Orphanage over de split: "Het kwam voor onszelf ook plotseling" Orphanage over de split: "Het kwam voor onszelf ook plotseling"

Toetsenist Guus Eikens doet in Utracks boekje open over uiteenvallen band

, Sonny in 't Zandt,

Orphanage over de split: "Het kwam voor onszelf ook plotseling"

Toetsenist Guus Eikens doet in Utracks boekje open over uiteenvallen band

Sonny in 't Zandt, ,

Het nieuws dat Utrechts metalboegbeeld Orphanage er na twaalf jaar een punt achter zette, viel velen rauw op het dak, afgelopen dinsdag. Inclusief enkele bandleden zelf. “Het is voor onszelf ook vreselijk plotseling", vertelt toetsenist en mede-oprichter Guus Eikens emotioneel in Utracks. "Wij balen er zelf ook flink van."

Toetsenist Guus Eikens doet in Utracks boekje open over uiteenvallen band

Het zat er aan te komen: Orphanage is niet meer. Een paar weken geleden had zangeres Rosan van der Aa grote moeite om haar aandacht bij Herman van Veen te houden. Tijdens de opnamen van 'Opzij' voor de Van Veen-tribute van deze site dwaalden haar gedachten regelmatig af. Tien jaar geleden studeerde ze nog. Hier in Utrecht. Alle tijd voor de band. Inmiddels staan de zaken er anders voor. Ze is getrouwd met toetsenist Guus Eikens, heeft kinderen, maar nog steeds alle tijd voor Orphanage. Alleen beslaat de pre-party tegenwoordig de afwas en het naar bed brengen van de kinderen. Oh ja, en dan moet er nog ouderwets worden gerockt. ‘Tien jaar Orphanage, wat is er veel veranderd’. Ze doorspekte haar overpeinzingen in de studio met een bezwerend ‘ik vind het nog wel leuk hoor’. Maar de zorgen waren duidelijk. Echtgenoot Eikens, in 1993 mede-oprichter van Orphanage hing gisteren aan de Utracks-telefoon. “Geen verschillende artistieke meningen, wel de vraag of we er nog zin in hebben. We doen dit nu al heel lang, je komt dan met de band op een punt van weer een nieuwe plaat opnemen en toeren. Dan is de vraag: ‘hebben we daar nog zin in?’ Een vraag die niet iedereen binnen de band op dezelfde manier beantwoordde, zo moge duidelijk zijn. Er speelde al langer wat, vertelt hij, toch viel de breuk ook Guus rauw op zijn dak. “Het is voor onszelf ook vreselijk plotseling. Wij balen er in elk geval flink van.” Een afscheidsoptreden tijdens de presentatie van de Van Veen-tribute lijkt kansloos. “Het zou heel tof zijn om 8 november 'Opzij' live te spelen. Maar ik denk niet dat het erin zit.” Een poging de band toch nog nieuw leven in te blazen, vindt Eikens niet bepaa;d rock n’ roll: “Ik hou niet van clichés maar in een situatie als deze lijken ze ineens allemaal waar. In ons gastenboek op de site stond: ‘Op een uitdovend vuurtje moet je geen hout gooien.’ En zo is het eigenlijk ook, zeker nu.” Beluister het hele interview met Eikens, waarin hij op emotionele wijze spreekt over het afscheid van Orphanage, in het eerste uur van Utracks.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht