Voor drum 'n bass- en jungleliefhebbers is het al jarenlang een begrip: Planet Jungle. Het terugkerend festijn bestaat dit jaar zelfs alweer vijftien jaar en viert dat met een bijzondere editie op vrijdag 30 november in de Hall of Fame. Jungle-grootheid Dillinja komt daarvoor naar Tilburg naast een hoop lokale legendes. Toch is Planet Jungle nieuw voor Tilburgse begrippen, want het feest begon in eerste instantie in Roermond. Tijd om met Roly van de organisatie te vragen naar het ontstaan van de clubnacht.

Hoe is het idee voor Planet Jungle ontstaan & hoe is de eerste editie tot stand gekomen?

Planet Jungle is 15 jaar geleden begonnen in de Azijnfabriek in Roermond door mijn passie voor drum ’n bass en jungle. Er waren toentertijd eigenlijk bijna geen drum ’n bass feesten in deze regio, en als je al een UK act wilde zien dan moest je naar Nighttown in Rotterdam. De programmeur van de Azijnfabriek zag het aanvankelijk niet zo zitten: ze hadden blijkbaar voordat ik er vrijwilliger werd al eens tevergeefs een drum ‘n bass avond geprobeerd, maar na veel aandringen kreeg ik toch mijn zin en werd ik als vrijwilliger heel goed begeleid door programmeur Danny Bol en andere vrijwilligers. Ik heb toen zelf flyers en posters ontworpen en stond op elk feestje als een gek te flyeren, ik hield pas op als er echt geen mensen meer binnen kwamen. Toen we de eerste editie al een hele goede opkomst hadden voor een eerste keer is het alleen maar drukker geworden en konden we door subsidie ook UK artiesten boeken.

Tegenwoordig is er echter wel elk weekend een drum 'n bass feest met een UK line-up in een locatie voor duizenden bezoekers. Daardoor is het best moeilijk om als kleiner evenement het hoofd boven water te houden, want uitgaan is tegenwoordig best prijzig en mensen gaan toch sneller naar een feest wat doorgaat tot de eerste trein weer gaat. Zo'n groot evenement als Korsakov of PRSPCT is natuurlijk heel erg vet, maar een kleinere locatie waar de DJ nog geen meter van het publiek afstaat is veel intiemer. Ook horen we vaak van artiesten dat ze liever op een kleiner feest draaien, we kregen zelfs een keer van een hele bekende buitenlandse dj die we hadden geboekt te horen dat hij al van zijn collega's had gehoord dat Planet Jungle echt de bom was. Dat is toch wel mooi om te horen, dat ze het aan de andere kant van de oceaan over Planet Jungle hebben.

Hoe heeft het feest zich in de loop der jaren ontwikkeld?

Het eerste hoogtepunt was al snel bereikt, we hadden 15 jaar geleden op onze eerste editie namelijk een van onze Nederlandse favorieten Nymfo op de rol staan, en die is toen eigenlijk ook elk jaar wel weer een keer terug gekomen. Vrij snel daarna hadden we John B op de planning staan, die toen net zijn nieuwe drum 'n bass album uit had. Hij had het geluid zo hard gezet dat ik snel met een keukenmes door de zaal rende om een stuk foam in de werkplaats af te snijden voor onder de cd-spelers, want die sloegen over door de harde bass. Maar echt feest was het toen we 4 jaar geleden toevallig ook Dillinja op de line-up hadden staan, toen waren we voor het eerst stijf uitverkocht, zelfs vaste bezoekers stonden buiten zonder kaartje, en konden er niet meer in. Eigenlijk verkochten we vanaf toen elke keer uit, tot we onze laatste avond hadden omdat de locatie haar deuren moest sluiten. Toen ging echt het dak eraf, en hadden we Ed Rush & Optical achter de decks staan. Die hadden al jaren lang niet meer samen achter de draaitafels gestaan in Nederland, dat was dus een hele happening. Vervolgens zijn we mee verhuisd naar het nieuwe poppodium en was het een droom die uitkwam. Roni Size achter de decks dat was ook een epische avond.

Helaas kwam er toen een nieuwe programmeur, waar we weliswaar een heel prettig gesprek mee hebben gehad, maar vervolgens is het stil gebleven aan hun kant, en zijn we mede dankzij Joerie van Zinloos Geluid beland bij Hall Of Fame in Tilburg waar we nu alweer aan onze derde editie toe zijn. Zonder Joerie waren we waarschijnlijk niet meer doorgegaan, dus bij dezen, bedankt kerel!

