Inspiratie komt bij Bart van der Lee soms op de fiets Inspiratie komt bij Bart van der Lee soms op de fiets

Utrechtse singer-songwriter op zoek naar rauwe en kwetsbare liedjes

, Tekst: Niels Spinhoven

Inspiratie komt bij Bart van der Lee soms op de fiets

Utrechtse singer-songwriter op zoek naar rauwe en kwetsbare liedjes

Tekst: Niels Spinhoven ,

De naam van de Utrechtse singer-songwriter Bart van der Lee duikt steeds vaker op in de Utrechtse lokale media en prijkt momenteel op de affiche van de maarteditie van Club 3VOOR12. Ondertussen werkt hij aan zijn nieuwe album dat in september van dit jaar uit moet komen. 3VOOR12/Utrecht stelde hem een aantal vragen.

Utrechtse singer-songwriter op zoek naar rauwe en kwetsbare liedjes

De naam van de Utrechtse singer-songwriter Bart van der Lee duikt steeds vaker op in de Utrechtse lokale media en prijkt momenteel op de affiche van de maarteditie van Club 3VOOR12/Utrecht. Op internet krijgt vooral het liedje ‘Runaway’ aandacht, mede vanwege de bijzondere en passende animatie die Job Kind erbij heeft gemaakt.

‘Runaway’ gaat over eenzaamheid. Eenzaamheid en relaties zijn terugkerende thema’s in de teksten van Van der Lee. “De teksten van mijn eerste album Asfalt (2006) gingen over de echtscheiding die ik net achter de rug had. Ik gebruik het schrijven van teksten en gedichten als uitlaatklep. Het zijn geen vrolijke onderwerpen, maar door erover te schrijven hoop ik lotgenoten te bereiken en ze te laten merken dat ze niet alleen staan in wat ze doormaken.”

In 2009 verscheen de single ‘Lift This Weight’. De drie sober uitgevoerde liedjes die erop staan, echoën het werk van Bonnie ‘Prince’ Billy. Van der Lee schrijft zijn songs niet met een vooropgezet plan. “Een liedje kan ontstaan uit een tekstregel of een riedeltje dat zich onverwacht aandient. Laatst ving ik op de fiets een flard van een gesprek op tussen twee mensen. Het was precies de regel die ik nodig had bij muziek die ik al had geschreven.”

Van der Lee studeerde in 2008 af als illustrator aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sindsdien heeft hij zich meer met muziek beziggehouden dan met illustratie. “Ik ben benieuwd hoe ver ik als muzikant kan komen. Illustratiewerk komt vaak voort uit opdrachten van derden. Ik kan daarin in emotioneel opzicht minder van mezelf laten zien."

In de animatieclip van ‘Runaway’ komen Van der Lees liefde voor illustratie en muziek samen. “Die clip is een verjaardagscadeau van Job Kind, een vriend van me. Hij heeft de clip getekend. Ik vind het interessant om anderen hun visie te laten geven op mijn werk." Op het podium werkt Van der Lee niet met beelden. Dat is een duidelijke keuze. “Ik wil in mijn optredens de nadruk leggen op mijn kwetsbaarheid. Dat doe ik door alleen met een gitaar op het podium te staan.”

Op de vraag hoe hij zijn muzikale toekomst ziet, antwoordt Van der Lee bedachtzaam. “Muziek is voor mij een grote droom. Ik neem daarom voorzichtig kleine stapjes, omdat ik niets wil forceren. Ik kijk dan ook niet heel ver vooruit en volg mijn gevoel. De laatste maanden merk ik dat dingen in een stroomversnelling beginnen te raken. Ik krijg steeds vaker aanvragen voor optredens en meer mensen raken nieuwsgierig naar wat ik doe. Ik zie dat ook terug in de verkoop van mijn cd’s.”

Momenteel is Van der Lee samen met producer Stefan Breuer druk doende met zijn tweede album waarvan de release op 6 september 2010 is gepland. De plaat komt   – vooralsnog – in eigen beheer uit. Naast de nieuwe plaat zit er in het najaar een toer in de pijplijn. “De Britse singer-songwriter Tim Holehouse heeft me gevraagd om als supportact mee te toeren. Ik heb Tim vorig jaar ontmoet op de Glorious Staircase Songwriters Show #2 in Utrecht, waar ik ook speelde. Hij was onder de indruk van mijn optreden.”

Van der Lee staat op de clubavond van 25 maart geprogrammeerd tussen Royal Bastards, een danceact, en Kapabel, een hiphopact. “Het spreekt me aan dat Club 3VOOR12 breed wordt geprogrammeerd. Daardoor zie je acts uit genres die je anders nooit zou zien. Ik ben benieuwd hoe de danceliefhebbers op mijn optreden zullen reageren.”

 

Te zien: Club 3VOOR12/Utrecht met Kapabel, Royal Bastards en Bart van der Lee, donderdag 25 maart 2010 @ dB’s

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht