Solo presenteert nieuw werk bij Onder Invloed Live

Engelse Saint Jude maakt indruk met rauwe, ongepolijste soul

Tekst: Marije Willems / Foto's: Coen Bastiaanssen ,

Op deze laatste woensdagavond van de maand was daar alweer de derde editie van Onder Invloed Live van dit jaar. Deze keer met optredens van het Engelse Saint Jude en Utrechts eigen Solo die het publiek trakteert op een greep uit zijn nieuwe werk.

Engelse Saint Jude maakt indruk met rauwe, ongepolijste soul

Op deze laatste woensdagavond van de maand was daar alweer de derde editie van Onder Invloed Live van dit jaar. Deze keer met optredens van de Engelse belofte Saint Jude. Een band die northern soul aanvult met rock en blues invloeden, geheel gedragen door de krachtige zang van een frontvrouw waar je niet omheen kan. Utrechts eigen Solo, net terug van een week nummers schrijven in Engeland, sluit af en trakteert het publiek op nieuw werk.

Geheel in lijn met het concept van Onder Invloed toont het Engelse Saint Jude het publiek direct een van haar grote invloeden. De band opent de avond met Aretha Franklins ‘You Make Me Feel (Like a Natural Woman)’. Frontvrouw Lynne Jackaman maakt indruk met haar krachtige, rauwe stemgeluid vol soul en blues. Wat een bereik. Jackaman wordt begeleid door Adam Greene op gitaar. Niet gehinderd door de intieme setting blijft Jackaman flink uithalen met haar stem. Ondanks soms wat schel, zeker imponerend. Zelfs de liefste liedjes die gaan over ‘sweet, sweet angels’ kennen een onversneden robuuste uitvoering.

Ook ‘(I Know) I’m Losing You’ van The Temptations komt voorbij en wordt op een gevoelige, intense manier vertolkt. Het akoestische optreden van Saint Jude doet verlangen naar een show van de band in volle bezetting (aangevuld met drums, bass en toetsen), al is het enkel om deze rock ‘n roll diva in volle glorie aan het werk te zien. En dat kan al in mei, want dan zijn de Britten terug in Nederland voor een kleine toer met de band.

Het tweede deel van de avond is voorbehouden aan Solo, alias Michiel Flamman. De Utrechtse troubadour komt vanachter uit de zaal op en weet al snel de aandacht in de rumoerige U-Rock op zich gevestigd te krijgen. Flamman opent meteen met nieuw werk, waarvan hij vanavond nog meer ten gehore zal brengen.

Eenmaal aangekomen op het podium deelt Flamman mee: “Ik speel vanavond veel nieuwe nummers dus ik heb zweterige handen”. Toch lijkt er weinig mis te kunnen gaan bij de singer-songwriter. Het nieuwe werk, waarvan al een deel opgenomen, ligt in lijn met wat we van hem kennen. Intieme gitaarliedjes - rustig en dan weer uptempo - die je niet onberoerd laten. Belangrijkste verandering is de keuze voor meer tokkelen boven het spelen van akkoorden.

In een ingetogen en vrolijke set komen naast het nieuwe werk zowel de covers ‘Boys, Boys, Boys’ van Sabrina en ‘Abilene’ van Damien Jurado voorbij, als oude bekenden en klassiekers zoals ‘Come Back to Me’. Die laatste, hard ingezet door Flamman, doet het goed in de zaal. Het uptempo nummer breekt de set, wat ook nodig was om de aandacht van het publiek weer in zijn geheel naar zich toe te trekken.

Ook een waar surfnummer maakte vanavond deel uit van de setlist. Hoewel nog niet helemaal af, werd ‘Surf Baby, Surf’ al op het publiek uitgeprobeerd. Volgende week reist Flamman met de mannen van In A Cabin With af naar Brazilië om daar een surfplaat op te nemen aan de kust. Dat maakt dat er dus twee nieuwe platen van Solo in het vooruitzicht liggen!


Gezien: Onder Invloed Live met Saint Jude en Solo, woensdag 24 maart 2010 @ U Rock! Café.