Zylinderkopf brengt buitenaardse tekenfilmmuziek op veelbelovende demo Zylinderkopf brengt buitenaardse tekenfilmmuziek op veelbelovende demo

Komische geluiden en maffe samples sieren het bevreemdende ‘Mash My Brain’

, Danielle Liebeskind,

Zylinderkopf brengt buitenaardse tekenfilmmuziek op veelbelovende demo

Komische geluiden en maffe samples sieren het bevreemdende ‘Mash My Brain’

Danielle Liebeskind, ,

Zylinderkopf speelt op zijn eerste live opgenomen en in eigen beheer uitgebrachte demo ‘Mash My Brain’ een bevreemdende mix van funk en rock met komische geluiden en maffe samples. Toch is het resultaat nergens flauw of rommelig, maar zelfs ronduit veelbelovend.

Komische geluiden en maffe samples sieren het bevreemdende ‘Mash My Brain’

Met de strip-achtige vormgeving en titels als 'Tekenfilmnummer 2', 'Polizei', 'Mash my brain' en 'Tekenfilmnummer 1' wekt het hoesje van Zylinderkopfs demo de verwachting dat de muziek ook daadwerkelijk (teken)filmbeelden oproept. Dus, kop op tafel, ogen dicht en fantaseren maar. Wat horen we hier? Een achtervolging van een muis door een kat? Of een ander komisch drama? Het eerste nummer is iets te kort om de fantasie echt de vrije loop te laten, maar track twee, 'Polizei' vergroot meteen de losgekomen stemming door een lekkere afterbeat, gecombineerd met funky gitaren. In gedachten hollen we door de straten van Utrecht. Het gevoel te worden achtervolgd wordt versterkt door field recordings, geluiden als sirenes en hysterische fluitjes, en het regelmatig geroep van de titel: 'Polizei!'. 'Außerhalb der weltlichen Heimat': ze roepen associaties op met jaren '60 zwart-wit detective-comedies en science fiction. Met een beetje fantasie, dan. Zylinderkopf krijgt het voor elkaar om komische geluiden en maffe samples te combineren met funk en rock, zonder flauw te worden of rommelig over te komen. De live en in eigen beheer opgenomen demo door Erik Spanjers (Gerard van Maasakkers, de Vliegende Panters, JW Roy) is perfect geschikt als achtergrondmuziek bij het doen van bijvoorbeeld een (huishoudelijk) klusje of het maken van een puzzel. Of, dus: bij tekenfilms of andere komische beelden. Tegen de tijd dat het vijfde en tevens laatste nummer 'Tekenfilmmuziek 1' aanbreekt, kijken we vol verlangen uit naar de toekomstige activiteiten van deze band. Die zitten er ook reeds aan te komen: het trio werkt aan een nieuwe EP en aan een videoclip. Tot die tijd raast de kat en muis scène verder in ons hoofd, dat inmiddels ook een beetje een "Zylinderkopf" is geworden.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht