Hollandse Nieuwe Pien Feith wil een heel oeuvre

"Misschien dat ik over tien jaar in een hutje op de hei nog eens een soloplaat ga maken"

Moederziel alleen op het podium was toch maar niks voor de Utrechtse Pien Feith. Dus formeerde ze een band waarmee ze de debuut-EP The Wilderness Sound opnam. Daarop klinkt Pien Feith gruizig en rauw als PJ Harvey, maar ook intiem en kwetsbaar als Cat Power of Joni Mitchell. 3VOOR12 meent zelfs een snuifje Ilse DeLange in haar stem te horen en roept haar uit tot Hollandse Nieuwe van deze week.

"Misschien dat ik over tien jaar in een hutje op de hei nog eens een soloplaat ga maken"

Hollandse Nieuwe Pien Feith uit Utrecht begon in haar eentje als ingetogen meisje met gitaar. Door op te treden in cafés en kleine zaaltjes leerde ze veel muzikanten kennen, waardoor spelen met een band haar toch prettiger leek. De EP The Wilderness Sound telt zeven nummers en is op het eigen label Badminton Records uitgebracht. “Ik dacht: wat zij kunnen, kan ik zelf ook wel.”

WIE OF WAT IS PIEN FEITH?
“Een muzikante uit Utrecht, een vrouw, een zus en een scholier. En de bovenbuurvrouw van rapster Tifèn. We zaten toevallig ook bij elkaar in de klas.”

VANWAAR DIE NAAM?
“Zo heet ik gewoon. Ik maakte eerst alleen muziek, maar nu is het sinds een jaar Pien Feith met een band van drie man. Het ging vervelen in m’n eentje, maar het was ook nooit m’n bedoeling om de rest van mijn leven singer-songwriter te zijn.”
Je bent dus wel de baas van de band?
“Op een vriendelijke manier wel ja. Ik zeg hen soms hoe ze iets moeten spelen, maar zij zeggen het ook als een refrein niet goed vinden. Alleen als ik echt iets wil, kan ik wel op m’n strepen staan.”

HET OORDEEL VAN 3VOOR12: EEN MIX TUSSEN REBECCA MOORE EN ILSE DELANGE.
“Wie is Rebecca Moore? En Ilse DeLange? Kom nou! Nou ja, misschien komt dat door mijn incidentele stemoverslagje. Vergelijkingen met anderen horen er natuurlijk bij. Ik hoor gelukkig zoveel verschillende namen dat ik er rustig onder blijf. Als het maar een iemand was, zou ik me zorgen gaan maken. Maar ik hoor van alles voorbij komen: Cat Power, PJ Harvey, Jeff Buckley of Joni Mitchell. Ilse DeLange stond nog niet op het lijstje.”

KEUZES:

LABELBAAS OF MUZIKANT?
“In de eerste plaats ben ik muzikant. Een eigen label is heel leuk, maar het is vooral opgericht om mijn eigen plaat uit te kunnen brengen. Er waren wel labels die me wilden hebben, maar op voorwaarden waar ik het niet mee eens was. De een wilde de muziek alleen online verkopen, de andere wilde wachten met een album. Dus dacht ik: wat zij kunnen, kan ik zelf ook wel. Dus doe ik lekker wat ik wil.”

ZWAARMOEDIG HYSTERISCH OF GEZELLIGE POPMUZIEK?
“Gezellige popmuziek. Of anders misschien warme, alternatieve pop.”

SOLO OF BAND?
“Misschien dat ik over tien jaar in een hutje op de hei nog eens een soloplaat wil maken, maar nu wil ik met band stevig op het podium.”

WAT WIL JE ERMEE BEREIKEN?
“Dat ik nog heel veel muziek kan maken. Ik wil een echt oeuvre.”

SPEEL JE OOK NOG BINNENKORT?
“Op 22 maart in de Mezz in Breda en op 23 maart op het Tweetakt Festival in Utrecht.

WAAROM MOETEN MENSEN DAN NAAR PIEN FEITH KOMEN KIJKEN?
”Om een volledig beeld van mij te krijgen. Ik ben allang niet meer het ingetogen meisje met gitaar. Dus moet iedereen dit nieuwe ding komen bekijken!”