In de lentemaand steken enkele festivals voorzichtig de kop op: de (nagenoeg uitverkochte) derde editie van doom-, stoner- en spacefeest Into The Shadow aan het begin van de maand in Little Devil, en het bij gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum van Cul de Sac uit de grond gestampte CulFest tijdens het Paasweekeinde. Daarnaast kun je je laten verrassen door talloze intrigerende losse optredens.

POPHUIS PLAYGROUND SESSIONS @ KIM'S KROEG

Genoeg te kiezen op de eerste woensdag van maart - in de Hall kun je genieten van de hiphop en pop van onder meer Timba en Ida, in The Cat's Back is het maandelijkse Cat's Cult met The Klittens en Vals Alarm. Wat misschien echter niet direct op je radar verschijnt, zijn de Pophuis Playground Sessions in Kim's Kroeg, waar elektronisch artiest Viiiks debuteert naast de rockers van Ginless - allemaal voor nop.

KOUROSH + EMIRHAN X @ HALL OF FAME

Liefhebbers van rap, trap, hiphop en aanverwanten doen er als altijd goed aan de agenda van de Hall goed in de gaten te houden. Zo kun je er de twaalfde en negenentwintigste respectievelijk Mike en R.A. The Rugged Man uit Amerika treffen, maar ook Nederland - en Perzië - doen een duit in het zakje met Kourosh, die deze zaterdag samen met Emirhan X op het podium staat. Voor een handvol euro's ben je er al bij.

ZWERM & KAREN WILLEMS: THE FIVE @ LITTLE DEVIL

Op de hielen van het Into The Shadow festival vindt er deze maand nog een bijzonder evenement plaats in Little Devil: de boekpresentatie van Anton Dautzenbergs nieuwste roman De Vijf (over vier door seks en geweld geobsedeerde meiden en hun worsteling met wat misschien de 'male gaze' is) met aansluitend het muziektheaterstuk The Five van Merijn Bisschops, uitgevoerd door gitaarkwartet Zwerm en Karen Willems.

STADHOUDERS & HENRIKSEN @ PARADOX

Veel interessante concerten in Paradox in maart, zeker ook halverwege de maand. Huistrio Frimangron gaat op de elfde de samenwerking aan met Helena Gwyn rond het thema 'transitie', een dag later ontfermen saxofonist Joris Posthumus en muziekstudenten zich over Brabantse (en Shorter-)'standards', weer een dag daarna speelt gitarist Bram Stadhouders met zijn Noorse geestverwant Arve Henriksen. Zeker de moeite.

MARATHON KELDERTOUR @ DE NIEUWE VORST

Theater De Nieuwe Vorst is met dank aan de Kraakkelder de afgelopen jaren uitgegroeid tot een verrassende concertlocatie. Dat Kraakinitiatief viert donderdag de zevende haar tweejarig bestaan met onder meer Jameszoo & Niels Broos, De Witte Kunst en Alberta Balsam, terwijl je een week later kunt zweten bij het onvermoeibaar voortrockende Marathon, dat op keldertour is door Nederland. Gaat dat zien.

DE LINK: LINKE SOEP! @ HET CENAKEL

Hedendaagse concertserie De Link heeft ook deze maand weer een tweetal boeiende avonden op het program staan. Dinsdag de vijfde wekken klaviciniste Goska Isphording, slagwerker Tatiana Koleva en geluidsontwerper Ruben Kieftenbelt het werk van Xenakis en andere componisten tot leven, twee weken later treden de dynamische duo's Inan Inan en Tuum aan tijdens het spannende, veelzijdige minifestival Linke Soep!.

LAPIRATESSE @ HALL OF FAME

Op de dag dat de lente astronomisch een aanvang neemt, kun je je bij de Hall vervoegen voor de presentatie van het debuutalbum van LaPiratesse, de groep rond Inez Wolters. Niet alleen is zij het brein achter de muziek, ook creëert ze bij ieder nummer een passende outfit, waardoor je een kameleontische performance à la David Bowie mag verwachten. Laat je vooral meezuigen in deze kleurrijke wereld.

VONK: THE MING PASSION @ STUDIOZAAL

Meer verse muziek vind je zes dagen later in de Studio van Schouwburg Concertzaal Tilburg, waar het nieuwste werkstuk The Ming Passion van lokaal ensemble Vonk met sopraan Sterre Konijn in première gaat. Componiste Nicoline Soeter schreef de muziek bij een libretto van Lisanne van Aert, dat handelt over het tragische lot van Ming, een 507-jarig (!) schelpdier dat in 2006 bij IJsland opgevist werd. Beleef het mee.

CULFEST @ MUZIEKCAFÉ CUL DE SAC

Geen kaartje voor Paaspop kunnen of willen scoren? Geen nood, muziekcafé Cul de Sac organiseert in hetzelfde weekend het CulFest om het vijfentwintigjarig bestaan op te luisteren. Op de festivalpagina staan op moment van schrijven Wodan Boys, Indian Askin, Bony Macaroni en Staatseinde aangekondigd, maar daar gaan ongetwijfeld nog heel wat namen bijkomen: als dat geen leuk partijtje voor jong en oud(er) wordt.