Het weer mag dan allengs iets guurder worden, onze stad voorziet gelukkig in genoeg weldadige plekken waar de concertliefhebber ‘s avonds kan schuilen. Of je nu houdt van woeste rock, introverte liederen, hiphop of progressieve geluiden, in alles wordt deze maand voorzien, een enkele keer zelfs op één en dezelfde avond, want de Popronde doet Tilburg vrijdag de twaalfde weer aan.

HUMANIMAAL IV @ HALL OF FAME

De Hall heeft deze maand weer een mooi programma variërend van techno tot (goa)trance, van reggae tot rap, en introduceert donderdag de achttiende zelfs een nieuwe avond gericht op ambient. Oktober start echter met veel (punk)herrie tijdens de vierde editie van Humanimaal, waar de Belgen van Haemers en Diss Guy tezamen met de Rotterdamse malloten van Pig Frenzy gaan knallen.

BROKEN SUN @ THEATER DE BOEMEL

Zanger/toetsenist/gitarist Derrick van Schie weet dezer dagen van geen ophouden, want nog geen week nadat hij als lid van The Jaydees het album ‘Dandelions’ in Paradox presenteerde, staat hij met gitarist Bart Dietvorst (die hij nog van Wealthy Beggar kent) en consorten in theater De Boemel om ‘On’, het nieuwe plaatwerk van zijn americanaband Broken Sun, aan de wereld voor te stellen.

 

POPRONDE @ DIVERSE LOCATIES

De Popronde landt dit jaar op maar liefst vijfentwintig plaatsen verspreid over de binnenstad, waarbij je naast vertrouwde concertlocaties als Cul de Sac, Paradox en Hall of Fame ook minder voor de hand liggende plekken als Stoom013, Slagroom en Anvers kunt aandoen. Laat je kleine ontdekkingsreis beginnen bij Orphax in Sounds, dans tot slot nog even bij Nieuwegrond in Bolle.

DANS DANS @ PARADOX

Over dansen gesproken: dat kan vijf dagen later ook bij Dans Dans in Paradox. Het muziekpodium heeft deze maand sowieso weer veel fraais op de rol staan, uiteenlopend van de EP-presentaties van Tyranni Flock en Redbourg Quartet aan het begin van de maand tot het Eivind Aarset 4tet aan het einde, maar dit maffe Belgische feest (‘garagejazz’?) zal zowel rockers als jazzadepten aanspreken.

ARES @ 013

Vooral in de kleinere zaal van 013 is er deze maand het nodige te doen voor subcultureel geïnteresseerden. Zo kun je zaterdag de zesde de donkere krochten van de ziel verkennen met onder meer Taake en Bölzer, terwijl je een kleine twee weken later getuige kunt zijn van de verrichtingen van de aanstormende Oosterhoutse rapper Ares: heel wat minder duister, maar wel zeer aanstekelijk.

SCARLET STORIES @ LITTLE DEVIL

Als het over duisternis gaat, is Little Devil uiteraard nooit ver weg – de zevende kun je bijvoorbeeld al ontslapen bij de doom van Hamferð uit de Faeröer. Knus ingeklemd tussen twee fraaie shows van Mario’s Metal Mania (met onder meer het legendarische Diamond Head), komt het progressieve Scarlet Stories met fonkelnieuw audiovisueel materiaal in het kader van een crowdfunding kick-off.

TEMKO @ HET CENAKEL

Podium voor nieuwe muziek De Link organiseert ook dit seizoen weer regelmatig concerten in Het Cenakel aan de zuidoostelijke rand van de stad. In oktober staan twee shows op het programma: een dubbelconcert van Maya Fridman en Aya Suzuki op de negende en bijzondere uitvoeringen van een zelden gespeeld werk van Terry Riley plus enige nieuwe composities door het Tilburgse trio Temko.

IT IT ANITA + SHHT @ CUL DE SAC

Liefhebbers van rauwe rockgeluiden hebben het deze avond voor het kiezen: niet alleen spelen Marmozets met Charlie & The Lesbians in 013, op hetzelfde moment wordt de kuil van de Cul bestookt door de ongeremde klanken van It It Anita en Shht. Met zelfbenoemde invloeden van Kanye, The Beatles en Jezus Christus moet dat wel dolletjes worden.

BANG ON A CAN ALL-STARS @ THEATERS TILBURG

Het New Yorkse no-nonsense muziekgezelschap Bang On A Can was vorig jaar al te aanschouwen op November Music, maar mede dankzij componist/gitarist Aart Strootman van het al eerder genoemde Temko staat men nu ook in Theaters Tilburg, in een samenwerking met dit Tilburgse trio en F.C. Jongbloed (een verzameling lokale AMPA-studenten). Spannende avond gegarandeerd.