Het is oktober en tijd voor de jaarlijkse Popronde, de avond in het jaar dat jong en aanstormend talent uit Nederland de stad overneemt. Dit jaar met veel Utrechts in de gelederen. In de aanloop hiernaartoe vraagt 3VOOR12/Utrecht de desbetreffende artiesten naar hun ideale avondje in de kroeg. John Coffey drummer Carsten vertelt hoe hij Boslust op zijn kop gaat zetten.

Het is oktober en tijd voor de jaarlijkse Popronde, de avond in het jaar dat jong en aanstormend talent uit Nederland de stad overneemt. Dit jaar met veel Utrechts in de gelederen. Zo speelt Uncle Frankle in Witte Ballons, is Tududuh een keer niet als barman te zien in de Bastaard maar als singer-songwriter, laat John Coffey bezoekers van Boslust eens wat anders horen dan jazz en treden Lukas Batteau, Most Unpleasant Men en Lightwires op in respectievelijk U Rock, Flitz en de Morgenster. In de aanloop hiernaartoe vraagt 3VOOR12/Utrecht de desbetreffende artiesten naar hun ideale avondje in de kroeg.

John Coffey timmert al een aardig tijdje aan de weg, maar is nu klaar voor het echte werk. Op 22 oktober presenteert de band zijn debuutalbum Vanity in EKKO met als voorprogramma The Medics, die we nog kennen uit de finales van The Clash of the Titans. Daarvoor dus Boslust, het café dat eens in de zoveel tijd opgeluisterd wordt door zondagse jazzmuziek. Daar gaat John Coffey met hun explosieve progrock ongetwijfeld verandering in brengen. Drummer Carsten bekent graag een potje te headbangen op Bon Jovi onder het genot van bier, veel bier.

Hoe ziet jouw ideale kroegenavond eruit?
"Bier, de ene keer meer dan de andere keer. Veel goede vrienden en stoelen waar je op kunt zitten. Ik heb er een grote hekel aan om een hele avond in een kroeg te moeten staan. Al beland ik uiteindelijk toch vaak staand buiten, omdat er gerookt moet worden."

Wat is je favoriete Utrechtse kroeg en wie is dan je favoriete kroegbaas?
"De Bastaard, gewoon super relaxed. Op een gegeven moment gingen we daar heen, waarom weet ik niet, maar het gebeurde en het was goed. De Zaak, alleen ’s ochtends, ’s middags en de vroege avond en het is dan vooral fijn onder het genot van een broodje Bigoli. Ik kom er eerlijk gezegd nooit ’s avonds, daar is niet echt een reden voor overigens. Tot slot Kafé België, weer vanwege het bier want dat hebben ze daar erg veel en ook in heel veel soorten."

Welk soort of merk bier drink je het liefste?
"Dat is moeilijk te zeggen en het verschilt dan ook weer per kroeg, want ze hebben niet hetzelfde bier op de tap. Kafé België, ik heb nog steeds de hoop dat ik ooit alle biertjes op de kaart een keer gedronken heb. Maar een absolute bandfavoriet is Grolsch."

Met wie zou je het liefst een avondje doorzakken?
"Met die ‘veel goede vrienden’."

Heb je een favoriete meezinger en zo ja welk nummer is dat?
"‘Cowboy’ en ‘You Give Love a Bad Name’ van Bon Jovi. Na een show terug naar huis hebben we vaak een grote karaoke show in de bus en dan komen er heel wat favorieten langs. Dit zijn topfavorieten."

Wat kunnen we verwachten tijdens de Popronde? Hebben jullie nog verrassingen voor ons in petto?
"De grootste verassing is dat één van onze gitaristen niet meespeelt, want die gaat op 3 oktober trouwen en zit dan bij te komen aan het strand in Tenerife. Dus die wordt speciaal voor deze show vervangen door een goede vriend van ons. Onze show vindt plaats in café-restaurant Uitspanning Boslust en onze muziek is niet bepaald achtergrond of café-restaurant gerelateerd, dus wij gaan ervoor zorgen dat we de eerste circle pit in een restaurant op onze naam kunnen zetten: Gewoon rock ’n roll. Wordt volgens mij super tof."  

Waarom is het als artiest of band goed om mee te doen aan de Popronde? Waarom doen jullie mee bijvoorbeeld?
"Als je speelt in een bepaalde stad krijgt je bandje ook aandacht en dat is altijd goed. Je kunt vrij gemakkelijk een leuk aantal shows spelen en dat is tof. Daarnaast is het ook goed om shows te spelen onder niet ideale omstandigheden, op die manier komen die nummers echt in je systeem te zitten. Je wordt gedwongen op andere dingen te letten, bijvoorbeeld omdat je maar één gitaar hoort of je eigen stem niet kunt horen. Onze release staat voor de deur en dan zijn deze shows bijzonder goed om je optreedkilometers te halen."

Wat heb je/hebben jullie verder nog op stapel staan in de nabije toekomst?
"Er staan grote dingen in het verschiet voor John Coffey dit jaar. Vanaf 19 oktober zal onze debuutplaat overal in Nederland te koop zijn en het belangrijkste op 22 oktober onze releaseshow in de EKKO samen met The Medics. Wordt groots, meeslepend en tof, verwacht banjo’s, mandolines, hooibalen, geweren, en ronkende gitaren."

Te zien: John Coffey, vrijdag 9 oktober 2009 om 23.15 uur @ Uitspanning Boslust