Nieuw Spinvis-album in stripvorm

Erik de Jong: "Een stripboek kun je niet downloaden"

Erik de Jong praatte deze week in De Gevestigde Orde zijn mond voorbij: het nieuwe Spinvis-album zal verschijnen in stripvorm. Een logische keus voor de winnaar van de Pop Prijs, want van jongs af aan wilde hij muzikant of striptekenaar worden. En hoewel hij eerder het artwork maakte voor zijn eigen releases, komen zijn twee grote liefdes binnenkort pas echt bij elkaar. Nou ja, binnenkort... "Ik laat mij niet meer opjagen door een datum te noemen."

Erik de Jong: "Een stripboek kun je niet downloaden"

Een datum voor zijn nieuwe album wil Pop Prijswinnaar Spinvis ofwel Erik de Jong nog niet noemen. Hij wil zich nooit meer laten opjagen door de klok. Maar één ding staat voor hem al vast: het album zal in stripboekvorm verschijnen. De Jong: “Een bijkomend voordeel is dat je een stripboek niet kunt dowmloaden.”

Als kind wist De Jong al wat hij later wilde worden: “Muzikant of striptekenaar. Ik was een grote fan van Maarten Toonder.” En dus lijken de twee roepingen binnenkort helemaal samen te vallen. “Ik heb eerder artwork bij mijn eigen muziek gemaakt. Maar afgelopen jaar werd ik gevraagd voor Strips In Stereo in Paradiso. Daarbij werd striptekenaars gevraagd een favoriet liedje in een strip te vertalen. Hanko Kolk koos Voor Ik Vergeet. Strips zijn een logisch verlengstuk van wat ik doe.”

Inmiddels is De Jong al bezig met nieuwe muziek: “Dat gaat maar door.” Voor de tekeningen moet hij nog wel even gaan zitten: “Alles moet nog samenkomen. Ik wil wel met andere tekenaars samenwerken. In ieder geval met Hanko.” De Jong vindt het prijskaartje dat aan het maken van strips hangt aantrekkelijk: “Een speelfilm kost al gauw miljoenen. Met een pen en een blaadje kun je door de tijd reizen en door het heelal. Net als bij een hoorspel bijvoorbeeld.” Want ook het maken van hoorspelen behoort tot de liefdes van Spinvis. Onlangs maakte hij Wandeling Door De Zenuwen in opdracht van Beeldende Kunst Gelderland. Daarbij kregen wandelaars het hoorspel op een koptelefoon te horen.

Ondertussen is De Jong ook nog eens druk in de weer met allerlei orkesten. Deze maand staat hij in Het Paard van Den Haag op het podium met het Residentie Orkest. Nog geen maand later speelt hij een nieuw stuk met het Metropole Orkest in het Utrechtse Vredenburg: “Dat heet Afdaling In De Ingewanden: een collage over het ongeziene lichaam. Uitgangspunt is dat je hele lichaam werkt terwijl je niet kunt zien hoe dat kan. Eigenlijk wilde ik voor deze voorstelling een stripboek maken, maar dat lukte niet. Nu neem ik de tijd en zorg dat het gelijk af is met het nieuwe album.” Wanneer we dat kunnen verwachten? “Als het af is, is het af.”

Spinvis met het Residentie Orkest speelt 27 januari 2007 in Het Paard in Den Haag.

Spinvis speelt Afdaling Naar De Ingewanden met het Metropole Orkest op 17 februari in Vredenburg, Utrecht