Tivoli ziet bezoekersaantallen flink stijgen

Utrecht poppodium verwelkomde in 2006 grote namen

Het Utrechtse poppodium heeft een topjaar achter de rug, met een recordaantal bezoekers en flink wat grote namen. Tivoli is zelfs zo optimistisch dat het hoopt over een paar jaar geen subsidie van de gemeente meer nodig te hebben.

Utrecht poppodium verwelkomde in 2006 grote namen

Poppodia willen nog wel eens klagen. Ze krijgen te weinig geld, bands willen niet bij hen komen spelen, ze mogen maar beperkt herrie maken. Zo niet Tivoli. De zaal aan de Oudegracht mocht in 2006 een recordaantal van 221.000 bezoekers verwelkomen. Dat is een stijging van 10% ten opzichte van 2005, waarin de bezoekersaantallen nog sterker groeiden. Kleine zaal De Helling wordt volgens Tivoli steeds beter gevonden en gothicfestival Summer Darkness breidde verder uit.

Tivoli is vooral trots op een aantal grote namen die de zaal aandeed: Franz Ferdinand, Kaiser Chiefs en Maria Mena speelden er clubshows, het immens populaire Panic! At the Disco verkoos Tivoli boven Amsterdam. In 2007 lijkt Tivoli die lijn flink door te willen zetten, vooral met een aantal grote producties bij grote broer Vredenburg. Razorlight kwam daar al langs, Lily Allen zegde op het laatste moment af, Arcade Fire en Bloc Party doen zelfs hun enige Nederlandse show in Utrecht. Vooral dat laatste is inderdaad een goed teken, want Tivoli moet het traditioneel doen met de tweede ronde omdat bands liever eerst in Paradiso of Melkweg spelen.

De ambities zijn dan ook groot bij Tivoli: “Door de grote toename van het aantal bezoekers heeft Tivoli de gemeentelijke subsidie minder hoeven te benutten. Deze subsidie bedraagt 6% van de totale omzet. Tivoli verwacht (vrijwel) zonder subsidie in 2011 de samenwerking aan te gaan met de muziekpartners SJU en Vredenburg in het private Muziekpaleis.”