Kleinindustrie wint The Clash of the Titans 2010

Eigen geluid en potentie zijn doorslaggevend

Tekst: Casper Sikkema / Foto's: Frans van Arkel ,

Kleinindustrie is de winaar van The Clash of the Titans 2010. In een drukbezochte en spannende finale won de driekoppige band nipt van de grootste concurrenten The Faraways en El Camaro. Volgens de jury gaf het eigen geluid en de potentie van Kleinindustrie de doorslag.

Eigen geluid en potentie zijn doorslaggevend

Het is warm, druk en spannend in EKKO. De finale van The Clash of the Titans vindt plaats in een atmosfeer die je als muziekliefhebber niet vaak mee maakt. Spanning? Competitiedrang? Winnaars? Een zichzelf respecterend muziekliefhebber haalt liever zijn neus op voor zulke aardse en ook wel een beetje naar een kapitalistisch wereldbeeld hintende zaken. Popmuziek, zo weten we tenslotte allemaal, is immers uiterst ongeschikt voor competitie. Zeker als de basis zo breed is als bij The Clash of the Titans. Hiphop, hardrock, metal, country, meisjespunk: vrijwel elk denkbaar genre uit de hedendaagse popmuziek is in alle Clashrondes wel voorbij gekomen. Dat die genres door vrijwel geen één deelnemer van een interessante vernieuwing werd voorzien, nemen we met liefde op de koop toe. Uiteindelijk blijft het een amateurwedstrijd, zijn de bedoelingen goed en komen er genoeg indrukwekkende staaltjes muzikantenschap voorbij om met spanning uit te kijken naar de finale. 

In die finale verzorgt Sanchez, The Devil & The Hierophant voor een amper gevulde zaal de opening met trage, klagende nummers. Er wordt op bekkens geslagen, er wordt wat hysterisch geschreeuwd en er wordt dramatisch gedrumd. De band met de meeste pretenties van de avond (Diepere Gedachten & Bright Eyes galmen elk nummer hinderlijk mee), is in ieder geval geen winaar, concluderen we al snel. Het zou natuurlijk kunnen dat we ons daarin vergissen.

The Faraways doen het daarna gelukkig een stuk beter. Hier staan muzikanten die weten wat ze doen, waarom ze dat doen en wie het in de muziekgeschiedenis allemaal ook al heeft gedaan. Kris Kristofferson bijvoorbeeld, de legende waarover het laatste nummer verhaalt. De rootsy countrymuziek van The Faraways is niet hip of vernieuwend, maar de liedjes zijn goed, de uitvoering prima en binnen het genre kan The Faraways zich meten met de nationale top.

Second7 komt volgende maand met een album, een overwinning in The Clash zou in dat verband promotietechnisch goed uitkomen. De rock van het viertal heeft met invloeden als Creed, A Perfect Circle en Nickelback een paar stoere jongens om op terug te vallen. De uitvoering is goed en met wat meer variatie in zowel compositie als zanglijnen zullen ze de liefhebber van het genre (vergis u niet, dat zijn er veel!) erg blij maken.

El Camaro kan vanavond, net als in de overige rondes, op veel fans rekenen. Ook wij, meestal toch uiterst neutraal, juichen van binnen als de mannen van El Camaro inzetten voor een portie anarchistische speedrock. Vanaf het begin knalt het meegekomen publiek op elkaar als hongerige wolfjes en als aan het eind de frontman verassend slim en in fases naar een allesvernietigend hoogtepunt toewerkt, prijzen we ons gelukkig met ons donkere plekje, ergens achter in een hoek. Met afstand de beste podiumact.

Afsluiter Kleinindustrie doet het zonder bassist. Een gitarist, zanger en drummer maken indiepostrock waar over na is gedacht. Ondanks het gemis van de bassist (zou wat betreft dynamiek, verbreding van het geluid en presentatie een verbetering zijn) mag The Clash of the Titans tevreden zijn met deze avontuurlijke winaar.

Na afloop geeft juryvoorzitter Hans Vrijmoed uitleg over de keuze van de jury: "Het ging voor ons vooral tussen The Faraways en Kleinindustrie. Het feit dat Kleinindustrie nog een jonge band is, het avontuur zoekt en uiteindelijk meer zal hebben aan een traject met bandcoaching dan de al oudere en meer ervaren muzikanten van The Faraways gaf voor ons de doorslag."

Winnaar Kleinindustrie gaat met het geld opnemen. "Daar hebben we zelf geen geld voor, dus dat komt supergoed uit." Stevig uitgewerkte plannen voor de toekomst zijn er nog niet. "We maken muziek omdat we het leuk vinden, niet om beroemd te worden. We doen nog aan een andere bandwedstrijd mee en we zien wel wat dat oplevert." De reden dat de band het zonder bassist doet, blijkt vooral een praktische. "We hebben wel een paar audities met bassisten gedaan, maar we kwamen er daardoor achter dat het gewoon supergoed klikt tussen ons drieën, daar komt niet zomaar iemand tussen. Muzikaal bevalt het ook prima."

Gezien: Finale van The Clash of the Titans met Second7, El Camaro, Sanchez, the Devil & the Hierophant, Kleinindustrie en The Faraways, zaterdag 27 maart @ EKKO