs van Nederland in de categorie Rock/Alternative.  De band timmert goed aan de weg en heeft een volledig album gepland staan voor volgend voorjaar. Ook staat een optreden in Casablanca en een korte toer door Groot-Brittannië op het programma.

Voordat The Cosmic Carnival start met zijn EP-presentatie, wordt het publiek eerst getrakteerd op een uitgebreid voorprogramma van Novack en Marien Dorleijn van de band Moss. Het Utrechtse Novack is een nieuw project van Sander van der Linden en Wubbo Siegers, die al bekend waren van Vladimir. Met deze band maakten zij het veelbelovende debuutalbum ‘The Notion Express’. Met Novack hebben de mannen inmiddels een nieuw album gemaakt, maar deze is nog niet uitgebracht. Vanavond dus de unieke kans om vast wat nummers van dit album te beluisteren.

Novack speelt vanavond in EKKO met een uitgebreide bezetting, waarbij naast gitaar, bas, drums en keyboard ook viool wordt gespeeld. De band speelt vooral gevoelige, melancholische nummers. Hierbij worden de liedjes muzikaal laag voor laag opgebouwd en ontstaat er een rijk geluidslandschap. Het geluid van de band doet denken aan Coldplay en Elbow. Muziektechnisch steekt de muziek goed in elkaar, maar de liedjes hebben geen sterke eigen identiteit. Er is dus nog genoeg ruimte om verder te werken aan een eigen stijl en los te komen van bands met een soortgelijk geluid.

Dan is het de beurt aan Marien Dorleijn. Hij laat zien dat hij ook zonder zijn band Moss prima in staat is om het publiek te raken. Dorleijn maakt grote indruk met zijn zang en snelle, vloeiende gitaartokkels. Hij heeft een hoog stembereik en weet dit goed in te zetten bij zijn aansprekende melodieën. Zijn stijl doet denken aan Jeff Buckley.

Wat ook opvalt, is de uitstekende beheersing van het Engels, zijn uitspraak is on-Nederlands goed en de teksten nodigen uit tot luisteren. Dorleijn speelt het mooie ‘I apologize’ en ook het uptempo ‘I like the chemistry’ weet hij in zijn eentje krachtig te brengen. Kortom: dit is een artiest van hoog niveau en zeker de moeite waard om in de gaten te houden.

Dan de band waar het publiek vooral voor is gekomen: The Cosmic Carnival. Na de wat gevoeligere muziek van het voorprogramma is de vrolijke, uitbundige muziek van deze band zeer welkom. De band start met hun nieuwe single ‘Stop it’, waarbij direct de voortstuwende invloed van het orgel in de muziek merkbaar wordt.

De bandleden zijn uitstekend op elkaar ingespeeld en de sologitarist gaat helemaal los tijdens de instrumentale intermezzo’s. Deze zelfde gitarist speelt ook trompet, wat een mooie aanvulling is op de swingende muziek. Ook gebruikt de Grote Prijs-winnaar veel koortjes, die de nummers nog opzwepender maken. Wat opvalt, zijn de reggae invloeden die de muziek een groot ‘groove’-gehalte geven en het moeilijk maken om stil te blijven staan.

Gezien: The Cosmic Carnival+ Novack + Marien Dorleijn, zaterdag 6 maart 2010 @ EKKO

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht