Geen rustiger maand op concertgebied dan januari, maar gelukkig valt er in een stad als Tilburg altijd wel iets te beleven. Liefhebbers van het echt zware en duistere werk kunnen deze maand zelfs hun hartje ophalen bij een tweedaags festival in Little Devil, maar ook vrienden van hedendaags gecomponeerd of enerverende rock hoeven niet te wanhopen aan het begin van het jaar. Trek er dus vooral op uit.

CAT'S CULT @ THE CAT'S BACK

Voor een spetterende start van het nieuwe jaar kun je jezelf woensdag de derde ergens weg proberen te proppen in The Cat's Back, waar met dank aan 013 het Nijmeegse Outahead en het fraai genaamde Anklebiters uit Ede voor je klaar staan om je van een stevige energie-injectie te voorzien. Entree is vrij, maar zorg er wel voor dat je op tijd aanwezig bent, want de garage/punkserie Cat's Cult is vaak drukbezocht.

RAZORBLADE MESSIAH E.A. @ LITTLE DEVIL

Meer gratis vertier vind je drie dagen later in d'n Devil, waar Insurrection, Razorblade Messiah en Arche de achterzaal onveilig gaan maken met hun hybride thrash-aanval met hier en daar melodieuze deathinvloeden. Een prima besteding van je zaterdagavond, te meer als je bedenkt dat die frontman van Razorblade Messiah een waar podiumbeest is, dat weet hoe je voor een beetje 'ambiance' in de tent zorgt.

NIEUWJAARSCONCERT @ CONCERTZAAL TILBURG

Bij een nieuw jaar hoort uiteraard een Nieuwjaarsconcert, en laat Philzuid daar deze donderdag nou in voorzien met een afwisselend programma waarin onder meer werken van Gershwin, Korngold en Bernstein op de rol staan, en de innemende mezzosopraan Adriana Bignagni Lesca centraal staat. Vooral als je niet ouder bent dan 26 jaar een echte aanrader, anders moet je behoorlijk in de buidel kunnen tasten.

WE GLOW SOUND TOWER @ CUL DE SAC

De Cul doet het erg rustig aan in de eerste maand van het jaar, maar halverwege januari vinden we dan toch een enkele liveshow, en wel van We Glow Sound Tower. De band laat zich naar eigen getuigenis met name inspireren door de grunge en alternatieve rock van de jaren negentig, dus dat wordt ongetwijfeld een zweterig feestje in de kuil. De toegang is vrij, dus ga eens een kijkje nemen (en ben op tijd).

UNHOLY SABBATH FESTIVAL @ LITTLE DEVIL

De louwmaand gooit bij menigeen hoge ogen als meest deprimerende periode van het jaar, dus mag het bepaald toepasselijk genoemd worden dat het loodzware Unholy Sabbath Festival juist deze maand neerploft in Little Devil. Twee dagen lang kun je jezelf onderdompelen in de inktzwarte auditieve ellende van bands met stemmige namen als Ter Ziele, Rituals Of The Dead Hand en Frontline Despair. Vast verpletterend.

CLARON MCFADDEN & ARTVARK @ HET CENAKEL

Hedendaagse muziekserie De Link begint het nieuwe jaar met een tweetal intrigerende concerten. Op dinsdag de negende trakteert het Ragazze Quartet ons op een selectie van strijkkwartetten die enkele jaren geleden voor het jubilerende Kronos Quartet geschreven werden, twee weken later voeren sopraan Claron McFadden en het Artvark saxofoonkwartet je mee op een avontuurlijke reis door woord en klank. Ben erbij.

ZAAGMANZ @ HALL OF FAME

De Hall doet het op concertgebied rustig aan in januari, maar er zijn gelukkig wel een paar shows waar je naartoe kunt gaan: hiphopadepten kunnen zich vrijdag de negentiende omver laten blazen door Engel en kornuiten, en daarnaast is er natuurlijk het tweewekelijkse Zaagmanz, waar deze woensdagavond lokale talenten Stax Cats, Stay Cool Stay Calm Band en United We Stand gratis voor je komen spelen. Altijd leuk.

WAAN FT. WIRTZ & VAN RIJTHOVEN @ PARADOX

Muziekpodium Paradox neemt aan het begin van de maand even vakantie, maar na anderhalve week komt men goed op stoom. Zo grijpt Yuri Honing in het laatste weekend van januari terug naar de spirituele jazz uit de jaren zestig, laten Shane McGowan en David Munnelly Ierse klanken door de zaal waren, en combineert Waan op de zaterdag tussen deze beide concerten in meeslepende grooves met opwindende improvisaties.

THE SONGWRITERS CLUB @ STUDIOZAAL TILBURG

We eindigen dit overzichtje met een nieuw initiatief in theaterland: The Songwriters Club, dat op de laatste avond van januari in de Studiozaal van Schouwburg Concertzaal Tilburg landt. Diverse singer/songwriters krijgen een podium om hun werk in een intieme omgeving met het publiek te delen. Voor deze editie zijn 'hitschrijver' Mercy John en rijzende ster Philine aangezocht om hun talent te laten schijnen.