Zijn er bepaalde edities/gebeurtenissen waar je met bijzonder genoegen op terugkijkt, en/of edities/gebeurtenissen waar je juist niet vrolijk van werd?

Waar we niet zo blij van werden is dat de Azijnfabriek haar deuren in jaren weer voor het eerst opende en alle vaste avonden behalve de onze terugkwamen. Ineens hadden ze al een drum ‘n bass avond met bijna dezelfde naam en gebruikten ze onze naam als referentie… Daar hebben ik en velen met mij nog steeds nachtmerries van, vooral omdat ik 10 jaar lang een zeer gedreven vrijwilliger was bij de Azijnfabriek. Het was een soort van tweede thuis geworden en ik had alle functies die je daar kon bekleden wel vervuld: van de zaal schrobben tot programmeren tot leidinggevende en eindverantwoordelijke. Ik heb er heel veel geleerd, alleen jammer dat waar je zo voor hebt geleefd dan zo moet eindigen.

Tekst gaat verder onder de video

Wat kunnen we verwachten van de jubileumeditie eind deze maand in Hall of Fame?

De locatie is heel underground, daar ben ik heel blij mee. Bijna alle poppodiums in Nederland hebben een nieuw gebouw gekregen, maar hier heerst nog echt die gezellige underground-sfeer. De vrijwilligers en de security zijn heel vriendelijk en behulpzaam.

Planet Jungle is een uniek feest, er komt veel oldskool drum ‘n bass en jungle aan bod, gemixt met de wat nieuwere hitjes. We krijgen vaak goede reacties van bezoekers dat ze eindelijk eens op een feest zijn waar niet weer steeds dezelfde platen voorbij komen. Verder hebben we in de main area het bruutste soundsystem van Nederland staan. We hebben daar namelijk geen decibellimiet, Zinloos Geluid zal dus flink wat speakers stapelen.

Verder zijn we heel blij dat we Dillinja als headliner hebben in de main area. Er zijn maar weinig producers in de drum 'n bass scene die zo gerespecteerd en aanbeden worden als Dillinja. Met zijn handelsmerk combinatie van dirty stomach-churning basslines en meest strakke beats. Zijn reputatie heeft hij verzekerd door een van de meest invloedrijke producers te zijn in de geschiedenis van drum n bass. Verder is hij ook de remixkoning, en remixte hij tracks van onder andere David Bowie, Björk en Basement Jaxx, maar natuurlijk ook van drum ‘n bass grootheden zoals Roni Size en Bad Company. Qua mix-technisch niveau achter de draaitafels kan hij zich meten met Andy C en Aphrodite, dat wordt dus twee uur lang smullen.

Daarbij host onze resident DJ "Jung'lin" de jungle area en heeft onder andere Coco Bryce uitgenodigd om plaatjes op te komen leggen. In de Jungle area wordt alleen vinyl gedraaid. Ook hebben we deze editie voor het eerst een derde area waar het hardere werk aan bod komt, beginnend met een stevige neurofunk-set waarna de crossbreed dj's het zullen overnemen. Dit alles zal te horen zijn over het soundsystem van Tilburgs eigen Binnen Oosten.

Normaal gesproken is de stand van Dosis Decibel aanwezig met drum 'n bass vinyl, Planet Jungle clothing/stickers. Helaas weten we op dit moment nog niet of dat gaat lukken door de drukte, maar zorg voor de zekerheid voor wat extra cash mocht je Planet Jungle merchandise willen aanschaffen. Verder delen we altijd na middernacht raketijsjes uit, en zullen voor deze speciale gelegenheid de zalen van een feestelijk tintje voorzien.

Staan er ook daarna nog bijzondere dingen op stapel en/of heb je nog leuke plannen voor de toekomst van Planet Jungle?

We hebben natuurlijk begin volgend jaar weer een nieuwe editie in Hall of Fame. En er zit nog een evenement op een unieke locatie in de planning, maar dat is nog niet bevestigd. Het enige wat er nu nog op het programma staat is een feest in mijn hometown, namelijk op zaterdag 22 december in de Sociale Dienst in Eindhoven, er zijn maar 150 kaarten beschikbaar, voor 5 euro per stuk, waar vind je dat nu nog? Verder staat er dan voor de eerste bezoekers een glaasje bubbels klaar.

Voor nog meer info over Planet Jungle, check de site van Hall of Fame.