013 werd afgelopen woensdag omgedoopt tot podium voor de CrasH Talk tour van de Amerikaanse rapper Schoolboy Q. De Top Dawg Entertainment-adept kwam naar Tilburg met collega-rapper Jay Rock voor de tour die vernoemd is naar zijn laatste album dat vorig jaar voor het eerst haar licht zag.

Het is goed mistig in de Main van 013 waar iedereen geduld moet opbrengen tot de eerste klanken van Jay Rock uit de speakers komen. Voordat de show begint, zijn er vooral veel opstoppingen in de rijen op weg naar de Main. Het wachten wordt beloond met een explosieve start van Rock met Knock It Off van zijn laatst uitgekomen album Redemption. Het blijkt een valse start te zijn, want gaandeweg sijpelt de energie bij de meeste aanwezigen weg en neemt de zin in Schoolboy Q alleen maar toe.

Zo af en toe heeft Rock wat mensen in zijn zak met bijvoorbeeld Hood Gone Love It en Money Trees waarbij kolkende moshpits alsnog tevoorschijn komen en de Rock-motor steeds beter begint te draaien, zij het met wat haperingen. Het geluid is te schel en de rapper staat vaker wel dan niet in zijn microfoon te schreeuwen wat het geluid ook niet ten goede komt. Tegenover Rock staat een publiek dat meer meedeint dan turnt up is. Dat wordt het wel bij afsluiter en grootste hit Win waarbij de explosiviteit van het begin weer even wordt teruggevonden.

Jay Rock @ Poppodium 013

Als Jay Rock klaar is, duurt het nog een half uur voor Q begint en staat de pauzemuziek net iets te zacht waardoor dit intermezzo toch wat apart aanvoelt. Misschien is het wel bewust gedaan zodat Schoolboy Q meteen hard kan aftrappen, want dat doet hij. Vergezeld door twee mannen in het zwart met een papieren zak over hun hoofden, linkt het trio duidelijk naar de artwork op het album CrasH Talk. Met Gang Gang klapt deze schooljongen gelijk zonder al te veel onderbrekingen. Q heeft zichtbaar plezier en danst vrolijk mee op voornamelijk nummers van CrasH Talk en het album Blank Face dat daarvoor verscheen. Wat dan ook in 013 niet kan ontbreken is single That Part waarvoor Kanye West een gastbijdrage levert en rapt 'Walking, living legend, man I feel like Kobe' wat na het overlijden van de basketballer flink wat extra lading heeft gekregen. Alle aanwezigen hier schreeuwen de tekst dan ook uit volle borst mee en wie dan nog geen kippenvel heeft, krijgt dat vanzelf wel als het podium oplicht in de kleuren paars en geel; de kleuren van de Lakers waar Bryant twintig jaar voor speelde.

Schoolboy Q @ Poppodium 013

De laatste keer dat Q een tour langs de Nederlandse poppodia deed, was in 2016, toen zijn album Blank Face net uit was. In een volle Tivoli Vredenburg bracht hij zijn destijds nieuwe album ten gehore met een memorabel contrast van een optreden in witte sokken tegenover de zwarte setting van het toneel. Hoe solide de show toen ook was, het haalt qua uitbundigheid bij lange na niet wat er hier in Tilburg gebeurt. Over en weer enthousiasmeren Q en het publiek elkaar en trakteert de rapper het publiek gaandeweg op 'oudere hits' en toont aan dat nieuwe nummers als Chopstix zich prima staande weten te houden tussen bijvoorbeeld Studio en klassieker Work. Nieuwe single Numb Numb Juice mag ook niet ontbreken en wordt halverwege omgetoverd in een a capella versie om vervolgens aan het eind van de set te herintroduceren.

Menig joint wordt aangestoken bij kraker Collard Greens. Wie denkt dat deze schermige zaal niet veel schemeriger kon worden hoeft maar even te knipperen en de ruimte ziet nog twee keer zo blauw. Bijkomstig effect is dat als de witte lichten zo nu en dan over het publiek verschijnen verschillende, dichte en opstijgende rookwolken te ontdekken zijn in de waas. Schoolboy Q kan het dan ook niet laten om te vragen wat men aan het roken is, met luid gejuich als gevolg. Via klassiekers Break The Bank en Man Of The Year nadert het einde van de set. De tijd vliegt dankzij Q die zelf bijna niet hoeft te rappen omdat hij een loyaal publiek voor zich heeft dat vlekkeloos alle teksten kent. Vanavond is duidelijk dat Schoolboy een geboren entertainer is die de conditie heeft om de hele show lang van hot naar her te rennen en met de toepasselijke nummers Hell Of A Night en Blessed bewijst één van de grootste spelers in de hiphop-game te zijn.

Gezien: Schoolboy Q & Jay Rock CrasH Talk tour, woensdag 5 februari 2020 @ Poppodium 013, Tilburg