Strak geregisseerde sneakpreviewshow brengt Junkie XL terug in beeld Strak geregisseerde sneakpreviewshow brengt Junkie XL terug in beeld

Tom Holkenborg is voor even terug in Nederland, en geeft uniek voorproefje van zijn nieuwe album

, Tekst: Sven Schlijper / Fotografie: Anna van Kooij,

Strak geregisseerde sneakpreviewshow brengt Junkie XL terug in beeld

Tom Holkenborg is voor even terug in Nederland, en geeft uniek voorproefje van zijn nieuwe album

Tekst: Sven Schlijper / Fotografie: Anna van Kooij, ,

Na het opvallend poppy album ‘Radio JXL’ verdween Tom – Junkie XL – Holkenborg wat van de Nederlandse radar. In Hollywood maakte hij echter al snel naam en inmiddels weet zelfs Britney Spears de Nederlander te vinden. Begin 2006 verschijnt ‘Today’, Junkie XL’s nieuwe plaat. Tivoli de Helling kreeg woensdag vast een unieke sneakpreview.

Tom Holkenborg is voor even terug in Nederland, en geeft uniek voorproefje van zijn nieuwe album

Tom – Junkie XL – Holkenborg is een buitengewoon succesvolle Nederlandse artiest. En dat terwijl hij al een paar jaar uit de vaderlandse schijnwerpers weg is, of misschien juist wel daardóór?! Holkenborg zat echter niet stil na zijn megaklapper met de remix van Elvis Presley’s ‘A Little Less Conversation’. Eén van de laatste grote Nederlandse wapenfeiten zagen we op Pinkpop 2003 in de groots opgezette ‘Radio JXL’ show, die opgeluisterd werd door gasten als Solomon Burke. Na de release van het gelijknamige album verkaste Holkenborg naar Los Angeles om zijn succes in Hollywood te beproeven. Een keuze die hem geen windeieren gelegd heeft. Vanuit zijn studio in het hippe Venice Beach leverde hij als Junkie XL de soundtrack voor een aantal films en trailers. De bombastische trailer van Zhang Yimou's 'Hero', die hij woensdag liet zien tijdens het Nederlands Filmfestival, vormt daarbij een indrukwekkend hoogtepunt. Anno 2005 is Tom Holkenborg weer flink in beeld. Kort geleden bereikte ons het bericht dat hij na Elvis en Scissor Sisters een nummer van Britney Spears zal leveren voor haar remixalbum. En dat de JXL-versie daarbij als ‘trekker’ moet gaan dienen, terwijl Britneys ‘Outrageous’ ook onder handen genomen is door niemand minder dan R. Kelly. We mogen dus vaststellen dat Holkenborg naam gemaakt heeft. Naam of niet; woensdag was hij een dagje in Utrecht ter gelegenheid van het Nederlands Filmfestival. In de middag gaf hij naast Mark – Epica – Jansen en Racoon tekst en uitleg over de combinatie van muziek en film, en het wereldje daaromheen. ’s Avonds stond hij paraat in De Helling om een voorproefje te geven van zijn nieuwe ‘gewone’ album ‘Today’, dat vroeg in 2006 het daglicht zal zien. Na zijn opruiende werk voor de eerste twee Junkie XL-platen (toen nog met Rude Boy in de gelederen), schreef Holkenborg daarna specifiek op het lijf van de zangers en zangeressen die hij op het oog had voor het poppy ‘Radio JXL’. Met ‘Today’ gaat hij – te oordelen naar de show van vanavond – weer terug naar pompende house. Wat stram in de benen ontdooit De Helling spoedig, om zich vervolgens te laten meevoeren op climax na climax. De rockisten onder ons herkennen genoeg in de dynamisch opgebouwde tracks, denken wellicht even aan Bloc Party, en horen onder anderen Depeche Mode, Beastie Boys en The Cure langskomen. Dancekenners schudden ietwat meewarig het hoofd. Zij zien in Holkenborg weinig live-act. En het moet inderdaad toegegeven worden; de zorgvuldig geregisseerde show komt voornamelijk uit de laptop, met her en der een kleine live-toevoeging. In het eeuwige debat over hoe je dance dan wel live zou moeten brengen, concluderen ze echter samen dat Holkenborgs veredelde DJ-set steengoed werkt, knap gemaakt is en ’s mans enthousiasme de zaal moeiteloos overwint. En daarmee brengt Junkie XL zichzelf vanavond weer nadrukkelijk terug in beeld. Junkie XL Gezien: Tivoli de Helling, woensdag 5 oktober 2005.
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht