Derde editie van Roffest trekt aandacht van de Fransen Derde editie van Roffest trekt aandacht van de Fransen

“Roffest staat op het punt heel groot te worden”

, Tekst: Maarten Braun

Derde editie van Roffest trekt aandacht van de Fransen

“Roffest staat op het punt heel groot te worden”

Tekst: Maarten Braun ,

In het Utrechtse Julianapark vindt komende zaterdag de derde editie van het hiphopfestival Roffest plaats. Kijk niet raar op als je onder het publiek opvallend veel Fransen aantreft. Anne-Line Adelise (a.k.a. Al), een bevriende Française van de organiserende stichting Habek, geeft toelichting.

“Roffest staat op het punt heel groot te worden”

“Roffest is een heel leuk festival en Utrecht heeft een goede, open en onafhankelijke scene”, zegt Anne-Line Adelise, beter bekend als Al. De Française werkt voor de stichting GVP, die zich hard maakt zich voor de promotie van kunst en dus ook voor de muziek die voortvloeit uit de urban cultuur. Volgens haar heeft Roffest alles in zich om ook in Europa te slagen. Zij wil daar graag haar steentje aan bijdragen. Daarom faciliteert ze dit jaar een busreis vanuit Parijs naar onze Domstad, waar zaterdag het hiphopfeest zal losbarsten.

Al meent dat Roffest op het punt staat heel groot te worden. De internationale line-up draagt daaraan bij: naast Nederlandse toppers zoals DJ DNA en Noisia, betreden ook grote buitenlandse acts als Foreign Beggars, Gaslamp Killer en Everliven Sound het podium. Al is dat niet de enige reden voor de Fransen om op de bus te stappen. Al: “Een aantal van hen kent wel wat artiesten, maar veel gaan er ook mee omdat ze het concept gewoon tof vinden.”

In Parijs is er niet zoiets als Roffest. Dat houdt verband met zowel culturele als politieke verschillen met Nederland. Al: “Hoewel in Frankrijk een redelijk grote Franstalige hiphopscene bestaat, is men er erg gericht op Amerika. De verschillende stromingen staan tamelijk los van elkaar; in Utrecht is het allemaal wat positiever en vriendelijker." Daarnaast zijn er in Parijs en omgeving gewoonweg niet zoveel onafhankelijke optredens of feesten. Is het voor stichting Habek relatief eenvoudig een gevarieerde muzikaal evenement te organiseren, in Frankrijk is dat voor een non-profit organisatie een stuk lastiger. Daar mag namelijk geen reclame gemaakt worden, laat staan voor reisjes naar evenementen. “Het was daarom ook heel lastig om een grote groep naar Utrecht te lokken. Toch is het uiteindelijk gelukt. Wij hebben er zin in!”

Te zien: Roffest met onder andere Noisia & Foreign Beggars, Gaslamp Killer, Beardyman, Everliven Sound, Everton Blender, Fakkelteit, The Q4, Noah's Ark, Nobody Beats The Drum en Hof van Jaeden, zaterdag 3 juli 2010 @ Julianapark. Afterparty in Tivoli Oudegracht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht