De voorlaatste maand van het jaar begint al meteen goed met een keur aan concerten van lokale acts, die niet zelden ook nieuw materiaal voor ons in petto hebben. Het zet de toon voor de rest van november, waarin zowel oudgedienden als rijzende sterren te bewonderen zijn, en waarin bedachtzaam gecomponeerde en spontaan geïmproviseerde muziek vrolijk hand in hand gaan.

GALIBIER @ PARADOX

Twee dagen voordat The Howl Ensemble en ons eigen Betonfraktion de gemoederen danig in beroering gaan brengen op dezelfde plek, staat Galibier in Paradox om zijn debuut te presenteren. Met dit bandproject laat Tilburgse liedschrijver Mathijs Leeuwis zich van een heel andere, verrassende kant zien: instrumentale impressies van grootse beklimmingen. Dat belooft wat.

TILBURG’S FINEST INDIE @ LITTLE DEVIL

Naast Paradox kent ook Little Devil deze maand een vliegende start: in het eerste weekend van november kun je niet alleen gratis genieten van de groovende funkrock van Kings Like Us, maar ook van een avond gewijd aan de beste indiemuziek van eigen bodem. Hier staan Gerton Govers’ groep Diablos Innocentos, Subimago en PONI op de rol. Een prima besteding van je vrijdagavond.

VIVIAN CHOI @ HET CENAKEL

Heb je tijdens deze donkere dagen behoefte aan een sprankelende pianistische avond, dan kun je jezelf met dank aan De Link op de eerste dinsdag van de maand melden bij Het Cenakel, alwaar de Koreaanse Vivian Choi werk zal uitvoeren van landgenote Unsuk Chin en van Kate Moore (een componiste die deze maand ook in het spotlicht staat bij November Music in buurstad Den Bosch).

TAMIKREST @ 013

Genoeg boeiende concerten in 013 deze maand, variërend van de psychedelica van Samsara Blues Experiment tot de EBM van Front 242 en de ‘black metal spirituals’ van Zeal & Ardor. Tijdens het tweede weekeinde van november staat de woestijnrock centraal: op zondag mag Brant Bjork de Amerikaanse variant ten gehore brengen, op zaterdag hoor je de Afrikaanse wortels met Tamikrest.

THE SHEEPDOGS @ CUL DE SAC

De Cul heeft de komende maand ongeveer iedere week een betaald concert geprogrammeerd, te beginnen met een uitverkochte show van de Amsterdam Klezmer Band XL. Voordat Emil Landman en de Amerikaanse psychedelische formatie Triptides het muziekcafé de twee laatste donderdagen van de maand aandoen, tref je er deze woensdag de Canadese klassieke rockgroep The Sheepdogs.

STARKLINNEMANN QUARTET @ HALL OF FAME

De kleurrijke en suggestieve ‘Schilderijententoonstelling’ van Moessorgski is in de loop der tijd dankbaar materiaal gebleken voor talloze bewerkingen. De beroemdste orkestversie is ongetwijfeld die van Ravel, maar decennia later vertaalde ELP het stuk ook naar een rockcontext. Het eclectische StarkLinnemann Quartet laat je deze avond in de Hall horen dat de mogelijkheden eindeloos zijn.

TRANS LUV AIRLINES @ KUNSTMAAN

Halte Kunstmaan heeft zijn knusse pand aan de Stedekestraat helaas moeten verlaten, maar gelukkig heeft men een ander onderkomen gevonden in de Goudenregenstraat achter het NS-Plein. Een mooie gelegenheid om deze nieuwe thuishaven eens met een bezoekje te vereren is de doop van de plaat ‘Vrije Val’ van de lokale fuzzers van Trans Luv Airlines deze zondag. De entree is vrij.

PLOEGENDIENST @ LITTLE DEVIL

Naast hardrock en heavy metal (met dank aan Mario’s Metal Mania), doom (met dank aan Doomsower Mark) en black metal (met dank aan Black Ritual) is er deze maand ook chaotische punk te bewonderen in de achterzaal van Little Devil. Een dag voordat de vuilakken van Heretic op het podium staan, komt Ploegendienst de ruimte namelijk rap schoonvegen met een energieke show.

VLEK @ PARADOX

De laatste albumpresentatie van november komt op het conto van het ‘officieuze huisorkest’ van Paradox: Vlek, het veelzijdige Brabantse improvisatiecombo dat al sinds jaar en dag met enige regelmaat op het podium aan de Telegraafstraat te vinden is. Zoals gebruikelijk bij optredens van dit ensemble is de toegang ook deze keer gratis, dus niets hoeft je te weerhouden erbij aanwezig te zijn.