3VOOR12/Utrecht had nauwelijks op een beter moment gelanceerd kunnen worden. Zo doet althans de feestelijke lancering van de site, donderdag 4 maart in De Helling, vermoeden. Een stampvolle zaal en uitstekende optredens van Gem, Sandusky, We vs Death en Geigercounting laten er in ieder geval maar bar weinig twijfels over bestaan: het gaat momenteel verdomd goed met de Utrechtse pop. Misschien zelfs wel beter dan ooit.

De lanceerparty van 3VOOR12/Utrecht, het lijkt welhaast een society event. De indrukwekkende gastenlijst en het ijzersterke programma hebben heel popminnend Utrecht naar Tivoli De Helling gelokt. Van muzikant tot studiobaas, van A&R-manager tot programmeur, van journalist tot notoire concertganger. De organisatie is erin geslaagd de drie hotste Utrechtse bands van dit moment op één podium te zetten. Het ideale moment dus om de kwaliteit van de Utrechtse pop te peilen.

Postrockers We vs Death doen de aftrap. Gedegen en goed. We vs Death is geen band die uitzinnig juichende mensenmassa's gaat trekken of stadions gaat platspelen, maar is wel eigenzinnig en bijzonder genoeg om op te vallen tussen het Nederlandse bandaanbod. Jammer genoeg is het zaalgeluid niet overdonderend genoeg om de luisteraars helemaal te kunnen opslokken in de spanning van de muziek.

Hoofdredacteur Peter Bijl loopt ondertussen in karakteristieke ADHD-pas door de zaal, en praat de avond op soortgelijke wijze aan elkaar. En vindt dan ook nog energie en tijd om tijdens de optredens vol overgave voor het podium te dansen. Menig toeschouwer vraagt zich af of Peter vanavond wel door de dopingcontrole komt, hijzelf incluis. DJ San-de-man - het alter ego van VPRO’s Sander Kerkhof – mag tussen de bands door plaatjes draaien. Een beetje weinig Utrechtse plaatjes, zo luidt het oordeel van een groepje toeschouwers dat zich had verheugd op een 'Best of de Domstad. Maar zeker zo lekker.

Als Sandusky begint te spelen, is De Helling helemaal vol. Sandusky is inmiddels uitgegroeid tot een act die elke festivalorganisator blind kan boeken. Het Utrechts-Limburgse gezelschap heeft net als We vs Death te kampen met een ondermaats geluid, maar slaat zich daar als altijd met bravoure doorheen. De driemansvoorhoede Bob van Heur, Luc Dings en Mathijs Peeters steelt ook nu weer de show. Dit is met gemak de beste Utrechtse live-band van dit moment. Rootsrock met ballen. En met een ontwapenende podiumuitstraling – het is lastig om niet te glimlachen tijdens de show.

Na het imponerende optreden op Noorderslag valt Gem daarna ietwat tegen. De nieuwe nummers zijn nog niet zo sterk en de uitvoering is ronduit rommelig. Gitarist Simon Bonner is een week voor het optreden uit de band gezet en wordt in de Helling vervangen door bassist van het eerste uur Vincent Lemmen. Die staat nog wat onwennig op het podium en zoekt ogenschijnlijk naar zijn vorm. De slome maar oh zo coole blik van Bonner wordt node gemist. Dat Gem talent heeft en er dus wel komt, staat echter als een paal boven water. De band heeft vermoedelijk alleen nog wat tijd nodig om te rijpen, en om het immer op de loer liggende gevaar van Strokes-epigonisme echt van zich af te schudden. Aan drummer Ilco Slikker zal het in ieder geval niet liggen: deze ontpopt zich vanavond als de ster van de band - een brok beton waarop het goed bouwen is.

Na het geweld van de drie rockbands mag Geigercounting het podium beklimmen. De springerige bliepjesdance van Maurits de Lange zet het deel van het publiek dat zijn energie nog niet helemaal verbruikt heeft direct in beweging. En vormt op een avond als deze een uiterst aangename verrassing. Het luie deel van het publiek is op dat moment echter al afgezakt naar de foyer, waar de nabeschouwing is begonnen. Algeheel oordeel: het gaat verdomd goed met de Utrechtse pop. Waarmee 3voor12/Utrecht haar bestaansrecht enkele minuten voor de officiële lancering al ruimschoots heeft bewezen.