Oxide 9 gaat met veelzijdige EP ‘MutriX’ verder dan drum ‘n bass Oxide 9 gaat met veelzijdige EP ‘MutriX’ verder dan drum ‘n bass

Alleen matige interactie tussen tekst en muziek zorgt voor kritiek

, Jimmy van Ameijde,

Oxide 9 gaat met veelzijdige EP ‘MutriX’ verder dan drum ‘n bass

Alleen matige interactie tussen tekst en muziek zorgt voor kritiek

Jimmy van Ameijde, ,

‘MutriX’ is de nieuwste creatie afkomstig van Oxide 9. Deze vijf track tellende EP demonstreert de sterke diversiteit van de band. Inmiddels bijna omgedoopt als live drum ‘n’ bass act weten ze nu te bewijzen tot veel meer in staat te zijn. Het resultaat is een sterk geproduceerde plaat met als enige zwakke punt een matige samenwerking tussen tekst en muziek.

Alleen matige interactie tussen tekst en muziek zorgt voor kritiek

Voor de EP 'MutriX' beleefde het drum 'n' bass kwartet Oxide 9 een geïsoleerd opnameproces. Toetsenist Eelco en drummer Pim zochten de rust van de Beekbergse bossen op ter inspiratie, alwaar de blauwdruk voor de nieuwe plaat werd gelegd. Terug van een korte afwezigheid (in verband met gezondheidsproblemen) is bassist Danny, die samen met vocaliste Leonie de overige partijen op de EP verzorgt. Martijn Groeneveld is verantwoordelijk voor het mixen, wat hij al eerder deed voor meer gitaar-getinte acts als Glenister en The Gasoline Brothers. De EP telt in totaal vijf tracks, met - zoals we van de band gewend zijn - verschillende invloeden. De ritmesectie is de ruggengraat voor vrijwel alle nummers, met drum 'n' bass-achtige breaks in de hoofdrol. Door agressieve ritmes te combineren met slim geprogrammeerde bassen en diepe synthpartijen, ontstaat er een mooi contrast. Standaard drum 'n' bass is het zeker niet, hierachter gaat veel meer schuil. Rock smelt samen met scherpe elektronica; regelmatig is er zelfs een poppy randje te bespeuren. Met een overvloed aan moodswings scheuren de nummers voorbij, de ritmes zijn alles behalve monotoon en de intro's zetten je vaak op het verkeerde been wanneer alwéér een nieuwe sfeer gecreëerd wordt. Ook de productie klinkt erg volwassen, zeker voor een act die zich nog in de 'startende' fase bevindt. Er kan nog niet direct worden gesproken van het zogenaamde 'Vet Geluid' a la Tiefschwarz, maar dit wordt weer goed gemaakt door fijne details en sterke, afwisselende vocalen. Zangeres Leonie Muller gaat eenvoudig van zwoele en bijna balladachtige vocalen over naar b-boy (of eigenlijk girl in dit geval) rapstijl. De kracht van haar zang wordt helaas niet optimaal benut, doordat zowel de teksten als de manier waarop ze gebracht worden vaak net iets té overdreven zijn. Het voelt soms alsof er te hard wordt gezocht naar rijmende woordjes. Ook het originele en veelbelovende aspect van de constante afwisselingen binnen de nummers is soms een zwak punt. Waar een track het ene moment mooi vorm begint te krijgen, kan hij het volgende moment omslaan naar nét iets te blije melodieën. Al met al is 'MutriX' ondanks deze punten van kritiek best een sterke plaat, en bewijst Oxide 9 veel potentie te hebben. Misschien als de gezichten iets meer dezelfde kant op staan, en de puntjes gezamenlijk op de i worden gezet, kan er in de toekomst iets heel moois gebeuren, zodat de groep op plaat zijn live-reputatie evenaart. Donderdag 22 juni presenteert Oxide 9 'MutriX' tijdens de 'Storing'-avond in EKKO.De entree bedraagt 7 euro. Voor vroege toeschouwers, die vóór 22.00 uur binnen zijn, zit daarbij ook de EP inbegrepen.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht